Ce spune forța mâinilor despre sănătatea noastră. De fapt, cât de puternici ar trebui să fim, în funcție de vârstă?

Ce spune forța mâinilor despre sănătatea noastră. De fapt, cât de puternici ar trebui să fim, în funcție de vârstă?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oricine și-a scăpat vreodată telefonul în toaletă știe cât de importantă este o priză fermă. De la naștere, avem reflexul de a apuca tot ce ni se pune în mână, iar dacă avem noroc, părăsim această viață cu aceeași capacitate. Priza ne ajută să ne ținem părinții de mână, în prima parte a vieții, să mângâiem pe cineva drag sau să ne legănăm copiii. Fără ea, nu ne-am putea spăla pe dinți, închide fermoarul sau deschide un borcan. Activități pe care cei mai mulți dintre noi le luăm ca pe un dat.

Însă importanța acesteia merge mult dincolo de activitățile zilnice. Studiile arată că forța prizei este un indicator esențial al sănătății generale. Un studiu realizat pe 140.000 de adulți din 17 țări a descoperit că o priză slabă este asociată cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și chiar deces prematur, fiind un predictor al mai eficient decât tensiunea arterială, notează The Guardian.

Slăbirea prizei este adesea legată de boli precum osteoporoza, diabetul, artrita reumatoidă, obezitatea sau declinul cognitiv. Din acest motiv, medicii folosesc frecvent testul de priză pentru a evalua rapid starea de sănătate a unui pacient, capacitatea de recuperare sau pe cea de a trăi independent.

„Este ușor de testat. Nu ai nevoie de aparate sofisticate sau de măsurători complicate”, explică fizioterapeutul Sarah Milner.

Cu toate acestea, pentru o evaluare completă, testul de priză se combină adesea cu cel de ridicare de pe scaun, care măsoară forța picioarelor.

Cum îți mărești forța mâinilor și priza, pentru o sănătate mai bună

Există mai multe tipuri de prindere: priza de forță (pentru strângerea unei mâini sau ridicarea greutăților), priza de vârf (folosită la ținutul unui pahar) și priza de susținere (pentru căratul plasei de cumpărături).

Exercițiile, antrenamentele cu bare și simpla atârnare de o bară înaltă pot întări toate aceste tipuri de prindere, implicând nu doar degetele și încheieturile, ci și antebrațele și umerii.

Cum îți testezi priza? Simplu: încearcă să strângi o minge de tenis cât de tare poți și menține cât mai mult. De asemenea, poți observa cât de ușor deschizi un borcan, ridici o oală plină sau storci o lavetă.

Cât de puternici ar trebui să fim?

Pentru o măsurare exactă, se poate folosi un dinamometru – un dispozitiv destul de ieftin. Valorile normale variază în funcție de vârstă și sex, însă o scădere semnificativă poate indica necesitatea unei intervenții. Valorile normale ale forței de prindere variază în funcție de vârstă și sex.

La femeile cu vârsta între 18 și 25 de ani, forța optimă este între 27 și 31 kg, în timp ce la bărbați din aceeași categorie variază între 46 și 52 kg.

Între 26 și 35 de ani, femeile ar trebui să aibă o priză între 26 și 30 kg, iar bărbații între 44 și 50 kg. În grupa 36 – 45 de ani, valorile scad ușor: 25 – 29 kg pentru femei și 42 – 48 kg pentru bărbați.

După 46 de ani, scăderea devine mai vizibilă. Astfel, între 46 și 60 de ani, femeile ar trebui să se încadreze între 20 și 28 kg, iar bărbații între 35 și 47 kg. La persoanele între 61 și 75 de ani, intervalul este de 18 – 26 kg pentru femei și 30 – 45 kg pentru bărbați.

După 75 de ani, forța de prindere scade în mod natural, situându-se între 16 și 20 kg pentru femei și 25 – 40 kg pentru bărbați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇