Hotelurile și restaurantele dau în judecată autoritățile române după ce industria a pierdut până la 100.000 de angajați în ultimul an

Hotelurile și restaurantele dau în judecată autoritățile române după ce industria a pierdut până la 100.000 de angajați în ultimul an
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a iniţiat procedura legală prin care să dea în judecată autorităţile, a anunţat miercuri preşedintele organizaţiei.

Acesta estimează că între 70.000 şi 100.000 de angajaţi au ales să părăsească industria HoReCa, pe fondul problemelor cauzate de pandemie în ultimul an, iar aproape 15.000 de unităţi din sector probabil că nu se vor mai redeschide niciodată.

El a afirmat că se împlinesc 323 de zile de când industria HoReCa este restricţionată de la funcţionare.

ADVERTISING

13.000 de antreprenori nu vor mai avea afaceri

"Estimăm că între 70.000 şi 100.000 de angajaţi au ales să părăsească această industrie şi să se reorienteze către alte industrii, respectiv chiar să părăsească această ţară.

Ce se întâmplă din punct de vedere al antreprenorilor? Din 40.000 de unităţi care funcţionează în ţară, probabil aproape de 15.000 nu se vor mai redeschide niciodată.

Asta înseamnă că 13.000 de antreprenori practic nu vor mai avea afaceri care să aibă angajaţi în această ţară şi care să livreze taxe şi impozite către această ţară.

Se discută despre un ajutor pentru această industrie, dar este de fapt o despăgubire pentru faptul că această industrie este restricţionată.

ADVERTISING

Această despăgubire este sub forma a 20% din diferenţa dintre cifrei de afaceri şi se referă la anul 2020", a spus Daniel Mischie, în cadrul unei conferinţe de presă.

A existat un dialog dar niciun fel de ajutor

HORA precizează că a existat dialog cu Guvernul, "poate mai mult ca niciodată", dar lipsesc concretizările.

"Pentru anul 2020, industria, care a fost restricţionată, nu a primit niciun fel de ajutor din partea Guvernului.

Facem un apel ca fondurile care au fost votate în Legea 224, adică 500 de milioane de euro, să fie repartizate în bugetul pe acest an astfel încât industria să beneficieze de ele.

ADVERTISING

Ele puteau fi recuperate ulterior din fonduri europene, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)", a spus preşedintele HORA.

El consideră că banii ar urma să fie plătiţi în vara lui 2021, ceea ce "este foarte, foarte târziu".

"Orice abatere va duce această industrie în degringoladă (...) Credem că industria trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgenţă, altfel nu va mai exista.

Acceastă industrie a turismului, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, ghizi asigură partea frumoasă a acestei ţări. Guvernul astăzi omoară această parte frumoasă a acestei ţări", a precizat el.

Industria cere despăgubiri și taxe zero pentru salariul minim

Mischie spune că HoReCa are nevoie de ajutor şi de despăbugiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvern, iar industria să beneficieze de taxe zero pentru salariul minim.

"HORA a iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile şi urmăm procedura cu o casă de avocatură, în special pentru restricţionarea activităţii.

Analizăm ce înseamnă acest 20% comparativ cu faptul că noi dorim să dăm în judecată autorităţile - şi mă refer la autorităţile centrale şi am început cu Prefectura, continuăm cu Guvernul.

Este un parcurs anevoios, după cum ştiţi, din punct de vedere juridic, dar noi am demarat procesul de a da în judecată anumite entităţi pentru restricţionarea activităţii şi lipsa despăgubirilor în acest sens.

Vor fi date în judecată Prefecturile, apoi Guvernul

Noi vom acţiona în judecată Prefectura, care pune în practică ceea ce a hotărât Guvernul, după care ne vom îndrepta împotriva Guvernului.

Ne îndreptăm împotriva legii date de Guvern, după care despăgubirile le vom cere de la Ministerul Finanţelor", a declarat Mischie.

El afirmă că acţiunea este valabilă pentru toată ţara, nu doar pentru Bucureşti.

"În momentul în care m-ai închis, deşi eu respect toate regulile pe care tu le-ai pus, eu cred că trebuie să mă despăgubeşti. Noi nu avem nevoie astăzi de implicarea statului, dacă statul ne lasă să funcţionăm.

Dar dacă statul vrea să rezolve criza sanitară prin închiderea industriei, atunci trebuie să despăgubească o anumită industrie. Nu e nicio problemă.

Înţelegem că e o problemă sanitară, înţelegem să închidem sau să funcţionăm restricţionat, dar nu putem să plătim tot noi pentru asta.

Statul trebuie să plătească pentru asta. Cred că statul, mai ales român, are posibilitatea să se împrumute astăzi", a spus reprezentantul HORA.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇