Votul corect și votul greșit

Nu vă îndemn să votați într-un fel sau altul. Vă îndemn să mergeți la vot, așa cum vă îndemn să faceți o alegere cât de rațională puteți, răspunzând la întrebări simple despre viața dvs. Altfel, nu va fi un vot greșit, dar se poate să fie un vot degeaba, inutil în raport cu viața dvs.
Votul corect și votul greșit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu există vot bun și vot rău, vot corect și vot greșit astăzi, dacă el este un vot rațional, serios, dat în urma unei convingeri reale, construite pe informații certe.

Democrația înseamnă că fiecare are dreptul, dar și obligația, să ia o astfel de decizie, iar dacă procesul de deliberare este corect, de vină nu este cel care a votat într-un fel sau altul, ci acela care nu i-a câștigat încrederea.

Nu este greșită nici anularea votului, atunci când o gândire serioasă a dus la respingerea întregii oferte.

ADVERTISING

Anularea votului este o formă de protest legitimă și ar trebui să fie considerată un semnal serios de partidele politice care să nu mai stea la cerșetoria răului mai mic.

Harta alegerilor parlamentare: Vezi candidații din județul tău

Nu, nu este greșit a vota un independent în locul unui partid. Este poate mai aproape de ceea ce ar trebui să avem, adică un vot uninominal, dar unul real, nu mutantul care ne-a dus la un Parlament de 600 de membri, sistem care a fost din fericire abandonat.

Un independent onest și vocal poate face mai mult decât o turmă amorfă, încolonată docil în spatele unui lider cu degetul ridicat sau coborât.

Am să vă spun însă ce cred că este profund greșit.

Este profund greșit să lipsești de la vot. Adică să nu-ți pese, să te repliezi în rolul comod al plângăciosului de serviciu, mereu nemulțumit, mereu victimă, mereu nedreptățit, dar care atunci când, o dată la 4 ani, are ocazia unui gest de reală putere preferă să se scufunde în canapea și în propria autovictimizare.

VotCorect.ro – Informații despre alegeri, asistență gratuită și sesizări

E greu de crezut că anul acesta chiar nu poți găsi o formațiune sau un independent care să te mulțumească acolo, cât de cât, cât să-i dai o șansă. Dacă e totuși așa, atunci protestul nu e să stai acasă, putând fi confundat cu un indiferent. Ci să fii un cetăţean responsabil cu o opțiune clară, chiar dacă ea este una de respingere generală.

Așa cum greșit este să nu te gândești foarte serios la votul tău, la consecințele lui, la așteptările tale de la cei pe care i-ai votat și probabilitatea ca ei să ți le poată îndeplini.

Ce vrei tu de la viitor, cum vrei să arate viața ta, ce vrei să fie schimbat? Și cine crezi că poate îndeplini toate acestea, având în vedere trecutul, maturitatea, pregătirea lor?

Ghid pentru alegerile parlamentare 2020 – unde, cum și pentru ce votăm

Ştiu că votul este emoțional, în general. Votăm mai mult cu sufletul, cu emoția pozitivă sau negativă. Dar cu cât emoția din vot e mai mica, cu atât șansa ca el să producă un efect cât mai aproape de cel dorit este mai mare și, implicit, riscul dezamăgirii e mai mic.

Nu vă îndemn să votați într-un fel sau altul. Vă îndemn să mergeți la vot, chiar și pentru a-l anula, dacă asta considerați că e singura opțiune. Așa cum vă îndemn să faceți o alegere cât de rațională puteți, răspunzând la întrebări simple despre viața dvs.

Altfel, nu va fi un vot greșit, dar se poate să fie un vot degeaba, inutil în raport cu viața dvs.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu, iar în această seară la 21:30 urmăreşte SPOT LIVE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇