Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat, duminică, că la acest moment este prudent să fie respectate măsurile de prevenţie, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID. Asta până când se va înregistra un nivel de imunitate colectivă de 60 – 70% din populaţie.
Reacţia a venit în contextul unei întrebări despre afirmaţiile medicului Adrian Streinu-Cercel care a spus că masca de protecţie rămâne obligatorie până în 2023 şi pentru persoanele care s-au vaccinat.
„În ceea ce priveşte nivelul de protecţie personală faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19 ştim că rata de eficacitate este de 95% după ce persoana respectivă îşi face cele două doze şi avem cel puţin 7-10 de zile de la momentul rapelului. Însă aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecţie subclinică, o infecţie asimptomatică şi să transmită la o altă persoană cu care intră în contact şi care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenţie, este în momentul de faţă sub semnul întrebării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică la Digi 24.
El a precizat că riscul de transmitere ar putea fi semnificativ mai mic de la persoana vaccinată.
„Foarte probabil, dar fără să avem dovezi medicale concrete, riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic, pentru că persoana respectivă are anticorpi, are răspuns imun, există un nivel poate mic al multiplicării virusului la nivelul porţii de intrarea, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică. Eu cred că la acest moment prudent este să respectăm măsurile de prevenţie, cel puţin până când vom avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60- 70% şi până când vom avea acces la datele ştiinţifice care ne vor răspunde cu siguranţă la această întrebare pe care cu toţii o avem în acest moment”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Reamintim că medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID-19, că injecţia nu doare, doar am putea simţi a doua zi locul în care a fost făcută. El a adăugat că după a doua doză nu mai există riscul unor infecţii severe cu noul coronavirus, însă masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023.