Președintele Maia Sandu are o legitimitate politică enormă, dar când vrei să treci la capitolul sprijin pentru R.Moldova, ”te uiți peste Maia Sandu să vezi cine e la guvernare și ce majoritate parlamentară există”, de aceea eforturile tuturor trebuie conjugate pentru organizarea de alegeri anticipate în primăvară, subliniază Dan Dungaciu.
”Nu a fost o surpriză faptul că Maia Sandu a câștigat. A fost o surpriză, poate, dimensiunea la care a câștigat”, afirmă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), invitat să comenteze pe scurt rezultatele alegerilor prezidențiale din R.Moldova, pentru cititorii SpotMedia.ro.
”Victoria ei (și în R.Moldova, și în afară) reprezintă semne clare că Maia Sandu în acest moment nu mai este doar un om politic, ci ar trebui să vorbim despre ’proiectul Maia Sandu’ și din această perspectivă trebuie evaluat tot ce se întâmplă ulterior.
Maia Sandu va deveni președintele R.Moldova, dar pentru ca proiectul Maia Sandu să se concretizeze, să capete carne, el trebuie cuantificat în funcție de capacitatea lui de a se perpetua chiar și când dna Maia Sandu nu mai este la putere, când el se depersonalizează”, a adăugat acesta.
Valurile pro-Est și pro-Vest de dincolo de Prut
Dan Dungaciu subliniază importanța fundamendală a organizării alegerilor anticipate în R.Moldova.
”Vă reamintesc că în R.Moldova am avut 8 ani de mandat Voronin, un eșec care s-a terminat cu asasinarea tinerilor în stradă. Au venit apoi pro-europenii, care și-au terminat mandatul cu furtul miliardului, a ajuns la putere pe urmă, ca revanșă, Partidul Socialiștilor, cu Igor Dodon (iarăși pro-Estul), a fost o scurtă perioadă de 5 luni de conivență Est-Vest, iar acum, reacția la guvernarea dlui Dodon și a camarilei sale – Maia Sandu. Deci suntem în ciclul pro-vestic.
Ca să se oprească aceste valuri politice în R.Moldova, proiectul Maia Sandu trebuie să capete consistență. Cum va face asta? Numai prin colaborarea cu instituțiile executive din R.Moldova - cu instituția Guvernului și cu Parlamentul”, crede directorul ISPRI.
Tehnic, pragmatic vorbind, nu putem vorbi despre proiectul Maia Sandu dacă nu avem alegeri anticipate și schimbarea actualei configurații a Parlamentului din R.Moldova
Iar acest lucru este fundamental, subliniază Dan Dungaciu.
”Maia Sandu poate să meargă în orice vizită, poate să primească orice vizită, inclusiv a președintelui României, care e foarte onorantă (personal, mie mi-ar fi plăcut ca dna Maia Sandu să fi anunțat public că prima vizită o va face la București). Dar când discuți cu Maia Sandu și vrei să treci la capitolul sprijin pentru R.Moldova, ajutoare financiare ș.a.m.d, te uiți peste Maia Sandu să vezi cine e la guvernare și ce majoritate parlamentară există. Pentru că Maia Sandu deblochează anumite procese, mecanisme financiare, dar dacă banii ajung tot la Dodon/Chicu sau oameni de soiul ăsta, practic nu avem niciun câștig în termeni de proiect politic în R. Moldova, e doar Maia Sandu – imaginea pusă în vitrină, ca să vină (ca în celebrul banc) ’poștașul să dea pensia’.
Problema fundamentală este arhitectura instituțională din R.Moldova, pentru că acolo se duc banii, ajutoarele. Altfel, discutăm vorbe, pentru că în ciuda tuturor fanfarelor care au cântat în piață, pe fond nu se va schimba mare lucru. Unii ar putea să spună că nu se va schimba nimic, în termeni de structură politică în R. Moldova”, a explicat Dan Dungaciu.
Care ar fi evoluțiile posibile?
”Pe hârtie, în R.Moldova poți să obții ce majoritate vrei în Parlament, și de stânga, și de dreapta”, comentează acesta în continuare, întrebat care ar putea fi evoluțiile din R.Moldova.
”Maleabilitățile sunt atât de profunde încât oamenii aceia se pot duce în orice parte. Însă, Maia Sandu, candidând de pe o platformă anticorupție, nu se poate asocia cu oricine, existând riscul de a-și dinamita proiectul. În acest moment nu se poate face o coaliție majoritară fără ca Maia Sandu să se compromită și în sensul acesta e nevoie de alegeri anticipate”, adaugă Dan Dungaciu.
”De aceea, eu cred că eforturile tuturor trebuie puse laolaltă - legitimitatea politică enormă a Maiei Sandu (este cel mai votat politician din R.Moldova), chiar o presiune a străzii și a opiniei publice (nu în sensul de schimbare cu forța a ordinii constituționale, Doamne ferește! ), plus condiționalități din partea UE, incusiv a României - și toate să ducă pe o singură direcție, alegeri anticipate undeva prin primăvară (nu trebuie așteptat până în toamna lui 2021).”
”Pe hârtie, însă, acestea nu sunt posibile. Sunt politicieni care își pierd carierele dacă se fac alegeri anticipate, nu mai intră în Parlament. Nu mi-e clar nici dacă socialiștii și-ar dori alegeri anticipate, pentru că rândurile lor se vor împuțina și îl vor avea coleg în parlament pe dl Usatîi.
Doar o presiune conjugată poate duce la anticipate”, subliniază încă o dată directorul ISPRI.
Pressing pe Guvern și Parlament
O altă evoluție posiblă ar fi ca Maia Sandu să își formeze o echipă de consilieri care ar putea deveni un guvern din umbră cu care să pună presiune constantă pe Guvern și pe Parlament, este de părere sociologul.
”Dna Maia Sandu poate să stea într-o încrâncenare politică în fotoliul de președinte și să țină sub pressing și guvernul, și Parlamentul, până în 2023, când sunt alegeri la termen, flancată de o echipă de consilieri. E și acesta un mecanism pentru a pune presiune (pentru că o tribună internă și internațională va avea Maia Sandu, una foarte redutabilă): orice face, nu face, spune, nu spune Guvernul trebuie să treacă prin filtrul guvernului din umbră care ar putea să devină echipa de consilieri a Maiei Sandu”, explică directorul ISPRI.
”Dar scopul trebuie să fie declanșarea de anticipate. Eu nu îmi imaginez că o asemenea situație poate să dureze până în 2023. Ar fi prea mult și R.Moldova nu cred că va rezista.”
Dan Dungaciu