Ziua 1244 a început cu vestea că patru aeronave militare ucrainene au pătruns noaptea trecută în spațiul aerian al României, în timpul unui atac de amploare al rușilor.
MApN precizează că aparatele de zbor au intrat neintenţionat în spaţiul românesc din zonele Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea naţională.
Totuşi, două avioane românești F-16 și două Eurofighter Typhoon italiene au fost ridicate, preventiv, de la sol.
Ruşii au atacat din nou Kievul şi cel puţin două persoane au fost ucise, iar mai multe incendii au fost semnalate.
Multiple explozii s-au produs în Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde au fost înregistrate 12 atacuri cu drone. Și regiunea Ivano Frankivsk a fost ținta unui atac aerian, cel mai mare de la începutul invaziei, patru persoane fiind rănite. Numeroși răniți și daune s-au înregistrat, de asemenea, în regiunile Donețk, Sumî și Zaporojie.
Începând de duminică seara, forțele rusești au atacat Ucraina cu 24 de rachete și peste 400 de drone de atac de tip Shahed și drone capcană.
Nici în Rusia n-a fost liniște. Activitățile pe toate aeroporturile din capitala Rusiei au fost date peste cap, întrucât autoritățile au impus restricții. Ministerul Apărării din Rusia susține că aproape 120 de drone au fost doborâte. Dintre acestea 30 au vizat regiunea Moscova.
Iar o gară din regiunea Rostov a fost avariată, noaptea trecută, într-un atac cu drone. Localnicii au raportat o serie de explozii, intervenția apărării aeriene și un incendiu provocat de resturile de drone.
Kremlinul a declarat azi că este pregătit să participe la noua rundă de negocieri de pace cu Ucraina, iar Zelenski a anunțat pe seară că aceste discuții vor avea loc miercuri, dată care nu a fost însă confirmată de partea rusă. Copiii răpiți și prizonierii sunt priorități în negocierile cu Rusia, anunță președintele ucrainean.
Statele Unite presează Europa să impună tarife secundare dure împotriva petrolului rusesc, în timp ce Ucraina cere un sprijin financiar urgent de 6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea capacităților militare, în special a dronelor.
În paralel, Kievul primește o promisiune fermă din partea SUA și a Germaniei privind livrarea a cinci noi sisteme Patriot.
Pe de altă parte, în Ucraina au avut loc cel puțin 70 de percheziții vizându-i pe angajații Biroului... Anticorupție. Mai mulți funcționari au fost arestați.
Iar un fost oficial din Ministerul ucrainean de Interne a fost găsit mort în Spania, în același complex imobiliar în care anul trecut a fost asasinat pilotul rus de elicopter, care a dezertat în Ucraina.
Alertă în nordul României
- Ținte detectate în zona Maramureș - Suceava - Sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat, noaptea trecută, în jurul orei 03:00, ţinte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spaţiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în apropiere de zona Maramureş - Suceava. Două aeronave F-16 româneşti au decolat, în jurul orei 3.30, din Baza 86 Aeriană Borcea, pentru misiuni de cercetare aeriană, iar în jurul orei 5:00, a fost dat ordin de decolare pentru două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Pe parcursul operaţiunilor, au fost detectate 12 ţinte aeriene ucrainene care au evoluat în spaţiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România. Patru dintre acestea au pătruns neintenţionat, pentru câteva minute, în spaţiul aerian al ţării noastre, în zonele Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea naţională.
- Alertă maximă în Polonia - Varșovia și-a mobilizat forțele aeriene pentru a-și proteja spațiul aerian. Sistemele terestre de apărare antiaeriană și de recunoaștere radar au fost plasate în alertă maximă, a raportat Comandamentul operativ al Forțelor armare poloneze.
Situația pe front
- Sute de drone și zeci de victime - Rusia a lansat un nou atac cu drone şi rachete asupra Ucrainei noaptea trecută. Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite în mai multe regiuni, au raportat dimineață autoritățile locale citate de Kiev Independent. Începând de duminică seara, forțele rusești au atacat Ucraina cu 24 de rachete și 426 de drone de atac de tip Shahed și drone capcană. Apărarea aeriană a distrus toate rachetele și 200 de drone, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Atac cu drone și rachete la Kiev - Mai multe incendii au fost semnalate în capitala Kiev. Primarul Vitali Kliciko a declarat că echipele de salvare şi medicii acţionează în patru cartiere ale capitalei. O staţie de metrou din centrul orașului, clădiri comerciale, magazine, case şi o grădiniţă au fost avariate. O persoană a fost ucisă, iar opt au fost rănite.
- Lovituri de drone în Harkov - Potrivit primarului orașului Harkov, Igor Terehov, au fost înregistrate 12 atacuri cu drone. Unul dintre proiectile a căzut lângă un bloc de apartamente din cartierul Kiev, provocând un imens incendiu. Șeful administrației militare din regiunea Harkov, Oleg Sîniehubov, a indicat că forțele ruse au utilizat drone de tipul Gheran-2, varianta rusească a dronelor iraniene Shahed. Șapte persoane au fost rănite în oraș și în alte zece locuri, au anunțat autoritățile.
- Cel mai mare atac din Ivano Frankivsk - Patru persoane au fost rănite, iar numeroase obiective de infrastructură civilă au fost avariate într-un atac aerian lansat de Rusia asupra regiunii, au anunțat autoritățile locale. Rușii au atacat cu diferite tipuri de rachete și drone Shahed, a anunțat primarul orașului, Roman Marținkiv. "Au fost multe lovituri. Acesta este cel mai mare atac asupra Ivano Frankivsk de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei", a spus el. Alerta de raid aerian continua luni după ora 07:00. Martori din zonă au transmis pe social media că la Ivano Frankovsk se aud în continuare explozii.
- Răniți în Donețk și Sumî - Guvernatorul Vadim Filașkin a anunțat că există zece răniți în districtele Pokrovsk, Kramatorsk și Bahmut. În total, 22 de localități au fost bombardate. Zeci de case, vehicule și linii electrice au fost avariate. Peste 300 de persoane au fost evacuate. În regiunea Sumî, patru civili, inclusiv un copil, au fost răniți de atacuri cu drone în Sumî, potrivit administrației militare regionale. Forțele ruse au lansat 90 de atacuri asupra a 38 de localități, avariind case, mașini și infrastructură civilă. În regiunea Zaporijie trei persoane au fost rănite . Forțele ruse au lansat atacuri aeriene, lovind 12 localități. Au fost raportate pagube la clădiri rezidențiale, infrastructură și vehicule. Încă o persoană a fost rănită luni dimineață, într-un atac cu drone.
- „Legenda cerului din Odessa” a murit în misiune - Directorul clubului de aviație din Odessa, Konstantin Oborin, a fost ucis vineri de armata rusă în timpul unei misiuni de luptă. La 63 de ani, era unul dintre cei mai experimentați piloți din partea ucraineană, scrie Le Parisien. „Din păcate, supereroul nostru nu era nemuritor”. Fiica sa, Polina, a dezvăluit vestea tristă pe rețelele sale de socializare. Potrivit mai multor mass-media locale, acesta ar fi fost lovit de o dronă Geran-2 în timp ce se afla în zbor la bordul avionului său de antrenament Yak-52, în timpul unei misiuni de supraveghere. Ar fi fost lovit de dronă sau de un sistem de apărare aeriană după ce a fost detectat de Geran-2. Konstantin Oborin conducea de peste 10 ani clubul de aviație din Odessa și participase la mai multe operațiuni, în special în Afganistan. Descris ca „legenda cerului din Odessa” de mai multe mass-media, el era cunoscut și pentru că, în timpul unei misiuni, a reușit să elibereze 29 de prizonieri ucraineni în 2014. Poreclit „Kamikaze” și având deviza „cerul vindecă”, Konstantin Oborin s-a reînrolat pe front, în ciuda unei prime retrageri, pentru a lupta împotriva invaziei ruse.
Ce se întâmplă în Rusia
- Haos pe aeroporturile din Moscova - Atacurile aeriene lansate de ucraineni au provocat haos pe aeroporturile din Moscova - Șeremetievo, Vnukovo, Domodedovo și Jukovskii. Activitățile pe toate aeroporturile din capitala Rusiei au fost date peste cap, deoarece autoritățile au impus restricții. Ministerul Apărării din Rusia susține că au fost doborâte 117 drone. Dintre acestea 30 au vizat regiunea Moscova.
- Gară lovită de drone - O gară din satul Kamenolomni, din regiunea Rostov, un nod feroviar important pe ruta sudică, a fost avariată, noaptea trecută, într-un atac cu drone. Localnicii au raportat o serie de explozii, intervenția apărării aeriene și un incendiu provocat de resturile de drone, relatează Ukrainska Pravda. Guvernatorul interimar al regiunii Rostov, Iuri Sliusar, a confirmat că acoperișurile clădirilor gării au luat foc după căderea unor resturi de drone. Atacul a survenit după ce sâmbătă seara o secțiune de cale ferată din regiunea Rostov a fost avariată de resturile unor drone, provocând întârzierea a 75 de trenuri de pasageri.
- Rușii susțin că au construit cea mai mare fabrică de drone din lume - Rușii au prezentat un videoclip de propagandă pentru a prezenta ceea ce ei numesc „cea mai mare și mai secretă” fabrică de drone din lume, anunță Sky News. Videoclipul arată tineri asamblând drone Geran-2 într-un loc din regiunea Tatarstan. „Aceasta este cea mai mare fabrică de acest gen din lume și cea mai secretă. La un moment dat, planul era să se producă câteva mii - acum producem de nouă ori mai mult decât era planificat”, a declarat directorul general al zonei economice speciale Alabuga pentru canalul de televiziune al ministerului rus al apărării, potrivit Kyiv Independent.
Alte informații relevante
- Kremlinul lucrează la organizarea unei noi runde de negocieri cu Kievul - Kremlinul a declarat luni că este pregătit să participe la noua rundă de negocieri de pace cu Ucraina, afirmând totodată că data unor astfel de discuții nu a fost încă stabilită și că va fi nevoie de "multă muncă" pentru a apropia pozițiile celor două părți, relatează AFP. "Suntem pentru organizarea unui al treilea ciclu (după două reuniuni fără prea mult succes la Istanbul în primăvară). De îndată ce va fi stabilită o dată, vă vom informa", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Anterior, presa turcă a relatat că noua întâlnire între delegațiile rusă și ucraineană ar putea avea loc pe 23 sau 24 iulie la Istanbul, oraș care a găzduit primele două runde de negocieri informează EFE.
- Zelenski cere eliberarea copiilor răpiți și a prizonierilor de război - Președintele ucrainean a anunțat prioritățile Kievului pentru o eventuală a treia rundă de negocieri directe cu Rusia, ce ar urma să aibă loc la Istanbul: eliberarea prizonierilor de război, întoarcerea copiilor răpiți de Rusia și pregătirea unui summit al liderilor. Zelenski a insistat că doar discuțiile la nivel de șefi de stat pot produce rezultate reale.
- A fost anunțată și ziua discuțiilor - Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că noua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri în Turcia, discuțiile fiind coordonate de Rustem Umerov, recent numit secretar al Consiliului de Securitate. Totuși, potrivit unei surse citate de agenția rusă TASS, întâlnirea este programată pentru joi, 24 iulie, la Istanbul. Kremlinul nu a confirmat oficial data, dar a transmis, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că pozițiile celor două părți sunt „diametral opuse”, iar „munca diplomatică este abia la început”. Zelenski insistă că Rusia trebuie să înceteze să evite responsabilitățile și s-a declarat pregătit pentru un dialog direct cu Vladimir Putin.
- Campanie de 50 de zile pentru înarmarea Ucrainei - Secretarul britanic al apărării, John Healey, va conduce luni o reuniune a aliaților Kievului și va solicita o „campanie de 50 de zile” pentru înarmarea Ucrainei, potrivit Sky News. Healey, care se va întâlni cu membrii Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, va argumenta că Occidentul ar trebui să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, în efortul de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor.
- Angajați de la Anticorupție arestați - Serviciile secrete din Ucraina (SBU) au arestat luni mai mulți funcționari ai principalului organism anticorupție, NABU, sub acuzații grave, inclusiv spionaj pentru Rusia și colaborare economică cu inamicul. Operațiunea a inclus peste 70 de percheziții, adesea fără mandat judecătoresc, și a dus, potrivit NABU, la paralizarea activității agenției, scrie Kyiv Independent. Transparency International avertizează că acțiunea autorităților reprezintă o presiune masivă asupra luptei anticorupție. Pe fondul acestui conflict instituțional, cazul activistului Vitali Șabunin - acuzat recent de fraudă - amplifică suspiciunile privind represaliile motivate politic. Președinția neagă orice implicare, în timp ce NABU cere protejarea independenței instituției.
- Moartea dubioasă a unui fost oficial ucrainean - Ihor Hrușevskîi, un fost înalt funcționar în cadrul Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate din Ministerul de Interne al Ucrainei, a murit în circumstanțe inexplicabile în complexul rezidențial Cala Alta din Villajoyosa, Spania, unde pilotul rus Maxim Kuzminov a fost ucis anterior. În seara zilei de 29 iunie, Hrușevskîi (61 de ani) înota în piscina complexului unde își cumpărase recent un apartament. A fost găsit cu fața în jos în apă, fără niciun semn de viață. Vecinii au încercat să-i acorde primul ajutor, iar medicii de urgență au sosit în scurt timp, dar nu l-au mai putut salva, relatează El Español. Moartea sa a stârnit suspiciuni. Deși nu existau semne evidente de violență pe corp, dintr-o ureche îi curgea sânge. Localnicii au speculat că un atac de cord sau un AVC ar fi putut fi cauza, dar nu este exclusă varianta unei crime. Decesul a avut loc la mai puțin de un an și jumătate după uciderea pilotului rus Maxim Kuzminov, care a dezertat în Ucraina la bordul unui elicopter Mi-8. Ulterior, el a fost ucis de agenți ruși în parcarea subterană a aceluiași complex. Citeşte mai multe despre Asasinarea pilotului rus care se ascundea în Spania. Greșelile fatale pe care le-a făcut (Foto & Video)
- SUA și Germania livrează Ucrainei cinci sisteme Patriot - Statele Unite și Germania au convenit să trimită Ucrainei cinci sisteme de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul reuniunii Ramstein. Pistorius a precizat că livrările vor fi coordonate cu partenerii în zilele următoare. Inițiativa face parte dintr-un plan anunțat anterior de președintele Trump, prin care țările NATO și UE vor achiziționa armament american pentru Ucraina. În total, Ucraina a primit deja șapte baterii Patriot, dar nu toate sunt operaționale din cauza rotațiilor de întreținere.
- SUA presează Europa să susțină tarife secundare împotriva Rusiei - Statele Unite vor ca aliații europeni să adopte tarife secundare de până la 100% pentru petrolul rusesc, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, într-un interviu pentru CNBC. Măsura face parte dintr-o strategie de presiune economică anunțată de președintele Donald Trump, care a avertizat că Rusia va fi sancționată „sever” dacă nu încheie războiul din Ucraina în 50 de zile.
- Ucraina cere 6 miliarde de dolari pentru drone și interceptoare - Ministrul ucrainean al Apărării, Denis Șmîhal, a anunțat în cadrul reuniunii Ramstein îcă Ucraina are nevoie de 6 miliarde de dolari pentru a-și acoperi deficitul de producție de armament în 2025, cu accent pe drone și sisteme de interceptare. Kievul urmărește să-și consolideze capacitatea de a produce drone FPV și interceptoare pentru a contracara atacurile frecvente ale Rusiei cu drone Shahed. În ciuda potențialului de a produce peste 8 milioane de drone anual, lipsa finanțării limitează dezvoltarea industriei militare autohtone. Șmîhal a cerut aliaților să includă sprijinul pentru Ucraina în bugetele lor pe 2026.
- Londra sancționează 135 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei - Marea Britanie a impus luni sancțiuni împotriva a 135 de petroliere care ar face parte din „flota fantomă” utilizată de Rusia pentru a exporta petrol, o rețea acuzată că a transportat ilegal mărfuri de 24 miliarde dolari în 2024. Două companii sunt vizate: Intershipping Services, care ar fi înregistrat nave sub pavilion gabonez, și Litasco Middle East DMCC, legată de gigantul rus Lukoil. „Aceste sancțiuni vor continua să demonteze flota fantomă a lui Putin și să reducă veniturile sale petroliere”, a declarat ministrul britanic de externe, David Lammy. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Londra a sancționat peste 400 de nave. Vineri, Regatul Unit s-a alăturat celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni UE, care a inclus 105 noi petroliere pe lista neagră.