Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanță de urgență ce permite producătorilor de energie să ceară restituirea unor sume în cuantum de 1,5 miliarde de lei. Aceasta este suma estimată de Guvern ca impact bugetar.
OUG vine în urma deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2024 prin care s-a declarat neconstituțională contribuția producătorilor de energie la Fondul de tranziție energetică, prin care s-a finanțat mecanismul de plafonare și compensare a prețurilor la energie în ultimii 3 ani.
Producătorii au contribuit la acest fond al bugetului de stat cu mai bine de 13 miliarde de lei.
Cine va primi bani înapoi
Decizia Curții Constituționale a fost luată după ce mai mulți producători au acuzat că prevederile legislative privind supraimpozitarea veniturilor suplimentare, rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh, contravin Constituției.
Proiectul de ordonanță adoptat vineri vizează punerea legislației în acord cu decizia CCR, iar contribuția datorată pe perioada cuprinsă între 1 septembrie 2022 și data de 31 martie 2025 este de 80%.
De notat că, conform deciziei CCR nr. 640/2024, restituirile/despăgubirile se plătesc numai producătorilor de energie electrică/entităților agregate care au invocat excepția de neconstituționalitate anterior publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial, precum și celor care au cauze pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect restituirea sumelor de bani aferente contribuției plătite până la data publicării deciziei CCR.
Citeşte integral articolul Guvernul va plăti despăgubiri către producătorii de energie supraimpozitați: 1,5 mld. lei impact bugetar, după decizia CCR din final de 2024 – Cine va primi banii înapoi pe Curs de Guvernare