Motivul surprinzător pentru care oamenii au început să consume mai mult zahăr

Motivul surprinzător pentru care oamenii au început să consume mai mult zahăr
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Creșterea temperaturilor la nivel global ne poate afecta inclusiv obiceiurile alimentare, iar impactul asupra sănătății noastre poate fi unul semnificativ.

Un studiu recent realizat în Statele Unite arată cum schimbările climatice nu afectează doar disponibilitatea și prețul alimentelor, ci și ceea ce alegem să mâncăm și să bem, dezvăluind o legătură directă între valurile de căldură și creșterea consumului de zahăr.

Există numeroase dovezi că schimbările climatice vor influența disponibilitatea și calitatea alimentelor, ducând la penurii, creșteri de prețuri și chiar la afectarea valorii nutritive, spune Pan He, autoare a studiului și lector în știința mediului și sustenabilitate la Universitatea Cardiff, pentru CNN.

Pentru a afla și care sunt efectele asupra a ceea ce alegem să mâncăm și să bem, cercetătorii au analizat date despre achizițiile alimentare ale gospodăriilor din SUA între 2004 și 2019, ceea ce le-a permis să urmărească aceleași familii pe termen lung. Ei au comparat apoi deciziile de cumpărare cu datele meteo regionale, inclusiv temperatura și umiditatea.

Pe măsură ce temperaturile creșteau, oamenii consumau mai mult zahăr, în principal sub formă de băuturi îndulcite cu zahăr, precum sucurile carbogazoase și sucurile de fructe, conform studiului publicat luni în revista Nature Climate Change.

Pentru fiecare creștere de 1°C, consumul de zahăr adăugat în gospodăriile americane a crescut cu 0,7 grame per persoană pe zi, au descoperit cercetătorii, cu o creștere semnificativă atunci când temperaturile atingeau între aproximativ 20°C și 30°C.

Vremea mai caldă face ca organismul să piardă mai multă apă, ceea ce determină oamenii să caute hidratare și răcorire. Pentru mulți americani, asta înseamnă să apeleze la produse reci și dulci, precum sucurile și înghețata, potrivit lui He.

Efectul este deosebit de pronunțat în gospodăriile cu venituri sau niveluri de educație mai scăzute, arată studiul. Grupurile mai puțin avantajate tind deja să aibă un consum mai ridicat de zahăr, deoarece aceste alimente pot fi mai ieftine și mai accesibile, ceea ce le face mai predispuse să opteze pentru astfel de produse pe vreme călduroasă.

De asemenea, este posibil ca aceste persoane să petreacă mai puțin timp în spații cu aer condiționat, potrivit cercetării.

Studiul prevede că, la nivel național, consumul de zahăr ar putea crește cu aproape 3 grame pe zi până în 2095, dacă poluarea care încălzește planeta continuă necontrolată, grupurile vulnerabile fiind expuse celui mai mare risc.

Consumul excesiv de zahăr poate aduce o serie de efecte negative, inclusiv riscuri mai mari de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la cel mult 6% din totalul caloriilor consumate zilnic: nu mai mult de 36 de grame pentru bărbați și 26 de grame pentru femei.

„Problemele de sănătate publică legate de consumul de zahăr au fost discutate pe larg, dar dacă luăm în considerare interacțiunea cu schimbările climatice, situația se va agrava”, spune He. Factorii de decizie politică din întreaga lume ar putea fi nevoiți să ia în calcul modalități de gestionare a consumului de zahăr ca parte a adaptării la schimbările climatice, adaugă ea.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇