Guvernul Bolojan a aprobat pachetul fiscal. Urmează asumarea răspunderii

Guvernul Bolojan a aprobat pachetul fiscal. Urmează asumarea răspunderii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul Bolojan a aprobat primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, în ciuda avizului negativ (consultativ) primit vineri de la Consiliul Economic și Social (CES). Proiectul legislativ merge acum la parlament, iar cel târziu marți, guvernul își va asuma răspunderea pe acesta.

„Ne propunem ca după ședința de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marți, data ședinței Ecofin, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor și analizarea acestora în ședința de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, a spus premierul Bolojan.

Impactul estimat al pachetului fiscal

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, adoptat de guvern, cuprinde măsuri pentru creşterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) şi 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB).

De asemenea, proiectul cuprinde măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, inclusiv prin amânarea intrării în vigoare a unor cheltuieli suplimentare, în valoare de 1,25 mld lei în 2025 (0,06%), respectiv 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB).

Guvernul precizează că prin acest pachet de măsuri se urmăreşte atingerea următoarelor obiective:

  • reducerea ţintei de deficit bugetar de la 9,3% şi realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani
  • recâştigarea încrederii investitorilor şi evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de ţară
  • evitarea suspendării fondurilor europene
  • continuarea implementării proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare
  • realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană
  • posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecţia prevăzută fiind de 2.680 miliarde euro, respectiv 0,7% din PIB

Principalele măsuri și ce urmează

Printre cele mai importante măsuri care vor intra în vigoare de la 1 august se numără:

  • majorarea cotelor de TVA la două praguri: 11% și 21%;
  • majorarea accizelor pentru alcool, tutun și carburanți cu 10%;
  • introducerea contribuției la sănătate de 10% pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2026, impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%, iar câștigurile din jocurile de noroc vor fi suprataxate. Se mai scumpeşte şi rovinieta de la 1 septembrie.

Pe lângă reformele fiscale, Executivul pregătește și măsuri de reducere a cheltuielilor publice: salariile la stat și pensiile vor fi plafonate la nivelul din decembrie 2024 și în 2026, norma didactică va crește cu două ore pe săptămână, iar sistemul de burse pentru elevi și studenți va fi restructurat, urmând să rămână doar bursele sociale, tehnologice și de merit, într-un număr semnificativ redus.

Amintim că Guvernul a decis deja în şedinţa de luni limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.

Un al doilea pachet de reforme este anunțat pentru sfârșitul lunii iulie, urmând să includă măsuri privind pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și administrația locală. Și acest set de modificări va fi adoptat prin asumarea răspunderii, cel târziu în toamnă.

Sindicatele susţin că măsurile fiscale anunțate de Guvern vizează în mod disproporționat lucrătorii și pensionarii, riscând să genereze „conflicte sociale din ce în ce mai multe”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇