În caz de efect advers din cauza unui vaccin antiCovid, orice cetăţean UE va putea da în judecată compania farmaceutică. Diferenţa faţă de SUA şi UK

În caz de efect advers din cauza unui vaccin antiCovid, orice cetăţean UE va putea da în judecată compania farmaceutică. Diferenţa faţă de SUA şi UK
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich aduce clarificări referitoare la situația foarte improbabilă în care cineva ar suferi un efect advers serios din cauza unui vaccin anti COVID-19 administrat în UE, aşadar şi în România.

Vlad Mixich subliniază că, în țările Uniunii Europene, inclusiv în România, răspunderea legală pentru posibile defecte ale vaccinului antiCOVID-19 este a producătorului.

"Producătorii NU au primit imunitate în țările Uniunii Europene, inclusiv România, după cum fals (și frecvent) afirmă unii", punctează Mixich.

De ce a început UE să vaccineze mai târziu

Marea Britanie a început campania pe 8 decembrie, fiind prima ţară care a folosit vaccinul produs de BioNTech/Pfizer, în SUA s-au injectat primele doze pe 14 decembrie.

ADVERTISING

În UE, vaccinarea în masă a început pe 27 decembrie, adică la trei săptămâni după britanici.

De ce? Deutsche Welle arată că, spre deosebire de Marea Britanie şi SUA, UE nu a mizat pe o aprobare de urgenţă, în care se sacrifică uneori factori precum siguranţa sau eficacitatea.

S-a preferat o aşa numită „procedură accelerată” care să permită „o evaluare rapidă a datelor” şi care să faciliteze verificarea „tuturor cerinţelor referitoare la siguranţă, eficacitatea şi calitatea vaccinului”.

În timp ce o aprobare de urgenţă presupune asumarea răspunderii de către stat, în UE responsabilitatea revine exclusiv producătorilor vaccinului.

ADVERTISING

Aşadar decizia de a începe mai târziu campania în statele comunitare este justificată de un proces mai intens de verificare a substanţei.

Vlad Mixich explică şi el diferenţa, astfel: "În Statele Unite, autoritățile da, protejează companiile producătoare și le oferă această 'imunitate'. ‼️ Dar există o diferență mare între SUA și Uniunea Europeană.

În SUA, vaccinul a fost aprobat printr-o procedură mai rapidă care permite acest lucru, în timp ce în Uniunea Europeană vaccinul a fost aprobat printr-o procedură mai riguroasă (numită autorizare condiționată) în care răspunderea legală rămâne obligatoriu la compania producătoare.

ADVERTISING

???? Și haideți să mai risipim un mit: procedura de autorizare condiționată nu înseamnă mai puțină rigoare în monitorizare, ci dimpotrivă, aduce mai multă monitorizare și mai multe obligații pentru producătorul farmaceutic decât în cazul autorizărilor normale.

Mai mult, această procedură nu este chiar atât de rară: de exemplu, dintre medicamentele pentru cancer aprobate în Europa în ultimul deceniu, un sfert au fost aprobate prin această autorizare condiționată.

Așa se întâmplă atunci când se descoperă medicamente pentru boli fără niciun tratament: nu putem aștepta 10 ani după felurite proceduri, pentru că între timp mor mulți oameni".

Cine plăteşte

Vlad Mixich adaugă că, "în contractele încheiate de Uniunea Europeană cu producătorii vaccinurilor, sunt menționate o serie de condiții în care statele membre UE (inclusiv România) sunt cele care ar trebui să acorde despăgubiri financiare în cazul - tot mai improbabil - al apariției unor efecte adverse serioase.

Dar acest lucru se întâmplă DOAR în cazul acelor condiții menționate în contracte.

De exemplu, dacă se întâmplă ceva în timpul distribuirii vaccinului (de pildă nu e constantă temperatura și se strică lotul) atunci statul respectiv e bun de plată. Detaliile acestor condiții sunt confidențiale și da, aceasta este originea dezinformărilor legate de imunitatea acordată companiilor.

Deși, repet, realitatea este că în Uniunea Europeană companiile NU au primit imunitate legală, dimpotrivă".

Cei vaccinaţi pot da în judecată producătorul

În finalul postării sale, Vlad Mixich rezumă ideea de reţinut: "în situația foarte improbabilă în care vei suferi un efect advers serios din cauza unui vaccin anti COVID-19, vei putea da în judecată compania farmaceutică producătoare. Asta și pentru că ești cetățean al Uniunii Europene.

Dacă vei vrea despăgubiri financiare înainte de finalizarea procesului și se îndeplinesc anumite condiții, atunci vei putea cere banii de la statul membru UE în care te-ai vaccinat".

Marea Britanie a vaccinat deja aproape două milioane de oameni împotriva Covid-19

Până astăzi, peste 15 milioane de oameni au fost vaccinați cu aceste vaccinuri, dar efecte adverse grave nu au apărut deocamdată, ceea ce îl face pe Vlad Mixich să spună că "e mai probabil să-ți cadă un meteorit în cap în drum spre mall, decât să fi pus în situația despre care am vorbit aici".

În România, au fost livrate până acum 300.000 de doze şi s-au vaccinat doar 100.000 de oameni.

Citeşte mai multe despre campania vaccinare şi de ce este util să te vaccinezi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇