Primăria Capitalei nu reușește, de mai bine de jumătate de an, să afle al cui este un panou publicitar amplasat ilegal în Piața Universității.
Instituția a început o procedură prin care să desființeze respectivul panou. Dar și pentru asta are nevoie de acte care parcă s-au pierdut undeva, prin birouri, „pe circuitul de avizare”, cum spun funcționarii publici.
N-am reușit încă să aflăm prin ale cui sertare zace documentația. Dar vom insista până când informațiile vor ieși la lumină.
E important să aflăm detaliile. Pentru că - dincolo de faptul că e ușor hilară - situația ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitarea Primăriei Capitalei de a gestiona spațiul public din oraș, care ne aparține tuturor.
E greu de zis când a fost amplasat panoul publicitar paralelipipedic, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr 2, în proximitatea Teatrului Național București și în zona accesului către stația de metrou Universitate.
Imagini de pe Google Maps arată clar că în iunie 2024 – deci în urmă cu mai bine de un an – era acolo.

Primăria Municipiului București (PMB) susține că a fost sesizată abia pe 12 decembrie 2024 cu privire la existența panoului publicitar.
A redirecționat sesizarea primită către Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București (DGPLMB). Care a înregistrat-o pe 9 ianuarie 2025.

Abia acum urmează începe partea interesantă.
Până și victoriile mici se lasă așteptate
Iată ce a reușit să facă administrația locală, potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea spotmedia.ro:
„Ca urmare a acestei petiții, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLMB) au efectuat verificări în data de 20.01.2025, context în care au constatat că a fost amplasată ilegal o construcție provizorie formată dintr-un cadru metalic cu panouri din sârmă zincată care susținea un banner cu dimensiunea de 10 m x 2 m, pe care era scris mesajul «Victoriile mici aduc victorii mari»”.
Sloganul aparține platformei de jocuri de noroc Winner.
Au rezolvat polițiștii locali problema, între timp? Nu prea.
„În condițiile în care mijlocul publicitar nu era inscripționat cu datele de identificare ale proprietarului, polițiștii locali au întocmit înștiințarea în data de 20.01.2025 pe care au afișat-o pe structură și prin care au solicitat deținătorului prezentarea, în termen de 24 de ore, a documentelor care justifică amplasarea bannerului.
Deținătorul nu a dat curs solicitării formulate prin înștiințarea din data de 20.01.2025, astfel că a fost somat prin adresa din data 28.01.2025 să dezafecteze mijlocul publicitar în termen de 24 de ore.
Având în vedere că și adresa din această dată a rămas fără răspuns, Direcţia Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucureşti (D.G.P.L.C.M.B.) a întocmit, pentru mijlocul publicitar (...), documentația care a stat la baza proiectului de dispoziție privind desființarea lucrărilor executate nelegal şi a înaintat proiectul de act administrativ pe circuitul de avizare”, a mai transmis PMB, la solicitarea spotmedia.ro.
Cu actele prin birouri, de jumătate de an
De la momentul în care PMB a primit sesizarea cu privire la panou – pe 12 decembrie 2024 - a trecut mai bine de jumătate de an.
În tot acest timp, nu s-a întâmplat mare lucru. Polițiștii locali au întocmit niște documente care au mers la avizat în PMB.
Iar acolo s-au pierdut prin birouri. Sau dacă nu s-au pierdut, înaintează cu viteza melcului spre ultima semnătură pe care trebuie să o primească: aceea a primarului general.
Ar putea părea de râs. Dar, de fapt, nu este. E un indicator clar că PMB este depășită de sarcinile pe care le are și că fie nu vrea, fie nu poate să facă tot ce trebuie.
Altă explicație n-am găsit încă pentru această situație absurdă, în care cineva poate face, incognito, bani cu un panou publicitar ilegal, în centrul Capitalei, fără ca vreo instituție să oprească abuzul.
Dacă Primăria Capitalei nu reușește să desființeze un panou ilegal în mijlocul Bucureștiului, ce șanse mai sunt să rezolve lucruri mai complicate, care țin cu adevărat de calitatea vieții noastre?