Angajații de la mai multe instituții publice din țară protestează și miercuri, după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare.
Sunt proteste la Primăria București, la sedii ale ANAF din țară, cât și la Administrațiile Bazinale de Apă din România.
Protestele au început vineri și au continuat luni, marți şi iată că şi azi.
- Ziua 3 de proteste. Bugetarii de la Finanțe, ANAF, PMB, Apele Române și instanțe, în revoltă generală: "N-o să venim la muncă în ziua în care se dau salarii, pensii, n-o să venim!"(Foto)
- Val de proteste în instituțiile din țară: Ni se taie sporul, dar pensiile speciale rămân!
- Grefierii protestează față de tăierea sporurilor: „Suntem jefuiți!”. Ministrul Marinescu promite să nu dea afară pe nimeni, dar vor exista tăieri
Angajații Primăriei Municipiului București au ieșit și miercuri în fața instituției cu pancarte cu mesaje de genul: ”Fără pensii speciale”, ”Nimeni nu este special”, ”Vrem reformă corectă”.


Foto: Inquam Photos / George Călin
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex, Vasile Marica, susține că peste 9.000 de angajați din Finanțe și ANAF protestează miercuri în majoritatea județelor, nemulțumiți de plafonarea sporului de condiții vătămătoare de muncă.
”Sunt peste 9.000 de angajați care protestează miercuri în majoritatea județelor, în funcție de cum s-au organizat liderii de opinie de acolo, iar decizia de a continua protestele le aparține”, a declarat pentru Agerpres președintele Sed Lex.
La Cluj, aproximativ 100 de angajați ai ANAF au declanșat un nou protest spontan, ca urmare a unor nemulțumiri salariale.
”Avem aceeași nemulțumire - reducerea veniturilor. Și o nemulțumire și mai mare datorată faptului că nu se fac, cum au promis, aceste reforme, adică se începe iarăși de jos în sus. Iarăși o nemulțumire, că suntem supuși unei campanii media de defăimare constantă, că noi am fi de vină că a crescut deficitul și că nu se colectează TVA. Cam 100 de persoane au fost la protest, dacă am numărat bine.
Sperăm să avem o întâlnire cu ministrul de Finanțe, să rezolvăm din nemulțumirile oamenilor, sperăm să nu ajungem la grevă”, a declarat reședintele Sindicatului Solidaritatea, care reprezintă sindicate din ANAF și Finanțe, Dorin Modure.
La Buzău, în jur de 200 de angajați ai Administrației Finanțelor Publice (AFP) au ieșit miercuri în fața instituției într-o mișcare de protest, ținând în mâini pancarte pe care se puteau citi mesaje precum ”Nu ne mai huliți! Am făcut politica Guvernului, acum plătim doar noi prețul greșelilor”.
În Olt, sindicaliștii de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) au ieșit, miercuri, la un nou protest spontan, ei arătând că Guvernul ar trebui să își îndrepte atenția spre modul în care sunt cheltuiți banii colectați de ANAF, care colectează planul integral și chiar îl depășește. La protestul care a avut loc în fața sediului AJFP Olt și a durat aproximativ două ore au participat circa 50 de angajați, însă activitatea instituției nu a fost întreruptă.
"ANAF colectează planul integral, 100%, chiar îl și depășește, de la an la an acest plan este crescut în valoare brută cu 20-30%. În fiecare an încasăm mai mult decât anul anterior cu 20-30%", a declarat miercuri, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Sindfisc din cadrul AJFP Olt, Dan Dumitrașcu. Acesta a menționat că, în condițiile vor fi aplicate măsurile anunțate de Guvern, veniturile salariale vor scădea cu aproximativ 35%.
"Nu tăiem de la sinecuri, nu tăiem de la agenții, nu tăiem de la sume forfetare ale parlamentarilor, nu tăiem de la subvențiile partidelor, unde sunt foarte mulți bani, nu tăiem de unde trebuie', a adăugat sindicalistul.
Și angajații Administrației Bazinale de Apă Jiu și ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Dolj au protestat, miercuri, la sediile instituțiilor în semn de nemulțumire față de tăierea sporului de condiții vătămătoare și a celui pentru complexitatea muncii, ceea ce le va diminua veniturile lunare sub salariul minim pe economie.
Oamenii spun că desfășoară o activitate cu riscuri, intervin la inundații, lucrează cu substanțe chimice și sporurile au fost câștigate inclusiv în instanță. Ei vor continua protestele și joi iar dacă Guvernul Bolojan nu va reveni asupra deciziei sunt hotărâți să treacă la blocarea Drumului European 70.
Potrivit unei postări a Sindicatului Mureșul din Apele Române - SMAR, pe pagina de Facebook a organizației, protestele spontane au avut loc în Suceava, Dolj, Jiu, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Buzău, Mureș, Vrancea, Iași, Pitești, Mehedinți, Bacău, Reșița, Arad, Pașcani, Deva, Alba, Vâlcea, Brăila, Târgoviște, Călărași, Olt și Constanța.
Proteste spontane au fost declanșate și de către sindicalistii afiliati PUBLISIND din agențiile pentru protecția mediului care spun că reorganizarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) este „un eșec functional”, arată o postare pe pagina de Facebook a Federației PUBLISIND.
„Reducerea veniturilor, picatura care a umplut paharul nemultumirilor”, mai spune sursa citată.
Sindicatele din administrație cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a înaintat Avocatului Poporului solicitarea de a se sesiza din oficiu și a promova la Curtea Constituțională a României (CCR) o acțiune privind neconstituționalitatea OUG nr. 36/2025, susținând că în timp ce salariații din administrația publică sunt supuși austerității, partidele au parte de un festin.
"(...) continuând spectacolul ipocriziei, partidele politice, conectate la robinetul cu fonduri bugetare pentru entitățile privilegiate, s-au servit și urmează a se servi din bugetul de stat, pentru 'activitatea' desfășurată în perioada din anul 2024 și până în luna mai 2025, cu o sumă de 1,362 miliarde de lei", se arată într-un comunicat al Federației citat de Agerpres.
Conform sursei citate, la această sumă se adaugă și banii returnați indirect prin impozitele plătite de salariați și firme private, pentru cheltuieli ale "privilegiaților": cazările parlamentarilor, transportul, chiriile și sumele forfetare pentru birouri parlamentare care funcționează, de regulă, doar în preajma alegerilor.
"Guvernul a transferat și va transfera banii fără nicio jenă către aceste partide politice, acoperind demersul cu discursuri goale despre 'responsabilitate bugetară'. Cer sacrificii pentru salariați, în timp ce ei, cei cocoțați în vârful sistemului, se ospătează fără rușine, predicând austeritatea în timp ce devorează bugetul pentru privilegii politice. Aceasta nu este economie, nu este reformă, este furt organizat cu gir guvernamental! Dacă vreți cu adevărat economii, începeți cu voi, nu mai pedepsiți munca și răsplătiți impostura!", subliniază organizația.
Federația își exprimă convingerea că instituția va sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate, deși mandatul Avocatului Poporului a expirat de anul trecut, fiind susținut tocmai de partidele politice.
Ce prevede ordonanța care a declanșat valul de proteste
Actul normativ, publicat luni seară în Monitorul Oficial, plafonează sporul pentru muncă în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 de lei brut lunar, față de limita anterioară de 1.500 de lei. Totodată, concediul suplimentar pentru muncă grea se reduce de la 10 la maximum 5 zile.