Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul fiscal. Bolojan: Tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul fiscal. Bolojan: Tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe primul pachet de măsuri fiscale, care include majorarea TVA, dar și înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor în 2026, în ciuda protestelor și nemulțumirilor din sectorul public.

Premierul Ilie Bolojan a prezentat pachetul de măsuri: cota standard TVA de 21%, vor creşte cu 10% accizele la alcool, carburanţi şi tutun, CASS pentru pensii peste 3.000 lei, impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16% în 2026, profiturile suplimentare ale băncilor şi companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câştigurile companiilor de jocuri de nororc vor fi suprataxate.

El a arătat că titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii. Bursele nu dispar, dar vor fi acordate doar pentru merit real: minimum nota 9, maximum 15% din clasă, a mai explicat Bolojan.

Despre criticile care i s-au adus în privinţa măsurilor fiscale, Bolojan a spus că este un premier cu mandatul pe masă şi, cu asumarea întregii răspunderi, că tot ce a spus că se va pune în practică, se va şi întâmpla. Iar în caz contrar, nu va mai fi prim-ministru.

Premierul a mai anunțat că până la sfârşitul lunii iulie va reveni în faţa Parlamentului cu al doilea pachet de măsuri care cuprinde reforma pensiilor speciale, a companiilor de stat, reducerea indemnizaţiilr din CA-uri şi redimensionarea aparatului bugetar din primării, restructurarea ASF, ANCOM şi ANRE, digitalizare şi combaterea evaziunii fiscale şi a fraudării banului public, dar şi urgentarea accesării fondurilor europene.

Liderul AUR, George Simion, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan şi că votul va fi luni.

Anterior ședinței Parlamentului, am avut şi o şedinţă de guvern, în care Executivul a analizat amendamentele depuse la pachetul fiscal și a stabilit forma finală a legii.

Spotmedia.ro a transmis live principalele informații despre asumarea răspunderii pe primul pachet fiscal al Guvernului Bolojan:

17:30 - Ședința Parlamentului s-a încheiat. Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul fiscal. Ilie Bolojan a refuzat să facă declarații în fața presei după ședința Parlamentului.

17:21 - Premierul Ilie Bolojan a declarat că al doilea pachet de măsuri fiscale va fi adoptat la finalul lunii iulie.

  • Sunt un premier cu mandatul pe masă și tot ce am spus că se va pune în practică se va întâmpla. În caz contrar eu nu voi mai fi premier. Al doilea pachet va veni în completarea acestor măsuri. Până la finalul lui iulie vom reveni în fața Parlamentului. Vorbim de reforma pensiilor speciale, intrarea la pensie la vârsta generală. Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM. Reforma administrației, prin redimensionarea aparatului central. Combaterea evaziunii fiscale prin modificări legislative. Urgentarea accesării fondurilor europene.

17:18 - Bolojan prezintă ce conține pachetul de măsuri fiscale:

  • Câștigurile din jocuri de noroc vor fi supraimpozitate.
  • Reorganizarea TVA: cota standard va fi de 21%, cota redusă de 11%.
  • Accizele cresc cu 10% la alcool, carburanți și tutun.
  • CASS la pensii peste 3000 de lei. ”Azi avem puțin peste 6 milioane de contribuabili și peste 16 milioane de beneficiari”, spune Bolojan.
  • Profiturile suplimentare ale băncilor se impozitează mai mult.
  • Câștigurile din jocuri de noroc vor fi supraimpozitate.
  • Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026.
  • În anul 2026 se îngheaţă salariile şi pensiile din sistemul public.
  • Se limitează angajările şi sporurile nejustificate.
  • Bursele nu dispar, dar vor fi acordate doar pentru merit real: minimum nota 9, maximum 15% din clasă. ”Bursele vor fi acordate doar pentru merit real şi burse sociale pentru nevoi reale. Se elimină, aşadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanţă”, spune Bolojan.
  • Norma didactică va crește cu două ore.

Premierul a venit şi cu clarificări legate de educaţie: ”Aş vrea să fie limpede pentru toată lumea: titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puţine plăţi cu ora şi câştigurile suplimentare din această activitate se vor reduce”, a spus el.

17:10 - Ilie Bolojan susține un discurs:

  • Nu este un gest ușor nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând greutățile care vor apărea ca urmare a acestui pachet. Este o urgență națională și un act de responsabilitate. România a avut anul trecut cel mai mare deficit din UE, peste 9,3% din PIB. Pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 de lei, iar pentru asta statul se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcționa.
  • Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne va aștepta așa numitul junk. Dacă România ajunge aici, vom avea taxe mult mai mari, prețuri mai mari, dobânzi mai mari, o presiune mult mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar. Țara noastră s-ar întoarce în urmă cu 16 ani.
  • Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Această perioadă dificilă va dura o perioadă limitată.
  • Aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special salariale, în condiţiile în care avem deja cheltuieli cu salariile în sectorul public raportat la cei care contribuie la ele, peste media Uniunii Europene.
  • Suntem, pe de altă parte, printre ţările cu cele mai mici venituri fiscale din UE (26% din PIB faţă de 40% în vestul Europei). Avem cote de TVA şi taxe pe dividende printre cele mai reduse. Eu nu spun că nu e bine să ne dorim să le ţinem cât mai jos, dar trebuie să fim şi realişti. În primul rând, trebuie să le încasăm, combatând evaziunea fiscală şi fraudarea banului public. Dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta.

17:07 - Ședința de plen reunit în care guvernul își asumă răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale a început.

17:00 - Premierul Ilie Bolojan a sosit în Parlament, dar nu a făcut nicio declarație în fața presei.

15.45 - Conducerea Parlamentului a modificat programul de lucru. Astfel, angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare urmează să aibă loc de la ora 17.00.

15:31 - Nu există însă o informare oficială cu privire la modificările aduse pe ultima sută de metri pachetului fiscal în şedinţa de guvern. Adevărul a aflat pe surse că CASS se va încasa pe pensii temporar, doar până la 1 ianuarie 2027. Guvernul nu a fost de acord cu propunerea PSD de ridicare de la 3.000 la 4.000 de lei a pragului privind aplicarea CASS și nici cu eliminarea CASS pentru indemnizația de șomaj ori pe venitul minim de incluziune.

15:12 - Şedinţa Parlamentului trebuia să înceapă la ora 15, dar s-a amânat.

15:03 - Unele surse de presă susţin că premierul şi unii miniștri ar fi fost convocați în cursul zilei la Palatul Cotroceni de președintele Nicușor Dan. Însă spotmedia.ro a aflat că premierul a fost toată ziua la Palatul Victoria, alături de vicepremieri şi miniştrii de linie, pentru a integra amendamentele în proiectul de lege.

14:32 - Ședința de guvern (începută cu întârziere) s-a încheiat după aproape o oră. Premierul Ilie Bolojan nu a făcut niciun fel de declaraţii de presă, Executivul anunţând că membrii Guvernului vor merge direct la Parlament.

14:02 - Liderul AUR, George Simion, a anunţat pe Facebook că va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. În caz de asumare de răspundere, Opoziția are trei zile să depună moțiune de cenzură.

13:56 - Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a depus un amendament prin care solicită exceptarea de la plafonări a stimulentelor acordate angajaților din agricultură care gestionează fonduri europene, argumentând că acești bani provin integral de la Comisia Europeană și nu au impact asupra bugetului de stat.

13:51 - PSD propune majorarea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 3.000 la 4.000 de lei. Măsura ar urma să se aplice temporar, între 1 august 2025 și 31 decembrie 2026. PSD mai vrea şi scutirea de CASS pentru veterani şi mamele aflate în concediu de creştere a copilului, printr-o serie de amendamente depuse la proiectul de lege privind măsurile fiscale.

12:30 - Pe surse de la Antena3, aflăm diverse modificări la pachetul fiscal:

  • Românii care rămân neasigurați la sănătate de luna viitoare, adică 3,3 milioane de persoane, ar fi trebuit să plătească către stat aproximativ 2.400 lei, în două tranșe egale. Conform modificării, prima tranșă va fi de 25% din această sumă, iar următoarea în valoare de 75%.
  • Sporul pentru angajații care lucrau la proiecte cu fonduri europene era tăiat inițial de la 50% la 35%. Guvernul a revenit asupra deciziei şi a limitat sporul la 40%.
  • Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 lei va fi de numai 4%. Proiectul de lege inițial prevedea o majorare la 10% a impozitului.
  • Băncile mici nu vor plăti impozit de 4% pe cifra de afaceri, așa cum prevedea pachetul fiscal, ci unul la jumătate, de doar 2%. Măsura se va aplica băncilor care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România.
  • Subvenția pentru partide scade cu 40% față de anul 2024. Propunerea a venit de la PSD. Sumele plătite partidelor vor fi însă mai mari decât în 2023. AEP a transferat către partidele politice 386 de milioane de lei, în 2024.

Pachetul fiscal va scădea deficitul

Prin acest pachet de măsuri se urmărește atingerea următoarelor obiective:

  • reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani,
  • recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară,
  • evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare,
  • realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2,68 miliarde de euro brut, respectiv 0,7% din PIB, se arăta într-un comunicat al Executivului, potrivit Agerpres.

Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.

Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ proiectului, susținând că măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți.

Blocul Naţional Sindical a elaborat mai multe amendamente la pachetul de măsuri fiscale, care au fost transmise tuturor partidelor politice pentru a fi introduse în legea pe care Guvernul Ilie Bolojan îşi va asuma luni răspunderea în Parlament.

Sindicaliştii propun ca subvenţia să se acorde partidelor numai în anii în care România se încadrează în ţintele de deficit bugetar, iar suma forfetară pentru deputaţi şi senatori să fie redusă la jumătate, în condiţiile în care, spun sindicaliştii, cheltuielile totale cu suma forfetară însumează peste 100 milioane lei anual, fără ca sistemul actual să permită un control riguros asupra modului în care banii publici sunt utilizaţi.

Opoziția are trei zile să depună moțiune de cenzură

Întrucât Parlamentul a intrat la sfârșitul lunii iunie în vacanță, pentru desfășurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, senatorii și deputații au fost convocați într-o sesiune extraordinară.

Pentru depunerea amendamentelor la proiect, parlamentarii au ca termen final ziua de luni, la ora 8:00. Ulterior, va avea loc o ședință de Guvern pentru analizarea amendamentelor depuse.

Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputații și senatorii nu au inițiat nicio moțiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se consideră adoptat. În cazul depunerii unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta a primit votul majorității deputaților și senatorilor, atunci Guvernul este demis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇