Klaus Iohannis a acuzat iarăși PSD. De data asta, pentru tragedia de la Piatra Neamț

Klaus Iohannis a acuzat iarăși PSD. De data asta, pentru tragedia de la Piatra Neamț
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, marți seara, o conferință de presă, după ce la prânz a participat la o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

Șeful statului a precizat că a început pregătirea pentru campania de vaccinare anti Covid, iar coordonator al acesteia este Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central.

”Am avut astăzi cea de-a treia şedinţă cu autorităţile şi experţii în domeniu pentru pregătirea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona această campanie.

După elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID 19 care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început implementarea acestei strategii. A fost desemnat un coordonator al campaniei la nivel naţional în persoana domnului doctor Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central”, a anunţat Iohannis.

Președintele a subliniat că vaccinarea va începe etapizat și a cerut autorităților să comunice detaliile cât mai transparent, astfel încât să fie combătute dezinformările.

În primă fază va fi vaccinat personalul medical, cel din educație, lucrătorii din energie, cei din furnizare de apă sau alimente. A fost ţinut cont de aspecte speciale – echipele de vaccinare şi locaţiile unde se va desfăşura vaccinarea. Am solicitat autorităţilor publice să comunice clar şi transparent populaţiei măsurile. Cred că e important să combatem dezinformarea și fake news-urile”, a mai afirmat Iohannis.

La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor

În ceea ce privește tragedia de la Piatra Neamț, Klaus Iohannis nu crede că Guvernul trebuie să demisioneze, la fel cum a făcut Guvernul Ponta după incendiul de la Colectiv.

ADVERTISING

Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. În primul rând, e un guvern în funcţie de nici un an de zile şi a gestionat această criză. Nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă”, a spus Iohannis.

Șeful statului a acuzat ”baronii roşii” de la Piatra Neamț că au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu Direcţia de Sănătate Publică sau cu specialiştii Ministerului Sănătăţii.

Există şi un vinovat moral, cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament şi a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie, cu efecte dramatice asupra sănătăţii cetăţenilor noştri.

Autorităţile locale pesediste au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral. La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu Direcţia de Sănătate Publică sau cu specialiştii Ministerului Sănătăţii", a susţinut şeful statului.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declaratiile președintelul Klaus Iohannis:

  • Am avut azi o nouă ședință pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti Covid.
  • România trebuie să fie pregătită să gestioneze corect această campanie. După elaborarea strategiei de vaccinare, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început pregătirile.
  • A fost desemnat și un coordonator al campaniei, în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar Central.
  • În primă fază va fi vaccinat personalul medical, cel din educație, lucrătorii din energie, cei din furnizare de apă sau alimente.
  • Au fost stabilite măsurile generale, care țin de condițiile de stocare și transport, echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul.
  • Am solicitat să se comunice clar aceste măsuri, atât personalului medical, cât și populației. Este important să combatem dezinformările.
  • România va depăși această criză sanitară și sunt optimist. Începem să vedem efectele măsurilor luate. Trebuie să menținem cursul actual, să respectăm regulile și sunt sigur că în două săptămâni vom vedea rezultate și mai bune.
  • Trebuie să dăm dovadă de simț civic, să respectăm regulile aflate în vigoare.
  • Să dăm dovadă de solidaritate.
  • Despre tragedia de la Piatra Neamț, sunt alături de familiile îndoliate, le urez sănătate celor care au suferit în incendiu. Vreau să transmit aprecierea pentru medicul care și-a riscat viața pentru a salva alte vieți.
  • Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Incompetența, corupția au măcinat sistemul nostru medical și au făcut profesioniștii să plece în străinătate.
  • Ne lovim permanent de același obstacol: opoziția de schimbare în bine. Nu voi comenta ancheta în curs, pentru că autoritățile vor anunța rezultatul.
  • Să nu ne limităm doar la a identifica pe cei care au greșit tehnic. Există şi un vinovat moral, cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament şi a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie, cu efecte dramatice asupra sănătăţii cetăţenilor noştri.
  • Autorităţile locale pesediste au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral. La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu Direcţia de Sănătate Publică sau cu specialiştii Ministerului Sănătăţii.
  • Autoritățile locale PSD pun piedici reformelor Guvernului și preferă improvizații care fac victime.
  • România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea, votul din 6 decembrie este important.
  • Mâine voi organiza o întâlnire pe tema echipamentelor din spitale, din secțiile ATI. Există probleme în domeniu și se impune rezolvarea lor de urgență.
  • Specialiștii lucrează la un pachet de schimbare a Legii Sănătății.
ADVERTISING

Întrebări:

Am ajuns pe un platou sau suntem în descreștere a ratei de infectare?

  • Nu mai avem creșteri mari de la o zi la alta, ne-am așezat în zona unui platou. Dar nu e suficient, e nevoie de mult mai mult. Secțiile de ATI sunt pline, prea mulți români mor de această boală. Chiar dacă vom avea la dispoziție un vaccin, pandemia nu va trece instantaneu.

În 2015 Victor Ponta își dădea demisia după tragedia de la Colectiv. După tragedia de la Piatra Neamț, Guvernul Orban trebuie să își dea demisia?

  • Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă, este în funcție de mai puțin de un an de zile. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare de PSD. Guvernul Orban și-a asumat guvernarea când ceilalți au preferat să stea de o parte și să comenteze. PSD a dus sistemul sanitar în faliment, lucrurile trebuie modificate după alegeri.

Tragedia de la Neamț a readus în discuție politizarea sistemului sanitar. Au fost puși directori de spitale oameni fără nicio legătură cu sistemul sanitar. Care e diferența dintre PSD și PNL în această privință?

  • După alegeri voi avea un guvern cu care voi colabora, mă voi implica personal pentru modernizarea sistemului sanitar. Anul acesta am avut un guvern cu o opoziție majoritară, care a boicotat Guvernul

DSP Neamț a anunțat că spitalul din Piatra Neamț nu avea aviz de la DSP pentru ultimele modificări de la Secția de ATI. E din cauza grabei?

  • Nicio grabă nu poate pune în dificultate pacientul, nu trebuie făcute improvizații care pun în pericol viața pacientului. Nicio urgență și nicio grabă în amenajarea unei secții nu sunt scuze pentru nerespectarea unor norme, care nici nu sunt complicate.
ADVERTISING

Care au fost criteriile în funcție de care s-a decis ca medicul să fie transferat în Belgia?

  • Această decizie s-a luat la Ministerul Sănătății, dar dacă e nevoie, pot afla și argumentația medicală. Mi-a fost suficient că am aflat din timp.

Ministrul Sănătății a spus că suntem cu toții vinovați. Care e partea dumneavostră de vină?

  • O afirmație un pic nerumegată. Nu toți suntem de vină, sunt de vină cei care au fost la guvernare, la conducere, care gestionează în județe spitalele județene, care nu au alocat resurse. Marele PSD e vinovatul moral, vinovatul detaliat, tehnic va fi găsit în fiecare caz în parte.

De ce la cinci ani de la Colectiv, România nu poate trata la standarde europene o persoană cu arsuri grave? Nu doar PSD a fost la guvernare, ați avut timp de doi ani guverne girate de dumneavoastră.

  • Guvernul tehnocrat nu a reușit să facă prea multe, nici nu se aștepta nimeni. Și Guvernul Orban e minoritar în Parlament, nimeni nu se aștepta să facă reforme.

Am avut diverse guverne pesediste, au avut și o majoritate parlamentară, care nu le-a folosit la nimic decât la irosirea banului public. Speranța mea și a multor altora e ca după alegeri să avem o majoritate în jurul PNL, pentru a face reformă nu de dragul reformei, ci pentru că altfel România nu poate merge mai departe. Din păcate, PSD controlează o majoritate în Parlament, până în 6 decembrie.

Când veți merge în Republica Moldova?

  • Am felicitat-o pe Maia Sandu și, la invitația domniei sale, am promis că voi face o vizită în Republica Moldova, imediat ce va prelua funcția de președinte. Am discutat cu premierul și am început să căutăm soluții pentru un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.

Sunt nemulțumiri legate de ministrul Justiției.

  • Personal, am fost un promotor al luptei anticorupție din prima zi de mandat. Voi rămâne așa până în ultima zi de mandat. România are nevoie de o luptă anticorupție eficientă. PSD e de altă părere, timp de trei ani cât a stat la guvernare a încercat să pună cizma pe gâtul Justiției. Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, să reparăm legislația din domeniul justiției.
  • Împreună cu ministrul Predoiu am convenit ca din primăvară să lucreze la un pachet legislativ, care să îmbunătățească Justiția. După alegeri, aceste propuneri vor fi prelucrate de Guvern și vor merge în Parlament.

Deci îl vedeți pe domnul Predoiu și în viitorul Guvern?

  • Domnul Predoiu a pregătit acest proiect, nu cred că vă așteptați să vă spun pe cine văd în viitorul guvern, dar domnul Predoiu a făcut o treabă bună.

Peste 8.000 de cazuri noi de COVID și 186 de morți în 24 de ore

Autoritățile au anunțat, marți, un bilanț de 8.262 de noi îmbolnăviri de COVID-19, după procesarea a 31.082 de teste în ultimele 24 de ore.

Bilanțul total al deceselor a ajuns la 9.261, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 186 de morți ale unor pacienți infectați cu COVID.

În spitalele COVID, numărul total de persoane internate este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI, în scădere cu 13 față de ieri, când am avut un nou record absolut.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇