Prof. Rafila - cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare: "Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au" - Interviu video

Prof. Rafila - cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare: "Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au" - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

E ciudat că a doua etapă de vaccinare include un număr atât de mare de persoane încât cred că îl depășește pe cel din etapa a treia. Extinderea la diverse categorii duce la imposibilitatea asigurării vaccinurilor pentru cei care au cea mai mare nevoie. Multe persoane cu boli cronice din mediul rural vor rămâne în afara listelor de vaccinare, afirmă prof. univ. Alexandru Rafila, care este şi deputat PSD.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, prof Rafila a vorbit despre efectele vaccinului, despre cazurile din Norvegia și despre diferența dintre imunitatea după boală și cea prin vaccinare.

Prof. Rafila consideră că în acest moment cifrele zilnice ale testării sunt irelevante: “ori cifrele sunt reale și ridicăm restricțiile sau spunem că cifrele nu sunt relevante și facem ca ele să devină relevante".

Citiți mai jos principalele declarații și urmăriți video interviul integral.

Prea mulți înghesuiți în etapa a doua

Cum considerați că decurge campania de vaccinare?

Nu aș vrea să fiu critic, dar cred că e momentul să intrăm în linie dreaptă. Toate imperfecțiunile de la nivelul platformei și al centrelor de vaccinare ar trebui corectate în cel mult 2 săptămâni, când sper să primim din nou cantități mari de vaccin de la Pfizer.

E ciudat că a doua etapă de vaccinare include un număr atât de mare de persoane încât cred că îl depășește pe cel din etapa a treia. Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au. Extinderea la diverse categorii duce la imposibilitatea asigurării vaccinurilor pentru cei care au cea mai mare nevoie. Cred că trebuie regândit acest lucru foarte rapid. (detalii la min 01.17)

ADVERTISING

Nu poți să spui că 6 milioane de persoane au acces în același timp la o capacitate de vaccinare extrem de limitată. Pentru 3 săptămâni s-au oferit puțin peste 300.000 de doze de vaccin, deci pentru doar 5% din cele 6 milioane. Multe persoane cu boli cronice din mediul rural vor rămâne în afara listelor de vaccinare.

Instruirea și implicarea medicilor de familie în programarea pacienților cu boli cronice de pe propriile liste a fost superficială. Doar 4% dintre acești pacienți se regăsesc între cele 300.000 de persoane programate.

Câte vaccinuri ar trebui să ajungă în România?

Contractul cu Pfizer prevedea peste 10 milioane de doze până la finalul lui septembrie. Actul adițional prevede încă 8 milioane de doze, care ar trebui să urmeze același calendar. Vaccinul de la Moderna va fi în cantități mai modeste. (detalii la min. 05.09)

Până la finalul lui septembrie ar trebui să terminăm vaccinarea pentru toate persoanele, altfel vom avea o problemă serioasă.

Eu cred că o soluție pentru încheierea rapidă a vaccinării va fi autorizarea vaccinului AstraZeneca, mult mai ușor de manipulat și care poate fi administrat în cabinetele medicilor de familie.

Există o legătură între decesul mai multor persoane vulnerabile din Norvegia și vaccinul care le fusese administrarat anterior?

Legătura nu a fost stabilită clar. E clar însă că persoanele decedate erau foarte fragile sub aspectul sănătății, cu afecțiuni în stadiu terminal, pentru care orice interferență, inclusiv a unui vaccin, poate fi periculoasă. (detalii la min 09.09)

ADVERTISING

Pentru  persoanele cu speranță de viață de săptămâni, cel mult luni, nu cred că există un beneficiu real al vaccinării.

Cine nu are voie la vaccinare

Există o listă precisă cu categoriile de persoane cărora nu trebuie să le fie administrat vaccinul?

Nu există o listă de  contraindicații absolute. Vă dau un exemplu: vaccinul se poate administra femeilor gravide cu diverse comorbiditati pentru care Covid poate fi periculos, chiar dacă numărul de gravide inclus în studiul  clinic a fost insuficient. (detalii la min. 10.51)

Fără un număr suficient nu poți face recomandarea explicită. Deci în acest caz, femeia ia decizia împreună cu medicul în raport de propria situație.

Contraindicațiile sunt cel mai adesea temporare: atunci când persoana are o infecție virală, persoane care urmează tratamente care duc la scăderea răspunsului imun – chimioterapie, radioterapie, medicație imunosupresivă – ceea ce duce la scăderea eficienței vaccinării.

Se recomandă un interval de siguranță de 14 zile de la administrarea oricărui alt vaccin.

Pot să mă vaccinez dacă….? Răspunsuri avizate la cele mai grele întrebări despre vaccinul anti-COVID

Cu excepția persoanelor în fază terminală, există și altele cărora vaccinul le poate face rău?

Nu există niciun fel de date privind impactul negativ asupra unor patologii. Este un vaccin care nu conține adjuvanți, adică substanțe care cresc răspunsul imun la un vaccin și care ar putea influența evoluția bolilor autoimune.

Vaccinul nu conține virus viu, ci doar o secvență de acid nucleic care duce la sinteza unei proteine virale, nu a virusului în totalitate. Deci nu există contraindicațiile vaccinurilor cu virus viu atenuat, la care virusul se poate multiplica. De aceea, poate fi administrat și persoanelor care au contraindicație în cazul altor vaccinuri.

ADVERTISING

În Israel au apărut pareze faciale?

Este posibil, este unul dintre efectele adverse menționate. Important este ca ele să se remită în scurt timp, ceea ce s-a și întâmplat.

Ce înseamnă mențiunea de autorizare condiționată a vaccinului ?

Înseamnă că, din cauza urgenței mondiale, unele categorii nu au fost incluse în studii pentru că nu au fost subiecți suficienți, cum vă spuneam de femeile gravide sau copii. Aceste categorii urmează să fie testate. (detalii la min 16.49)

Totodată, urmează studiul clinic de faza IV. Israelul a primit o cantitate foarte mare de vaccin, pentru că furnizează producătorului informații complete referitoare la eventuale reacții adverse în corelație cu patologiile de fond ale celor vaccinați.

Nu ne blocăm la momentul autorizării. Studiile continuă pentru a fundamenta fără dubiu orice indicație, contraindicație sau tipuri de reacție adversă. 

Efecte adverse

Există dubii că acest vaccin testat foarte repede ar putea avea în timp efecte adverse neanticipate? O colegă a dvs de la UMF, oftalmolog,  vorbea despre leucemie.

Nu există motive să se creadă că așa ceva se poate întâmpla. Este secvență de acid ribonucleic mesager, o matriță pentru sinteza proteinei de suprafață a virusului Corona. Organismul produce anticorpi împotriva acestei proteine. Care să fie motivul pentru care să provoace leucemie? (detalii la min. 19.00)

Cum să modifice nucleul celulelor umane când nici nu ajunge la nucleu, ci doar în citoplasmă?

Nu există niciun motiv pentru asemenea concluzii. Dacă existau elemente măcar teoretice pentru o astfel de concluzie, cu siguranță că vaccinul nu ar fi fost autorizat.

Există vreo diferență între imunitatea naturală dobândită după boală și cea dobândită prin vaccin?

Imunitatea prin vaccinare se pare că este mai durabilă, cel puțin 6-8 luni, adică timpul pe care l-am avut la dispoziție pentru a aprecia durata răspunsului imun în acest moment. Studiile arată că un nivel de anticorpi înalt obținut după a doua doză de vaccin vă persista mai mult de 6-8 luni.

Există și alte mecanisme ale imunității de tip celular care sunt activate, memoria imună oferă o protecție chiar persoanelor care nu mai au anticorpi după boală.

Cei care se vaccinează cu Pfizer au mai mulți anticorpi decât pacienții care au trecut prin boală

Vaccinații transmit boala

O persoană tânără și fără comorbidități, deci fără risc de a face o formă gravă, de ce s-ar vaccina cât timp chiar vaccinată înțelegem că poate transmite virusul mai departe și trebuie să poarte mască?

Suntem protejați împotriva bolii și creăm imunitatea colectivă. Atenție!, posibilitatea persoanelor vaccinate de a transmite infecția este încă în studiu și probabil abia la sfârșitul anului vom avea concluziile definitive.(detalii la min. 22.51)

Prin vaccinare obținem anticorpi IGG și mai puțin anticorpi la nivelul  porții de intrare. Virusul se poate replica la nivelul porții de intrare, în cantitate mică, fără a produce infecția sistemică. Dar această replicare în mică măsură nu exclude transmiterea. Dar, repet, sunt studii în curs.

Persoanele care au trecut prin boală au anticorpi și la nivelul porții de intrare, pentru că infecția a determinat producerea tuturor tipurilor de anticorpi.

Deci imunitatea prin vaccin ar putea fi de mai lungă durată, cea prin boală este în schimb completă? 

Exact! La persoanele care au trecut prin boală perioada de protecție estimată este de 6 luni. Aceasta este și perioada care poate fi înscrisă în documente de călătorie care exclud carantina în cazul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală. E posibil ca ea să fie în realitate mai lungă.

De ce să fii scutit de carantină dacă după vaccin există riscul să poți transmite infecția?

Dacă respecți măsurile de protecție, probabilitatea este extrem de redusă, incărcătura virală fiind extrem de mică.

Asimptomaticul stă în carantină, vaccinatul nu stă, deși sunt în aceeași situație.

Durata multiplicării virusului și persistența sunt cu mult mai reduse la o persoană vaccinată.

Deci și dacă virusul se află în zona porții de intrare e mai puțin și rezistă mai puțin în cazul unui vaccinat?

Exact!

Cei care au fost bolnavi ar trebui să verifice dacă au anticorpi?

OMS nu recomandă asta, ci vaccinarea cu două doze la câteva săptămâni-luni după infecție.

Ați avut Covid, forma simptomatică, vă veți vaccina?

Mă voi vaccina probabil în martie - aprile, la 3 luni după încheierea bolii clinice.

Purtați mască, chiar dacă aveți imunitate completă?

Sigur că da. Dacă cei care au trecut prin boală sau sunt vaccinați nu ar mai purta mască, s-ar crea o discriminare care ar duce la neutilizarea măștii și de către cei care nu sunt în aceste situații. Decât să verifici cine are și cine nu are anticorpi, mai bine poartă toată lumea.

Dar dacă se va obține imunitatea colectivă se va renunța și la mască, pentru că va scădea masiv circulația virusului.

Se pune problema introducerii unor restricții în nivelul UE pentru cei nevaccinati?

La nivelul UE, nu. Vaccinarea trebuie să rămână voluntară.

Și testarea e voluntară, dar în Grecia nu intrai vara trecută fără test.

Sănătatea publică e de competența națională și fiecare țară are dreptul să ia măsuri. Deci pot apărea astfel de situații, dar nu la nivel comunitar.

Discriminarea și stigmatizarea sunt pentru țările mai puțin dezvoltate. 39 de țări au administrat aproape 20 de milioane de doze de vaccin, dar sunt țări care au administrat 25 de doze. Lumea cu două viteze e foarte periculoasă și pandemia va continua, dacă vor fi țări fără acces sau cu acces limitat la vaccin.

OMS critică modul în care se desfășoară vaccinarea: Lumea este în pragul unui "eşec moral catastrofal"

Noile tulpini în România

Este posibil ca noua tulpină din UK să fie la o singură persoană în România?

Nu. Dacă am avea un sistem serios de supraveghere și testare, am putea vedea unde apar neașteptat focare și am putea să încercam să izolăm și secvențiem tulpinile din aceste focare. (detalii la min. 36.49)

În Olanda se monitorizează virusurile în apele reziduale și prezența coronavirusului, inclusiv a noilor tulpini, arată unde există circulația în populație.

Există recomandări repetate ale unor specialiști pentru crearea unor centre de performanță care să facă și studii de epidemiologie moleculară.

Tulpinile noi, din UK și africană, se transmit cu aproximativ 50% mai repede, dar nu se constată forme mai grave de boală, iar vaccinul pare a proteja și împotriva lor.

Testarea irelevantă

Tot mai puține cazuri noi/zi, în schimb numărul pacienților de la ATI e constant. E o fractură între cele două?

Noi ne învârtim în universul “minunilor” românești care duc la lucruri incredibile. Avem o treime din cazurile din octombrie și noiembrie, dar numărul pacienților la ATI e, inexplicabil, la fel de mare. (detalii la min. 40.07)

Avem cifre foarte bune și ne întrebăm dacă să ridicăm restricțiile. Ori cifrele sunt reale și ridicăm restricțiile, mai ales deschidem școlile, închise fără motiv și fără consultarea specialiștilor, sau spunem că cifrele nu sunt relevante și facem ca ele să devină relevante.

Fostul președinte Trump propunea să nu se mai testeze, pentru că erau foarte multe cazuri. În România, în noiembrie, nivelul testărilor și numărul de cazuri noi au scăzut drastic.

Pandemia nu a trecut și ar trebui să fim alerți.

De ce testăm atât de puțin?

Pentru că nu vrem și nu organizăm centre de recoltare unde oamenii să se poată duce să li se recolteze foarte simplu probe, desigur, cu niște criterii de calificare pentru testare, ca în Suedia de exemplu.

Suedia, care nu stă strălucit.

Da, dar poate că stau prost deoarece testează mult și fac anchete epidemiologice foarte aproape de ceea ce trebuie. Alții stau bine cu cifrele pentru că nu le fac.

Când se încheie mandatul dvs la OMS și cine va propune următorul reprezentant al României?

În luna mai. Nu va fi un viitor reprezentant al României curând.  Nu cred că Ministerul Sănătății va trimite un CV pentru un nou reprezentant, deoarece există un principiu de rotație, ca în Consiliul de Securitate al ONU. Peste mai mulți ani vom putea aplica din nou. (detalii la min. 48.08)

Efectele vaccinului antiCOVID

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇