Premierul Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că a descoperit un nou comitet special, bine plătit, dar că nu poate schimba nimic „pentru moment”, fiindcă doar Parlamentul poate modifica legea care îi reglementează funcționarea. E vorba despre un comitet care avizează investițiile în România, unde fiecare ședință aduce membrilor o indemnizație de 30% din salariul unui ministru.
„Dacă au trei ședințe pe lună, au câștigat încă un salariu”, a spus Bolojan, subliniind că această situație sfidătoare pentru cetățeni a fost creată prin lege. Iar legea nu poate fi modificată decât de Parlament.
Dar tocmai acolo, în Parlament, legile care ar reduce aceste sinecuri sunt îngropate de ani de zile, uneori chiar de partidele care le-au inițiat.
Legile există. Dar sunt uitate (intenționat) în sertare
Digi24 dezvăluie că în 2019 PNL a inițiat un proiect de lege care limita la 5 numărul de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Proiectul a trecut de Senat, dar s-a blocat la Camera Deputaților, în comisii dominate de... PNL și PSD.
Și PSD a avut un proiect similar, în 2021, pentru plafonarea indemnizațiilor membrilor din consilii. Semnat chiar de liderii partidului (Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Paul Stănescu), proiectul a fost uitat în aceeași comisie economică, unde nimeni nu pare să-și mai amintească de el.
Între timp, companiile de stat precum Compania Națională de Investiții funcționează cu 11 membri în consiliu, deși legea guvernanței corporative prevede un maxim de 7. Răspunsul oficial? „Și mai mulți oameni pot lua decizii bune” – un argument „filosofic”, oferit de fostul ministru Cseke Attila, pentru postul citat.
Reformă de imagine, nu de fond
Premierul Bolojan spune acum că „nu poate modifica legea fără Parlament”. Dar în Parlament, coaliţia veche PNL-PSD a blocat exact aceste legi. Voința politică s-a oprit imediat după conferințele de presă.
La fiecare control al Guvernului, se constată aceeași schemă: comitete umflate, indemnizații grase, membri cu legături politice.
Aceasta nu este o descoperire de ultimă oră, ci o practică veche, tolerată și perpetuată de cei care promit că o vor opri.
Să vedem dacă Ilie Bolojan va putea să schimbe ceva din vechile metehne. În fond, lucrează cu aceiaşi oameni din PSD şi PNL.