Oamenii de știință cred că au găsit originile OCD-ului și acestea nu sunt în creier, așa cum am fi tentați să credem. Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) afectează până la 3% din populația globală și rămâne una dintre afecțiunile psihice cel mai dificil de tratat eficient.
Tocmai de aceea, orice nouă perspectivă cu privire la originile OCD-ului este extrem de valoroasă, iar un nou studiu aduce în prim-plan un suspect surprinzător: bacteriile din intestin.
Cercetarea, realizată în China, a analizat modul în care microbiota intestinală poate influența apariția OCD și a identificat șase tipuri de bacterii care par să aibă o legătură cu această afecțiune.
Deși numeroase studii au evidențiat conexiuni strânse între creier și intestin, aceasta este prima cercetare care oferă dovezi solide că bacteriile intestinale ar putea contribui direct la apariția OCD. Cercetătorii de la Universitatea Medicală din Chongqing au folosit date genetice care întăresc ipoteza unei relații cauzale.
”Studii anterioare au indicat o posibilă legătură între microbiota intestinală și OCD. Totuși, relația cauzală exactă rămâne neclară”, scriu aceștia într-un raport publicat de Journal of Affective Disorders și citat de Science Alert.
”Analiza noastră sugerează că anumite bacterii intestinale ar putea avea o relație cauzală cu OCD, oferind posibile direcții de intervenție pentru prevenirea și tratarea acestei tulburări”, mai spun ei.
Pentru a explora această legătură, echipa a utilizat o metodă genetică numită randomizare mendeliană, care permite deducerea relațiilor cauzale analizând variante genetice care influențează atât OCD, cât și compoziția microbiotei intestinale.
Au fost analizate date genetice legate de microbiota intestinală din două eșantioane, unul de 18.340 de persoane și un altul de 199.169 de persoane.
Concluzia a fost clară: anumite modele bacteriene ar putea contribui direct la OCD și nu ar fi doar un efect secundar al tulburării.
Bacteriile bune și bacterii rele
Trei tipuri de bacterii par să aibă un efect protector când vine vorba despre OCD: Proteobacteria, Ruminococcaceae și Bilophila. Alte trei par să crească riscul: Bacillales, Eubacterium și Lachnospiraceae UCG001.
Interesant este că multe dintre aceste bacterii au mai fost anterior asociate cu sănătatea mintală. De exemplu, unele studii au găsit niveluri scăzute de Ruminococcaceae la persoanele cu depresie. Aceste noi rezultate extind cunoștințele despre axa intestin-creier și despre felul în care cele două sisteme interacționează.
Oamenii de știință speră că, în viitor, vom avea o metodă nouă de tratare sau prevenire a OCD-ului, prin controlarea compoziției bacteriilor din intestin. Pentru persoanele care trăiesc cu această afecțiune și pentru familiile, prietenii și terapeuții lor, această descoperire ar putea aduce speranță.
”Deși terapia cognitiv-comportamentală și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt utilizate în tratarea OCD, un procentaj semnificativ, între 25 și 40%, dintre pacienți nu răspund bine sau deloc la aceste intervenții. Iar impactul personal și social al OCD este considerabil”, notează cercetătorii.