Pachetul de măsuri fiscale asumate de Cabinetul Bolojan, în plenul Parlamentului, în după-amiaza zilei de 7 iulie 2025 înăsprește taxarea jocurilor de noroc, în România.
Vor plăti mai mult la stat firmele care organizează jocuri de noroc – de la barurile cu câteva, până la casinourile fizice și online. În plus, jucătorii vor plăti impozit puțin mai mare pe premiile lor.
Vă spunem astăzi cine și cât va plăti în plus, dar și cine sunt „greii” industriei de jocuri de noroc, în România.
Din forma actuală a Legii Austerității – asumată de Cabinetul Bolojan în Parlament și postată pe site-ul Camerei Deputaților, aici – reiese că:
- toate firmele vor fi taxate cu 25% (în crește cu 4%) din veniturile realizate din jocuri de noroc. Mai jos, prevederile din lege:

- crește de la 21% la 30% taxarea veniturile operatorilor pentru toate jocurile de noroc online. Mai jos, prevederile din lege:

- Se introduce o taxă de 8% a veniturilor din loto. Mai jos, prevederile din lege:

- Creșterea taxei anuale per aparat (de păcănele) de la 5.300 euro la 6.000 euro. Mai jos, prevederile din lege:

- taxa pe viciu crește și ea, de la 500 euro la 1000 de euro per aparat. Mai jos, prevederea din lege:

Mai multe detalii despre aceste măsuri a oferit deputata USR Diana Stoica, una dintre cele mai puternice voci care cere limitarea impactului jocurilor de noroc în societate:
Bani în plus de la toți. Exemplul unui bar cu 2 păcănele
Unele dintre măsuri ar afecta toate firmele care încearcă să scoată, într-o formă sau alta, bani din jocurile de noroc.
Spre exemplu, un bar sătesc care are 2 aparate slot (păcănele), va plăti în plus câte 500 de euro pe an pentru fiecare dintre ele, odată cu creșterea taxei per aparat. Din start, 1000 de euro în plus, pe an.
Dar acestei cheltuieli i se mai adaugă și taxa de viciu - care se plătește tot per aparat - și care va ajunge și ea la 2.000 de euro (dublu față de cât era până acum).
Cu alte cuvinte, cu taxă de autorizare, taxă de viciu, contribuție pentru joc responsabil și autorizare, barul va plăti spre peste 10.000 euro pentru un singur aparat. Pentru 2, costurile vor depăși 20.000 de euro.
Pentru o localitate mică, în care oamenii sunt săraci, s-ar putea să nu mai merite. Dacă totuși patronul barului va considera că merită, atunci și el și jucătorii care câștigă vor plăti mai mult la stat.
Top 10 „grei” ai industriei de jocuri de noroc din România. Și ei vor plăti în plus
Bani mai mulți vor da la stat și marii operatori de jocuri de noroc. În funcție de activitate, parte dintre taxele majorate li se vor aplica.
Spotmedia.ro a făcut un top al celor mai mari 10 companii din domeniul jocurilor de noroc, în funcție de cifra de afaceri din anul 2024.
Am menționat și profitul sau pierderea fiecărei companii, dar și numărul mediu de angajați de anul trecut. Am obținut parte din date cu ajutorul platformei cu informații de business listăfirme.ro.
Situația completă cu „greii” industriei de jocuri de noroc de la noi în tabelul de mai jos:

Ce-i așteaptă pe jucători
Și câștigurilor jucătorilor vor fi mai aspru impozitate de Guvern.
Mai exact, noile cote de impozitare vor fi:
- pentru câștiguri de până la 10.000 lei: impozit de 4% (crescut de la 3%, dar sub nivelul de 7% propus inițial de Guvern);
- pentru câștiguri 10.000 și 66.750 lei: impozit fix de 400 lei (doar cu 100 lei mai mult decât până acum, nu cu 700 lei, cât a propus inițial Guvernul) + 20% din suma care depășește 10.000 lei;
- pentru câștiguri de peste 66.750 lei: impozit fix de 11.750 lei (tot cu doar 100 lei mai mult decât anterior, nu cu 700 lei, cât a propus inițial Guvernul) + 40% din ce depășește 66.750 lei.