Un studiu realizat recent în Iran a ajuns la o concluzie cel puțin interesantă. Oamenii de știință au descoperit că, într-un cuplu, dacă un partener suferă de anxietate sau depresie, este foarte probabil ca și celălalt să ajungă să aibă aceleași stări. Iar acestea ar fi urmarea faptului că ajunge să aibă, în timp, în cavitatea bucală, aceiași microbi ca și partenerul, care ar putea da astfel de efecte.
Dacă unul dintre parteneri are probleme cu somnul și stări de anxietate sau depresie, bacteriile din gura lui, transmise prin sărut, pot contribui la apariția unor simptome similare și în cazul celuilalt, arată cercetarea realizată pe aproape 2.000 de cupluri din Iran.
În cadrul studiului, subiecții, cupluri de oameni căsătoriți, au răspuns la un chestionar și au fost monitorizați timp de șase luni. Chestionarul a avut 21 de întrebări, fiecare evaluată de la 0 (deloc) la 3 (foarte mult). Scorul total a variat între 0 și 63 și a arătat nivelul de anxietate: 0-7 înseamnă fără anxietate, 8-15 anxietate ușoară, 16-25 anxietate moderată, iar peste 26 anxietate severă.
După șase luni de conviețuire, persoanele sănătoase care trăiau cu parteneri afectați de anxietate, depresie sau probleme cu somnul au început, la rândul lor, să aibă aceleași tulburări, chiar dacă nu de aceeași intensitate, iar bacteriile din gura lor au devenit foarte asemănătoare cu cele ale partenerului.
Au fost identificate mai ales bacterii din familiile Clostridia, Veillonella, Bacillus, și Lachnospiraceae. Studiile anterioare au arătat că între aceste microorganisme și anxietate, depresie sau problemele cu somnul există o legătură.
În plus, la partenerii anterior sănătoși crescuse și nivelul cortizolului, hormonul stresului, arată Study Finds, care citează un raport publicat de jurnalul Exploratory Research and Hypothesis in Medicine.
Interesant e că femeile au părut mai receptive la aceste schimbări bruște față de bărbați.
Totuși, oamenii de știință țin să specifice că nu a fost descoperită încă o relație de cauzalitate, ci doar existența în paralel a acestor bacterii și a tulburărilor ce țin de sănătatea mintală.