Studiu cu o concluzie în premieră: Creierul produce noi neuroni și la bătrânețe!

Studiu cu o concluzie în premieră: Creierul produce noi neuroni și la bătrânețe!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Timp de decenii, oamenii de știință au crezut că creierul uman nu mai produce neuroni după copilărie. Un nou studiu realizat în Suedia demontează însă ce se știa și vine cu informații extrem de interesante și dătătoare de speranță.

Până nu demult creierul adult era descris ca fiind ”un organ fix”, incapabil să genereze noi celule în regiunea responsabilă de memorie și învățare. Dar lucrurile par să să nu stea așa.

Studiul de față răstoarnă complet această idee, oferind cele mai clare dovezi de până acum că creierul produce neuroni și la bătrânețe. O echipă de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) a reușit să identifice și să urmărească procesul de formare a neuronilor în hipocamp, o zonă esențială pentru memorie, învățare și reglare a emoțiilor.

În 2013, profesorul Jonas Frisén și echipa sa au atras atenția printr-un studiu care demonstra, folosind datarea cu carbon-14 a ADN-ului din țesut cerebral, că noi neuroni pot apărea în hipocampul adulților. Deși acest studiu a arătat că neuroni noi există, nu a explicat de unde provin.

Până acum, oamenii de știință nu aveau dovezi directe că în creierul uman adult există și se divid activ celule progenitoare neuronale, adică celule precursoare ale neuronilor maturi.

”Am reușit acum să identificăm aceste celule de origine, ceea ce confirmă că în hipocampul adult se formează în mod continuu neuroni”, a declarat Frisén.

În noul studiu citat de Interesting Engineering, echipa a analizat țesut cerebral post-mortem de la persoane cu vârste cuprinse între câteva luni și 78 de ani și a descoperit că celulele progenitoare neuronale nu doar că există în creierul adult, ci se și divid activ.

Cercetătorii au folosit tehnologii avansate, precum secvențierea ARN-ului la nivelul nucleului celular, pentru a cartografia activitatea genelor în nucleele individuale ale celulelor cerebrale. Folosind citometrie în flux și Inteligență Artificială, au reușit să identifice diferite stadii de dezvoltare neuronală, de la celule stem până la neuroni tineri, aflați încă în diviziune, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science.

Lucrurile stau însă diferit de la un individ la altul

Pentru a vizualiza exact unde se formează acești neuroni, echipa a utilizat instrumente moderne de transcriptomică spațială, RNAscope și Xenium, care au confirmat că procesul are loc în girusul dentat, o regiune a hipocampului asociată cu învățarea, flexibilitatea cognitivă și formarea amintirilor.

Rezultatele arată că celulele progenitoare neuronale din creierul uman adult seamănă mult cu cele din șoareci, porci și maimuțe, deși există unele diferențe în activitatea genetică între specii.

Însă lucrurile stau diferit de la un individ la altul, a arătat cercetarea. Unii adulți aveau un număr mare de celule progenitoare, în timp ce alții foarte puține, ceea ce ridică noi întrebări despre ce factori ar putea influența neurogeneza la adulți.

”Această descoperire ne oferă o piesă importantă din puzzle-ul funcționării și transformării creierului uman de-a lungul vieții. Cercetarea noastră ar putea avea implicații și pentru dezvoltarea unor terapii regenerative, care să stimuleze formarea de neuroni în bolile neurodegenerative și tulburările psihiatrice”, a mai explicat autorul studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇