Sectorul bancar din România va plăti un impozit suplimentar, aplicat pe cifra de afaceri, de 4%, prevede un proiect de lege pregătit pentru a fi asumat săptămâna viitoare de către Guvern în Parlament.
În prezent, cota este de 2%. Noua cotă de 4% se va aplica de la 1 iulie, și va fi valabilă și anul următor, prevede proiectul pus joi în dezbatere publică.
- Bolojan își angajează răspunderea pe pachetul fiscal – TVA pe 2 cote: 11% și 21%, de la 1 august. CASS pe pensiile peste 3.000 de lei. Pensiile și salariile la stat rămân înghețate și în 2026. Crește impozitul băncilor și cel pe dividende (Video)
Potrivit proiectului Legii austerității, instituțiile de credit - persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit - persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
- 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv,
- 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2025 inclusiv
- 4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
În prezent, băncile plătesc un impozit pe profit de 16%, la care se adaugă impozitul suplimentar de 2% din veniturile brute, numit „impozit pe cifra de afaceri”.
Statul a încasat anul trecut aproximativ 3 miliarde de lei din impozitarea profitului și încă circa 1 miliard de lei din impozitul suplimentar, la un profit net consolidat al băncilor de 14,2 miliarde de lei.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a anunțat săptămâna trecută că respinge ferm intenția Guvernului de a introduce o nouă taxă pe profiturile băncilor, prevăzută în programul de guvernare. Reprezentanții sectorului bancar avertizează că măsura este lipsită de fundament și riscă să afecteze economia reală.
În opinia bancherilor, această nouă taxă încalcă angajamentul Guvernului privind un climat predictibil pentru mediul economic: „Maniera intempestivă de introducere a unei măsuri cu potenţial impact semnificativ asupra unui sector esenţial al economiei contravine obiectivului declarat de asigurare a unui climat predictibil pentru mediul de afaceri.”
Crește și impozitul pe dividende
De la 1 ianuarie 2026, Guvernul va crește şi impozitul pe dividende de la 10% la 16%. Proiectul prevede că veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare de către acţionari/asociaţi/investitori.
Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.
În cazul dividendelor/câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor/asociaţilor/investitorilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/câştig se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.