SUA schimbă radical strategia de vaccinare. Injectează toate dozele disponibile și nu mai păstrează rezerve pentru rapel

SUA schimbă radical strategia de vaccinare. Injectează toate dozele disponibile și nu mai păstrează rezerve pentru rapel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump s-a răzgândit și vrea acum să administreze toate dozele de vaccin anti-COVID disponibile, fără a mai păstra rezerve pentru cel de-al doilea vaccin, de rapel, se arată într-un draft de lucru făcut public de The Washington Post.

Schimbarea vine la câteva zile după ce președintele ales Joe Biden declara că plănuiește să permită folosirea întregii rezerve de doze existente în SUA pentru a spori protecția pentru cât mai mulți americani.

Statele Unite se grăbesc să administreze vaccinurile vârstnicilor și celor vulnerabili

Administrația Trump luase inițial decizia de a păstra jumătate din vaccinuri pentru a asigura cea de-a doua doză pentru cei vaccinați.

Însă draftul de lucru obținut de The Washington Post arată că secretarul de stat în domeniul Sănătății, Alex Azar, pregătește o schimbare de plan.

ADVERTISING

Conform documentului, îngrijorările cu privire la posibile sincope în producție au fost risipite de aprovizionarea eficientă de până acum, în timp ce riscurile amânării cresc în condițiile în care pandemia a curmat mii de vieți zilnic și în condițiile în care noua tulpină a virusului din Marea Britanie a început deja să se răspândească și în Statele Unite.

Schimbările ar urma să fie anunțate marți, într-o conferință de presă, și au fost confirmate de un membru al administrației care a vorbit cu jurnaliștii sub protecția anonimatului.

Producție în ritm alert, administrare greoaie

Din datele oferite de oficiali de la Casa Albă și specialiștii Centers for Disease Control and Prevention, se pare că administrarea vaccinurilor în SUA este greoaie deoarece cadrele medicale sunt nevoite să respecte indicațiile rigide cu privire la grupurile prioritare, în timp ce producția vaccinului a crescut într-un ritm considerabil.

ADVERTISING

Statele Unite au în acest moment 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, dintre care 25 de milioane de doze au fost deja distribuite și doar 9 milioane au fost administrate.

”Cea de-a doua doză poate fi asigurată fie prin păstrarea ei, fie prin folosirea unei doze abia ieșite de pe banda de producție”, se arată în draftul de lucru.

De pe linia de producție, direct în cabinetul medical

”În acest scop, peste două săptămâni, dozele pe care până acum le puneam deoparte ar putea fi livrate pe bază de comandă. Privind în perspectivă, dozele care ies de pe linia de producție vor fi folosite pentru cea de-a doua inoculare, urmând ca restul să acopere necesarul unei noi runde de vaccinări”, se mai arată în socument.

Dacă se întâmplă ceva cu producția, putem acoperi cu prioritate doza doi și putem face o pauză cu noua rundă de vaccinări.

document obținut de Washington Post
ADVERTISING

Vaccinarea pe ”faze”, ineficientă

Potrivit surselor Washington Post, oficialul spune că nu este necesar să fie vaccinată o întreagă grupă de oameni înainte de a trece la alta.

Nu avem niciun motiv să așteptăm să se încheie vaccinarea cadrelor medicale înainte de a da undă verde vaccinării americanilor în vârstă sau a celor aflați în rândul populației vulnerabile. Se poate face asta fără a opri vaccinarea din faza I”, se arată în document.

Săptămâna trecută, același oficial anunța decizia federală de a accelera planurile de distribuție permițând farmaciilor să preia un număr considerabil de doze pe care să le administreze mai apoi anumitor grupe de populație.

Farmaciile ar urma să fie responsabile de programarea și raportarea numărului de vaccinări, spunea Azar.

Pro și contra accelerării administrării vaccinului

Până acum administrația americană își apăra strategia de a rezerva cea de-a doua doză, spunând că este important să se poată garanta imunizarea completă.

Criticii acestei măsuri susțineau că măsura este excesiv de conservatoare, mai ales în condițiile în care pandemia ucide mii de americani zilnic.

Argumentele lor au devenit mai vocale în ultima perioadă, alimentate de faptul că nici Moderna și nici Pfizer nu au înregistrat sincope majore cu aprovizionarea.

Mai mult decât atât, există voci care spun că o eventuală întârziere de câteva zile sau chiar săptămâni a celei de-a doua doze nu ar fi o problemă majoră.

Dar și această perspectivă are opozanții săi, care susțin că există riscul autoritățile locale să nu reușească administrarea la timp nici măcar pentru dozele primite până acum, în principal datorită lipsei de personal calificat.

”Avem o mulțime de vaccinuri care plutesc în sistem, dar nu reușim să le introducem în brațele oamenilor”, spunea Stephen Ostroff, fost membru FDA, ca reacție la planul lui Biden, fără să aibă pe atunci idee de noul plan al lui Trump.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇