Când astronomii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a pătrunde adânc în universul timpuriu, au făcut o descoperire întâmplătoare: o galaxie care pare a fi fratele geamăn străvechi al Căii Lactee și care își flutură brațele spiralate spre noi.
În noile imagini care surprind lumina emisă la doar 1 miliard de ani după Big Bang, când universul avea aproximativ o pătrime din vârsta sa actuală, galaxia nou descoperită pare complet formată, cu o protuberanță centrală de stele vechi, un disc vibrant de stele nou-născute și două brațe spiralate distincte.
Având în vedere caracteristicile sale și dimensiunea impresionantă, cercetătorii au numit această galaxie cea mai îndepărtată „geamănă” a Căii Lactee observată vreodată, scrie BBC.
Detectarea unei astfel de galaxii spiralate complet formată atât de devreme în timpul cosmic se adaugă numeroaselor descoperiri recente ale telescopul James Webb care pun la îndoială cele mai bune teorii cosmologice ale noastre, conform cărora galaxiilor mari ca aceasta le-ar trebui câteva miliarde de ani pentru a se forma, după serii întregi de fuziuni ale galaxiilor mai mici.
Galaxia a fost numită Zhúlóng, după un dragon solar mitic chinezesc ai cărui ochi controlau ciclul zilei și al nopții, se arată într-un raport publicat de jurnalul Astronomy & Astrophysics.
„Ceea ce face ca Zhúlóng să iasă în evidență este cât de mult seamănă cu Calea Lactee – atât în ceea ce privește forma, cât și dimensiunea și masa stelară”, a declarat Mengyuan Xiao, autorul principal al studiului, cercetător postdoctoral la Universitatea din Geneva.