Amendamente BNS la pachetul fiscal: Subvenția pentru partide, în funcție de deficit. Reducerea la jumătate a sumei forfetare pentru aleși

Amendamente BNS la pachetul fiscal: Subvenția pentru partide, în funcție de deficit. Reducerea la jumătate a sumei forfetare pentru aleși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Blocul Național Sindical (BNS) propune o serie de amendamente la pachetul de măsuri fiscale pe care guvernul Bolojan urmează să își asume răspunderea luni, în Parlament. BNS solicită să fie reduse cheltuielile acolo unde sunt considerate nejustificate, în condițiile în care populația este supusă unui val de austeritate.

Concret: BNS cere ca partidele să primească subvenții de la stat doar atunci când România respectă țintele de deficit, iar suma forfetară primită de aleși să fie redusă la jumătate. De asemenea, pentru o „solidaritate bugetară reală”, BNS cere ca TVA să crească doar cu un punct procentual, la 20%, nu la 21%, cum este acum în pachetul de măsuri al guvernului.

Subvențiile pentru partide – doar dacă România respectă țintele de deficit

Sindicaliștii cer ca subvenția de la bugetul de stat acordată partidelor politice să fie condiționată, mai exact, subvenția să se acorde numai în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european.

Argumentele BNS:

  • Partidele politice sunt direct responsabile de politicile care duc la dezechilibre bugetare.
  • Nu este justificat ca tocmai cei care contribuie la deteriorarea finanțelor publice să fie „premiați” cu bani de la buget.
  • În paralel, organizațiile sindicale - și ele forme constituționale de asociere - nu beneficiază de subvenții, deși au un rol social esențial.

BNS consideră că într-un context marcat de tăieri de beneficii sociale, înghețări de salarii și creșteri de taxe, finanțarea partidelor din fonduri publice este „profund inechitabilă și lipsită de legitimitate”.

Reducere la jumătate a sumei forfetare primită de parlamentari

BNS mai propune și reducerea cu 50% a sumelor forfetare încasate de parlamentari.

Argumentele BNS:

  • Costurile totale cu suma forfetară depășesc 100 milioane lei anual, fără un sistem eficient de control.
  • Suma nu este justificată prin documente, iar utilizarea ei nu este transparentă.
  • În paralel, cetățenii sunt afectați de eliminarea scutirilor CASS pentru pensionari, persoane cu handicap și veterani, de majorări de TVA și de alte măsuri de austeritate.
  • Reducerea sumei forfetare nu afectează activitatea parlamentarilor, ci transmite un semnal de decență și proporționalitate în cheltuirea banului public
  • Parlamentarii beneficiază deja de multiple alte forme de sprijin financiar: indemnizație, cazare, transport, personal la cabinet etc.

TVA mai mare? BNS cere o abordare mai echilibrată

O altă solicitare a BNS este creșterea mai redusă a TVA, cu doar un punct procentual, de la 19 la 20%, nu la 21%, cum este propus în pachetul fiscal al guvernului.

Argumentele BNS:

  • Creșterea este considerată „excesivă”, în condițiile în care statul nu a epuizat măsurile de eficientizare a colectării veniturilor.
  • Într-un stat democratic, spun sindicaliștii, încrederea cetățenilor în autorități se bazează și pe exemplul personal oferit de liderii aleși.

Toate amendamentele propuse urmăresc, potrivit BNS, restabilirea echității fiscale și responsabilizarea instituțiilor statului. Într-o perioadă în care populația este supusă unor presiuni economice majore, organizația sindicală solicită ca și cei aflați la putere să suporte costurile deciziilor economice.

„Este inadmisibil ca demnitarii și partidele politice să rămână privilegiați în timp ce restul societății suportă greul redresării bugetare”, mai spune Blocul Național Sindical.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇