Guvernul și Primăria Capitalei caută soluții astfel încât să fie rezolvată problema apei calde și a căldurii în București.
Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a anunțat că Guvernul va aloca fondurile necesare pentru suplimentarea la nivelul Capitalei a echipelor de intervenţie implicate în mentenanţa reţelelor de distribuţie.
"Am avut o discuţie cu mai mulţi membri ai Cabinetului care pot să aibă soluţii pentru ca, împreună cu autorităţile locale ale municipiului Bucureşti, să identificăm ceea ce avem de făcut.
Sigur, nu să rezolvăm problema, pentru că este o problemă care vine de cu foarte mulţi ani în urmă, dar să identificăm acele soluţii care să asigure livrarea de apă caldă şi căldură populaţiei Capitalei.
Vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi, astfel, echipele ELCEN, împreună cu cele de la Termoenergetica, să poată să fie permanent în teren şi să scurtăm cât se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură", a declarat Ciucă, citat de Agerpres.
Ministrul Economiei: Ne cerem scuze
La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că bucureștenii trebuie să știe că totul pleacă de la rețeaua primară a municipiului.
„Ca să faceți un termen de comparație, în urmă cu patru ani pierderile în rețeaua primară a municipiului București erau de 800 de tone pe oră, astăzi pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea, rețeaua de termoficare a Bucureștiului.
De aici trebuie să plecăm și de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru”, a spus Popescu, potrivit Mediafax.
Acesta a menționat și avaria de la centrala Sud a ELCEN din weekend, „o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari”.
„Ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută, vremea este caldă, dar nu știm cât va dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București în așa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a spus Popescu.
Nicușor Dan: Vor fi avarii zilnice
Totodată, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus că în prezent CET Sud dă căldură la 75 de grade și speră să se ajungă la 85 de grade în zilele care urmează.
Speranța edilului este ca bucureștenii că aibă căldură în case măcar la nivelul iernii trecute.
„În această săptămână, începând cu sâmbătă dimineața, când a început să se resimtă avaria de la CET Sud și până la acest moment a fost o situație excepțională în București.
Această situație excepțională este în curs de a fi remediată, în sensul că CET Sud a început prin a da căldură la 50 de grade, a ajuns la 75 de grade în momentul ăsta și sperăm, în câteva zile, să ajungem la 85. Nu se poate 90, pentru că trebuie să introducem apa de adaos, de care s-a vorbit”, a explicat Dan.
Întrebat în continuare dacă există riscul intrării în colaps a sistemului de termoficare, Nicușor Dan a spus că nu există acest risc, dar vor fi avarii zilnice.