În prezent, Ucraina atacă în mod constant cu drone capitala Rusiei și rareori provoacă pagube, însă raidurile au totuşi efect psihologic asupra populației ruse. Rachetele Tomahawk i-ar permite Kievului să dea lovituri mult mai grele Rusiei.
Zvonurile despre rachete puternice destinate Ucrainei au apărut la începutul săptămânii trecute, când s-a aflat că președintele american Donald Trump ia în considerare furnizarea de rachete de croazieră Tomahawk către Kiev.
După numai o zi, lucrurile au mers mai departe, odată cu informațiile conform cărora Trump l-ar fi întrebat pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea ataca orașe cheie din Rusia, dacă i se oferă arme americane cu rază lungă de acțiune.
Deși nu a negat existența discuției, Casa Albă a acționat rapid pentru a bloca speculațiile, secretarul de presă Karoline Leavitt declarând că Trump „pune doar o întrebare, nu încurajează noi crime”.
Însă vestea a venit pe fondul unei schimbări semnificative în relațiile dintre Kiev și Washington și al anunțării unei scheme de înarmare susținută de NATO, în cadrul căreia membrii alianței ar achiziționa sisteme de armament fabricate în SUA pentru Ucraina, notează Kyiv Independent.
"(Tomahawk) ar reprezenta cu siguranță o îmbunătățire semnificativă pentru arsenalul Ucrainei, în special în ceea ce privește capacitățile de atac la distanță. Aceasta ar permite Ucrainei să livreze o sarcină utilă mult mai grea împotriva țintelor, în comparație cu ceea ce folosește în prezent", a declarat Federico Borsari, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), pentru publicația ucraineană.
De ce sunt importante rachetele Tomahawk
Tomahawk este o rachetă de croazieră subsonică, cu rază lungă de acțiune, concepută pentru lovituri de precizie împotriva țintelor terestre.
Are o rază de acțiune între 1.600 și 2.500 de kilometri, a spus Borsari, menționând însă că orice versiune primită de Ucraina ar putea fi limitată la 1.700 de kilometri.
Aceste rachete au fost folosite pentru prima dată în luptă în timpul Operațiunii "Furtună în Deșert" din 1991 și rămân o componentă esențială a arsenalului american cu rază lungă de acțiune. Fiecare rachetă costă în jur de două milioane de dolari și este fabricată de Raytheon.
"În prezent, aș spune că reprezintă principalul instrument al SUA pentru a ataca ținte terestre foarte îndepărtate și este lansat în mare parte de pe platforme navale, submarine și nave de suprafață", a spus Borsari.
Tomahawk poate zbura la altitudini joase și poate efectua manevre evazive pentru a minimiza riscul de a fi interceptată. Cea mai recentă versiune a rachetei poate fi, de asemenea, reprogramată în timpul zborului și poate chiar să se aventureze deasupra unei ținte înainte de a o lovi.
"Este o rachetă de croazieră foarte rapidă, deși tot subsonică. Folosește o combinație de diferite sisteme de ghidare pentru a fi foarte precisă", a spus Borsari, adăugând că poate lovi o țintă la "aproximativ 30 de metri, dacă nu mai puțin".
"Tomahawk poartă și un focos foarte puternic, care cântărește între 400 și 450 de kilograme, în funcție de configurație", a adăugat el.
De ce vrea Ucraina rachete Tomahawk
Rachetele Tomahawk se află de ceva vreme pe lista de arme dorite de către Ucraina și au fost incluse în "Planul Victoriei" cu care Zelenski s-a dus la ex-președintele Joe Biden, în octombrie 2024.
Rusia are un avantaj semnificativ față de Ucraina în ceea ce privește rachetele și folosește în mod regulat propriile sisteme de rachete de croazieră, cum ar fi Kalibr, pentru a ataca orașele ucrainene, precum și sisteme balistice precum Iskander.
În ceea ce privește rachetele de croazieră, Ucraina se bazează în prezent pe arme furnizate de Occident, cum ar fi Storm Shadow, care au fost folosite cu mare succes, dar au o rază de acțiune de doar aproximativ 250 de kilometri.
Pentru atacuri cu rază lungă de acțiune, Ucraina se bazează în prezent pe drone și rachete asemănătoare dronelor, precum Palianîția.
"Dronele provoacă pagube - pot zbura în ferestrele fabricilor de apărare din spatele Rusiei. Dar să fim sinceri, 50 de kilograme de explozibili sunt doar 50 de kilograme — 500 de kilograme într-o rachetă pot face diferența", a spus Ivan Stupak, fost ofițer SBU și fost parlamentar ucrainean pentru publicația citată.
Unde ar putea lovi Ucraina cu Tomahawk
Raza de acțiune a rachetei Tomahawk ar deschide zone întinse ale Rusiei pentru atacuri ucrainene, în special Moscova și Sankt Petersburg.
În prezent, Ucraina atacă în mod regulat cu drone capitala Rusiei și, deși acestea rareori provoacă pagube, au un efect psihologic asupra populației ruse, provocând totodată perturbări pe scară largă, în special prin închiderea aeroporturilor.
Tomahawk-urile ar permite lovituri mult mai precise și puternice asupra Moscovei.

Printre primele ținte vizate de Ucraina ar putea fi bazele aeriene de la care Rusia lansează atacuri masive cu rachete împotriva orașelor ucrainene. Ucraina se străduiește de mult timp să le lovească, deoarece Moscova și-a ținut flota aeriană departe de armele dezvoltate de Kiev, precum și de cele furnizate de țările sale occidentale.
Acest lucru s-a schimbat odată cu Operațiunea Spiderweb (Pânza de păianjen), care s-a bazat pe utilizarea îndrăzneață a dronelor cu vedere la persoana întâi (FPV), desfășurate chiar în interiorul Rusiei, pentru a viza și distruge un număr semnificativ de avioane rusești. Însă operațiunea a fost planificată timp de un an și jumătate și pare, cel puțin deocamdată, să fi fost una singulară.
Rachetele Tomahawk ar putea ataca în mod regulat baza aeriană Olenia din regiunea Murmansk, una dintre principalele rampe de lansare pentru atacurile în masă cu rachete rusești împotriva Ucrainei.
Alte variante
Există, totuși, o mare problemă - rachetele Tomahawk "nu sunt ușor de utilizat", după cum a declarat Vadîm Skibițkîi, șeful adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei (GUR), pentru The Guardian. "Principalele platforme de lansare sunt nave de luptă sau bombardiere strategice. Nu avem niciun avion de bombardament strategic", a spus el.
Borsari a mai spus că Ucraina nu are în prezent infrastructura navală necesară pentru lansările Tomahawk de pe mare, iar desfășurarea unei versiuni lansate de la sol ar fi, de asemenea, solicitantă din punct de vedere logistic.
"Este mai complex, pentru că ai nevoie nu doar de rachetă, ci de întregul sistem de lansare. SUA ar putea furniza câteva lansatoare terestre… dar furnizarea întregului pachet este mai dificilă în acest moment", a spus Borsari.
Aceste constrângeri fac ca perspectiva livrărilor de rachete Tomahawk către Ucraina să fie foarte limitată, potrivit lui Borsari.
În schimb, alte sisteme ar putea fi mai fezabile pentru Ucraina pe termen scurt.
"Când ne gândim la potențialele arme pe care SUA le-ar putea furniza Ucrainei, cu o rază de acțiune mai mare decât ATACMS, ar trebui să luăm în considerare, de exemplu, racheta comună aer-sol (JASSM). "Are o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri, este foarte puternică și ar putea fi o soluție bună pentru Ucraina — și mult mai ușor de integrat în aeronavele ucrainene în comparație cu Tomahawk", explică Borsari.
Și mai există o opțiune la orizont — Germania va furniza Ucrainei noi rachete cu rază lungă de acțiune "foarte curând, foarte curând", a anunțat cancelarul german Friedrich Merz pe 17 iulie, fără a menționa la ce arme face exact referire.
T.D.