Premierul Ilie Bolojan i-a convocat, joi dimineață, la Palatul Victoria, pe reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național, pentru discuții privind pachetul de măsuri fiscale propus de Guvern.
Întâlnirea are loc pe fondul tensiunilor sociale generate de plafonarea sporurilor, în special a celui pentru condiții vătămătoare (așa-numitul „spor de antenă”).
Concluziile lui Bolojan
Premierul Ilie Bolojan afirmă că sindicatele şi patronatele sunt partenerii Executivului, iar dialogul început va continua în mod constant , el anunţând că vineri are loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Propunerile reprezentanţilor sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.
„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a creşte credibilitatea pe pieţele financiare şi în rândul investitorilor, cât şi de soluţii care să corecteze nedreptăţile şi dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetăţenilor noştri. Sindicatele şi patronatele sunt partenerii noştri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan, după întâlnire, citat într-un comunicat de la Guvern.
La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de prim-ministru, vicepremierul Marian Neacşu şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia, Leonard Bărăscu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu, şi reprezentantul Sindicatului Naţional "Forţa Legii", Marius Sepi.
Situație tensionată: angajații din Finanțe amenință cu blocaje
Consultările vin după aproape o săptămână de proteste spontane în instituții publice din toată țara, cu manifestații în fața unor primării, sedii ale ANAF, Case de Pensii și Administrații Bazinale de Apă.
- Val de proteste în instituțiile din țară: Ni se taie sporul, dar pensiile speciale rămân!
- Ziua 3 de proteste. Bugetarii de la Finanțe, ANAF, PMB, Apele Române și instanțe, în revoltă generală: "N-o să venim la muncă în ziua în care se dau salarii, pensii, n-o să venim!"(Foto)
- Grefierii protestează față de tăierea sporurilor: „Suntem jefuiți!”. Ministrul Marinescu promite să nu dea afară pe nimeni, dar vor exista tăieri
- O nouă zi de proteste ale bugetarilor în țară: Nu ne mai huliți! Vrem reformă corectă! Amenințări cu blocarea unui drum european
Cele mai radicale reacții la tăierea sporului de antenă vin din partea angajaților Ministerului Finanțelor, care avertizează că, dacă Guvernul nu renunță, ar putea refuza să lucreze în zilele în care trebuie operate plățile pentru pensii și salarii.
„Este un risc real de blocaj administrativ, iar nemulțumirea este generalizată în sistem”, spun reprezentanții sindicali din domeniu.
După adoptarea ordonanței de urgență privind plafonarea sporului de antenă, liderii sindicali au făcut apel și la președintele Nicușor Dan pentru a media conflictul, în contextul în care Guvernul pare decis să continue cu reformele fiscale, invocând presiunea bugetară și nevoia de eficientizare a aparatului public.
În paralel cu discuțiile de la Guvern, și la Ministerul Finanțelor au avut loc negocieri între conducerea instituției și liderii sindicali din teritoriu.