Președintele american Donald Trump va semna un ordin executiv care oficializează eliminarea sancțiunilor americane împotriva Siriei, un nou pas în apropierea dintre cele două țări după căderea lui Bashar al-Assad.
”Acesta este un efort de a promova și sprijini calea țării către stabilitate și pace”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, notează AFP.
Ea a precizat că Statele Unite își vor menține sancțiunile împotriva unor membri ai fostului guvern, printre care Bashar al-Assad care s-a refugiat în Rusia la sfârșitul anului trecut.
Președintele Trump a surprins pe toată lumea anunțând în cursul unei vizite la Riad, pe 13 mai, ridicarea sancțiunilor americane, afirmând că dorește ”să ofere o șansă la măreție” noilor autorități de la Damasc.
A doua zi, s-a întâlnit cu președintele interimar sirian Ahmed al-Sharaa, conducătorul coaliției grupurilor rebele islamiste radicale care l-au răsturnat pe președintele sirian în decembrie.
De atunci, Washingtonul a ridicat majoritatea sancțiunilor sale pentru a facilita revenirea Siriei în sistemul financiar internațional și a introdus autorizații pentru a încuraja noi investiții în Siria.
- Laboratoarele chimice secrete, o moștenire toxică a regimului Assad, în Siria
- Prima declarație a lui Assad de când a fost înlăturat de la putere. Ce spune despre fuga în Rusia
Departamentul de Stat a emis o derogare la 'Legea Caesar' privind protecția civililor din Siria. Această lege din 2020 prevedea sancțiuni severe împotriva oricărei entități sau companii care cooperează cu regimul lui Bashar al-Assad.
Siria, condusă de clanul Assad timp de mai multe decenii, a fost supusă sancțiunilor internaționale din 1979. Aceste sancțiuni au fost înăsprite după ce regimul lui Bashar al-Assad a reprimat protestele pro-democrație din 2011, element declanșator al războiului.
Ordinul executiv va demonta arhitectura generală din jurul sancțiunilor americane, inclusiv o declarație de ”urgență națională” datând din 2004.
Siria se află în continuare pe lista țărilor care susțin terorismul.
Această decizie a americană vine în contextul în care ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat luni că Israelul este 'interesat' de normalizarea relațiilor cu Siria și Libanul în cadrul Acordurilor Abraham.
Mediate de președintele american în timpul primului său mandat la Casa Albă, așa-numitele Acorduri Abraham din 2020 au văzut Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Sudanul stabilind legături formale cu Israelul.