Aceste vietăți minuscule, de doar 1 mm, pot lua decizii complexe cu doar 300 de neuroni. Omul are 86 de miliarde

Aceste vietăți minuscule, de doar 1 mm, pot lua decizii complexe cu doar 300 de neuroni. Omul are 86 de miliarde

Niște viermi minusculi, nu mai lungi de un milimetru și dotați cu doar 300 de neuroni, au uimit oamenii de știință prin capacitatea lor de a lua decizii complexe.

Prin comparație, oamenii au aproximativ 86 de miliarde de neuroni.

Nimeni nu se aștepta, însă, ca niște nevertebrate echipate cu aproximativ 285 de milioane de ori mai puțini neuroni ca noi să fie în stare de așa ceva.

Specia de viermi în rândul căreia au fost făcute aceste observații este Pristionchus pacificus. Aceasta se poate hrăni cu viermii Caenorhabditis elegans sau poate concura cu ei pentru hrană, respectiv bacterii, pe care ambele le preferă, conform Live Science.

ADVERTISING

Deși ambele se hrănesc cu bacterii, Pristionchus pacificus poate consuma și C. elegans, dacă hrana de bază nu este disponibilă.

Oamenii de știință au descoperit că P. pacificus își mușcă rivalul, C. elegans, atunci când cele două specii se luptă pentru hrană. Însă au identificat două tipuri de mușcături: unele care ucid și altele care doar avertizează concurenții.

Experimentele de laborator au arătat că viermii P. pacificus iau decizii complexe în mod obișnuit. Sunt perfect capabili să ucidă un vierme adult din specia rivală, dar asta vine cu un consum de energie. Prin urmare, vor ucide viermii juvenili C. elegans, dar pe adulți doar îi vor avertiza prin mușcături neletale, atenționându-i să se îndepărteze de bacterii.

ADVERTISING

Dacă nu au ce mânca, îi vor mușca mortal și pe adulții din specia rivală, chiar dacă asta presupune riscul de a fi răniți.

Această putere de decizie a uimit oamenii de știință, care au concluzionat că viermii nu sunt nici pe departe niște vietăți atât de simple cum se credea.

"De fapt, P. pacificus este versatil și poate folosi aceeași acțiune (mușcând C. elegans) pentru a atinge diferite obiective pe termen lung”, a declarat autorul studiului, neurobiologul Kathleen Quach.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇