Înalta Curte a decis rejudecarea procesului pentru parcul IOR. Zona retrocedată va rămâne o pârloagă mizerabilă ani buni de acum înainte

Înalta Curte a decis rejudecarea procesului pentru parcul IOR. Zona retrocedată va rămâne o pârloagă mizerabilă ani buni de acum înainte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis rejudecarea dosarului prin care Primăria Sectorului 3 încearcă să ia înapoi cele 12 hectare din parcul IOR de la Maria Cocoru.

Povestea retrocedărilor de terenuri publice către Maria Cocoru – o femeie vârstnică din Capitală – a început în urmă cu mai mulți ani.

De fapt, cel care avea dreptul la retrocedarea unor terenuri vaste din Sectorul 3 este Dan Romalo. De asemenea, în vârstă, acest bucureștean este urmaș al unei familii boierești care a deținut moșia Dudești – Ciolpani.

Romalo a povestit în repetate rânduri presei că singur n-a reușit să își recupereze proprietățile. Așa că și-a cedat bună parte din drepturile litigioase Mariei Cororu.

Abia apoi a primit Romalo o singură suprafață de teren în Parcul IOR (adică aceea a fostei baze sportive Spartac). A înstrăinat terenul care – după ce a trecut pe la mai mulți proprietari – a ajuns la o firmă portugheză. Acum, pe acel teren se află mall-ul Park Lake.

ADVERTISING

Mariei Cocoru, pe de altă parte, administrația Capitalei i-a retrocedat mai multe suprafețe de teren.

Printre ele se numără și una de 12 hectare din IOR, primită în perioada în care primar general al Capitalei era Adriean Videanu.

Suprafața este cea cu ieșire la Bulevardul Nicolae Grigorescu (de la intersecția șoselei cu strada Constantin Brâncuși și până la întersecția cu Bulevardul Liviu Rebreanu).

Această suprafață de teren este neîngrijită și contrastează puternic cu restul parcului, pe care Primăria Sectorului 3 îl menține într-o stare foarte bună.

Pe porțiunea retrocedată se depozitează gunoaie, trăiesc oameni ai străzii şi e plin de şobolani. Din când în când, mai izbucnesc incendii de vegetație (care oricum crește liber).

Primăria Sectorului 3 mai amenință proprietarii cu amenzi și majorări de impozite, dacă nu își îngrijesc terenul. De mai multe ori, oamenii primăriei de sector au mers voluntar pentru a face curățenie. Dar de fiecare dată mizeria apare după numai câteva zile.

ADVERTISING

Primăria condusă de Robert Negoiță a atacat în instanță documentația prin care respectiva suprafață de teren îi era retrocedată Mariei Cocoru.

În urmă cu un an, Primăria Sectorului 3 a câștigat în primă instanță. La acel moment, edilul Robert Negoiță a mers în parc și a vandalizat o pancartă afișată de mandatarii Mariei Cocoru pe care scria că acea porțiune a parcului IOR este una privată.

În schimb, Negoiță a dezvelit o nouă pancartă pe care scria că Primăria Sectorului 3 a demonstrat în instanță că parcul e al oamenilor.

Pancartele respective au dispărut. Între timp, Primăria Sectorului 3 a arborat pe stâlpii din jurul parcului steaguri prin care informează că încearcă să ia parcul înapoi.

steag-pus-de-PS3-in-IOR
Steag arborat de Primăria Sectorului 3 pe stâlpii din jurul porțiunii retrocedate a Parcului IOR. Foto: Gabriel Kolbay

Între timp, în zona retocedată a parcului s-a mai înălțat un panou pe care se menționează că suprafața este, de fapt, privată. În plus, mesajele îl acuză pe Robert Negoiță de fals în întocmitea Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3 (document adoptat deja de Consiliul General al Municipiului București, dar ulterior atacat în instanță).

panoul-nou-IOR
Panoul din partea retrocedată a IOR cu acuze la adresa primarului Robert Negoiță. Foto: Gabriel Kolbay

Între timp, procesul a continuat. Atât mandatarii Mariei Cocoru, cât și primarul general al Capitalei (la acea dată Gabriela Firea – n.red.) au făcut recurs.

ADVERTISING

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Iar aici, după mai multe amânări, instanța a decis, vineri, 13 noiembrie, că procesul trebuie să se rejudece.

Iată decizia ICCJ.

”Decizia nr.2377: Respinge excepţia lipsei calității procesuale active a reclamantului Primarul Sectorului 3 Bucureşti invocată de recurenta-pârâtă Cocoru Maria.

Admite recursul formulat de pârâţii Primarul General al Municipiului Bucureşti şi Municipiul Bucureşti prin Primarul General împotriva deciziei nr. 1473A din 13 noiembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie.

Admite recursul declarat de pârâta Cocoru Maria împotriva încheierii de şedinţă din 15 octombrie 2019 şi a aceleiaşi decizii. Casează încheierea şi decizia recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi curţi de apel. Irevocabilă”.

decizie-ICCJ-IOR

Cu alte cuvinte, dosarul se întoarce la Curtea de Apel București, iar cauza va fi rejudecată.

În ciuda insistențelor SpotMedia.ro, Robert Negoiță nu a putut fi contactat telefonic până la acest moment, pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la această situație.

În schimb, primarul a postat un lung mesaj pe Facebook, prin care anunță că instituția pe care o conduce va continua lupta în instanță pentru recuprarea porțiunii de parc.

Totodată Negoiță susține că a observat cum ”cercul susținătorilor mafiei retrocedărilor se mărește, iată, cu tot felul de politicieni 'de bine'" și că ”printre cei care ne-au contestat victoria în instanță și revenirea parcului în proprietatea firească a oamenilor, se află aceleași persoane care pe 6 Decembrie ne cer, din nou, votul”.

Din înțelegerea noastră, singurul politician care a contestat victoria din instanță a Primăriei Sectorului 3 și care candideză la alegerile parlamentare este Gabriela Firea.

Bătălia pentru Parcul IOR- CONTINUĂ!Peste 8 ani de procese, presiuni la toate nivelurile, promisiuni publice ale unora...

Posted by Robert Negoita on Friday, November 13, 2020

Consilierul general USR-PLUS Ana Ciceala apreciază, însă, că în această situație judecata riscă să mai dureze ani întregi.

Din cauza recursului formulat (şi) de Gabriela Firea, se reia de la zero judecata în procesul privind retrocedarea unei...

Posted by Ana Ciceală on Friday, November 13, 2020

Cu alte cuvinte, cele 12 hectare din parcul IOR rămân o pârloagă mizerabilă pe termen nelimitat.

Citește și:

Bucureștenii din Sectoarele 3 și 4 n-au vrut să își schimbe primarii. Iată ce averi, ce pregătire profesională și ce realizări au Robert Negoiță și Daniel Băluță, edilii realeși

Muncitorii lui Negoiță au continuat să construiască pe spațiul verde, chiar și după ce Garda de Mediu le-a interzis să o facă și i-a amendat

Robert Negoiță depune plângere penală împotriva prefectului Capitalei care l-a suspendat de la primărie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇