PSD a rămas singur-singurel

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

PSD s-a codit mult când a fost vorba de consultări.

Nu că n-ar fi dorit liderii să fie prezenți la Cotroceni, nu că le-ar fi displăcut să se lase filmați făcând declarații la ieșire – așa ceva dă bine la electorat – dar cei doi-trei ani de acasă, câți au absolvit ei, îi îmboldeau să sfideze instituția supremă și omul cel mai votat de popor.

Este ca și cum i-ar spune poporului: orice și oricum ați vota voi, tot noi  suntem mai șmecheri și mai dihai. Hai, că v-am surclasat pe toți, suntem prima-ntâi.

Domnul Robert Cazanciuc, exponent de frunte al partidului, se întreabă cu o candoare de domnișoară: „…atunci de ce să mai facem alegeri, dacă se decide la Vila Lac 1 cine conduce?”.

ADVERTISING

Logica este strâmbă și sofismul evident.

Alegerile au arătat clar cine este PSD și cine este antiPSD. Și a rezultat că antiPSD sunt toți, iar proPSD n-a mai rămas nimeni, după ce ALDE a dat chix, iar  Pro-Ro n-a trecut faimosul prag ca să „intre”.

Este de mirare ca un diplomat de profesie și fost ministru de Externe, precum domnul Cazanciuc, să aibă impresia că se iau hotărâri acolo unde se fac simple negocieri.  

La Vila Lac 1, nu s-a hotărât nimic. Nici nu se putea hotărî, numai președintele  hotărăște. Acolo, s-a negociat și atât. Dacă avea cu cine negocia, PSD putea să facă același lucru. Snagovul e mare și  vile sunt destule.

Marea durere a PSD este faptul că nu mai are prieteni de când s-a prăbușit ALDE.

Niște potențiali prieteni, bine susținuți în campanie de Antenele domnului Voiculescu, n-au intrat nici ei în Parlament, așa că PSD a rămas singur-singurel.

Nimeni nu dorește să fie prieten cu social-democrații și să negocieze cu ei.  Acesta-i fondul problemei.

Când spui PSD, nu spui numai Ciolacu și Cazanciuc. Spui Dragnea și Dăncilă, spui Teodorovici și Vâlcov, spui Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu, spui toată Ciuma Roșie.

Dacă domnul Cazanciuc ar fi găsit în România vreun partid parlamentar dornic să negocieze cu partidul său și să prezinte împreună un candidat comun, jos pălăria. Putea să poarte negocieri și să propună varianta sa de premier.

Este în stare PSD de așa ceva? 

S-a declarat vreun partid de pe eșichierul politic dispus să guverneze împreună cu PSD, așa cum a făcut în trecut ALDE și am văzut ce a ieșit? Iar, dacă nu s-a declarat niciunul, atunci cum pot liderii partidului să formeze o majoritate, din nimic?  Ex nihilo, nihil spunea poetul latin Lucretius, în monumentala sa operă „De Rerum Natura”.

Mai puțin diplomat decât domnul Cazanciuc și mai din topor de felul său, Marcel Ciolacu, liderul formațiunii, a declarat ferm:  „Deci n-are rost să mergem. Decizia e luată deja”.

Și nu s-au dus. Hotărâre strict pesedistă. Iarăși fac trimitere la Dicționarul Explicativ al Limbii Române, care definește astfel consultarea: „ascultarea unei păreri”. Președintele invită partidele la consultări nu pentru ca să audă neapărat propunerea lor de premier, ci numai ca să asculte părerea lor în legătură cu nominalizarea pe care o va face și cu formarea unei majorități, capabilă să guverneze țara.

Ca să participi la consultări, nu este neapărat nevoie să iei parte și la guvernare.

Chiar dacă nu ești în stare de așa ceva, tot trebuie să-ți încolțească în minte idei despre guvernarea altora, poți avea inițiative și sugestii pe care să le comunici președintelui, în folosul țării.

Când altădată ar mai avea prilejul Ciolacii partidului să ducă o convorbire formală cu președintele țării și să compare propriile opinii cu cele ale domniei sale?

Crede PSD că servește interesul național refuzând să participe la consultări cu omul cel mai bine legitimat din toată țara, singurul ales nominal și cu vot direct de întregul electorat, când l-a chemat numai ca să se consulte cu dânsul, nu ca să-i înmâne neaparat jucăria dorită?

Ca exponenți ai viitoarei Opoziții, liderii PSD ar fi trebuit să profite de prilej și să-i prezinte președinelui viziunea lor cu privire la viitorul imediat al țării, programul de guvernare, personalitățile calificate pregătite pentru a se angaja în acest program și garanțiile pe care le prezintă respectivele personalități sub aspectul profesional și cel al integrității?

Are domnul Ciolacu așa ceva în portofoliul său? Are domnul Cazanciuc? Are Firea, Grindeanu are Stănescu? Să fim serioși.

Românul, când aude de guvernarea PSD, își aduce numaidecât aminte cum a fost, rând pe rând, cobaiul Dăncilei, al lui Grindeanu, al lui Tudose.

Nu se sperie, oare, la gândul că ar putea ajunge și șoricel în laboratorul experimentatului cercetător Rafila?

Prima reacție a lui Marcel Ciolacu, după desemnarea lui Florin Cițu pentru funcția de premier

Citeşte şi alte texte scrise de Victor Piţigoi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇