Economistul Adrian Negrescu crede că avertizările sindicaliştilor de la Ministerul Finanţelor potrivit cărora există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor reprezintă o „formă de şantaj” care nu are nicio legătură cu lupta sindicală şi consideră că acest lucru „este deja prea mult”.
„Să spui că există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor dacă nu se revine asupra sporului e deja prea mult. E o formă de şantaj care nu are nicio legatură cu lupta sindicală. Loveşti în pensionari ca să îţi menţii privilegiile? Una e sa protestezi legal, alta să ameninţi”, afirmă economistul Adrian Negrescu într-o postare pe Facebook.
- Ziua 3 de proteste. Bugetarii de la Finanțe, ANAF, PMB, Apele Române și instanțe, în revoltă generală: „N-o să venim la muncă în ziua în care se dau salarii, pensii, n-o să venim!”(Foto)
- Angajații din Ministerul de Finanțe s-au dus furioși peste Nazare: „Situația e chiar gravă, să mă credeți pe cuvânt”
Economistul consideră că la ora actuală, România „trăieşte” din taxele şi impozitele pe care le adună şi că, din această perspectivă, toate reducerile de cheltuieli sunt „absolut salutare” şi „trebuie făcute”, mai ales că „salariile bugetarilor au crescut anul trecut, în medie, cu 25%.”
„Da, şi ei trebuie să sufere, cum suferim cu toţii, dar, atenţie, să nu ameninţi. Am văzut un mesaj absolut bizar din punctul meu de vedere al sindicaliştilor, de la Ministerul Finanţelor, cum că există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor. Mi se pare o metodă de şantaj, din punctul meu de vedere”, a explicat ulterior Adrian Negrescu la Digi 24.
Potrivit acestuia, România a intrat „în zodia patimilor financiare” din perspectiva unor creşteri de preţuri în condiţiile eliminării plafoanelor la energie electrică şi „cam toată lumea” va avea de suferit.
„Pe de-o parte, din cauza acestor creşteri de tarife la energie, probabil şi la gaze, ale scumpirii carburanţilor, toate acestea vor pune, într-adevăr, gaz pe focul inflaţiei, vom avea creşteri de preţuri foarte, foarte mari în perioadele următoare, care vor afecta puterea de cumpărare, în special în rândul pensionarilor şi a celor cu salarii mici, acolo va fi marea problemă”, a explicat Negrescu.
Nu vom avea o predictibilitate
Economistul a mai spus că, din punctul său de vedere, în contextul liberalizării pieţei de energie şi a posibilităţii ca unele companii precum Hidroelectrica să modifice preţul în timpul derulării contractului, în funcţie de condiţiile pieţei, „nici preţurile nu vor mai fi stabile”.
„Nu vom avea o predictibilitate în ceea ce priveşte preţurile, atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul de afaceri. Şi acolo e marea problemă, pentru că preţurile în mediul de afaceri, la curent electric, cresc cu peste 50%, asta înseamnă scumpiri în lanţ în toată economia”, a avertizat Adrian Negrescu.
Despre riscul ca România să ajungă din nou la un acord cu FMI, economistul a spus că acest risc este „foarte mare”.
„Anul trecut, am împrumutat 50 de miliarde de euro pentru a susţine cheltuielile statului, iar în acest moment, guvernul nu prea mai are de unde să se împrumute. De la populaţie nu mai reuşeşte să adune atât de mulţi bani din titlurile de stat vândute, iar din perspectiva împrumuturilor făcute din sistemul bancar deja s-a ajuns la un nivel de saturaţie.
De pe pieţele externe nici n-am mai reuşi să împrumutăm bani. Altfel spus, acum trăim din taxele şi impozitele pe care le adunăm şi, din această perspectivă, toate reducerile de cheltuieli sunt absolut salutare şi tebuie făcute”, a conchis Adrian Negrescu.