George Simion vrea slăbirea flancului estic și retragerea soldaților francezi din România, lucru care e îngrijorător pentru Polonia, țară care, deși are și ea alegeri prezidențiale duminică, își vede de ce e important: diversificarea opțiunilor de securitate, în condițiile în care noul șerif al SUA are alte planuri.
Pentru polonezi, o Românie care continuă pe drumul acesta euroatlantic este un mare, mare plus și chiar indispensabil pentru securitatea ei, spune Sebastien Slavitescu, analist politic care lucrează în Polonia, într-un dialog cu spotmedia.ro.
Ascultați integral interviul video:
Scenariul George Simion: cum se vede din Polonia
O Românie cu George Simion președinte înseamnă o Românie care părăsește grupul acesta de state europene care au susținut Ucraina, care au contribuit uneori mai mult decât s-a vorbit sau se știe, la securizarea flancului estic, care, iată, primește tot felul de soldați care se implică. S-ar alătura grupului Bratislava-Budapesta, care au rupt cu tradiția aceasta democratică și liberală a familiei europene, spune acesta:
„Apoi e vorba de apartenența la Uniunea Europeană. Aici toată lumea este de acord că Uniunea Europeană este motivul pentru care Polonia s-a transformat grozav în ultimii 20 de ani.
În România, la mine în sat, ai mei erau apicultori, sunt foarte mulți apicultori. Au luat fonduri nerambursabile. Nu mai zic de drumurile făcute. Când am fost acum două săptămâni la mine în sat, mi s-a părut ca o Elveție micuță, nu mai vezi gunoaie aruncate, au asfaltat drumurile, wifi în centrul satului, e un sat mic, de 1.000 de oameni.
Lucrurile astea sunt palpabile, dar parcă nu se cunosc. Probabil că nu avem un curs în școala primară, la liceu, mai târziu unde să vorbim despre beneficiile Uniunii Europene".
Polonia își asigură securitatea, Rusia nu se negociază
În condițiile în care Casa Albă își redefinește interesele strategice, iar Europa nu mai este un interes strategic pentru ei, Polonia își diversifică opțiunile de securitate, spune analistul politic:
„Până acum, opțiunile polonezilor au fost și și ale noastre, armată națională, iar aici polonezii sunt cei mai serioși din NATO și parteneriatul strategic privilegiat cu Statele Unite ale Americii, plus achiziție de armament masiv din Statele Unite.
Or, în condițiile în care Statele Unite nu-și mai doresc rolul, au alte planuri, nu cu Europa, atunci Polonia își diversifică foarte mult și au făcut-o deja opțiunile de securitate. Au încheiat un tratat de securitate consolidată cu Franța, au încheiat un același tratat acum vreo lună și jumătate cu Marea Britanie, au mai încheiat același tratat cu țările nordice și cu țările baltice, care puse la un loc, sunt destul de serioase. Se negociază un tratat cu Germania, tot pe securitate.
Or, în toată ecuația aceasta, Polonia are nevoie de o Românie puternică, ancorată în spațiul euro-atlantic, fără dubii, cum am fost până acum. Au fost românii mai corupți, dar un pol de stabilitate pe securitate, pe marile dosare, România întotdeauna era la masă. Or, pentru polonezi, o Românie care continuă pe drumul acesta euroatlantic este un mare, mare plus și chiar indispensabil pentru securitatea ei.
O Românie ancorată în spațiul acesta euroatlantic înseamnă un flanc estic foarte securizat sau mai securizat, mai ales în condițiile în care România și Polonia sunt cele mai mari țări din flancul estic, dar la limită cu Rusia criminală și foarte agresivă și cu intenții imperialiste. Și atunci sigur că România și Polonia au obligația să rămână pe parcursul acesta european și să meargă înainte. Și este ceea ce cred eu că se va și întâmpla.
Avem acum război la ușile noastre. Iar gardul acesta de securitate, al NATO, cu francezi, cu americani, cu germani, cu tot felul de prieteni de-ai noștri din comunitatea Euro, din Uniunea Europeană, ar fi slăbit, pentru că nu ai mai avea un stat care pe care te poți baza.
Sigur că ulterior ar urma scoaterea soldaților străini din România. De fapt, asta a și zis George Simion astăzi, la o conferință de presă la Paris. Îi vrea pe toți afară. Or, miile astea de soldați sunt trimise în România pe banii contribuabililor francezi, americani și ai altora, ca să ne apere pe noi, să ne protejeze pe noi. Vă dați seama ce enormitate a putut să zică George Simion.
Franța este cel mai angajat stat membru NATO și al Uniunii Europene în regiune în acest moment. Acum doi-trei ani de zile, nu ar fi crezut nimeni asta, Franța părea arogantă. Ne aducem aminte, până la discursul de la Bratislava al lui Macron, unde și-a cerut scuze pentru cuvintele spuse de Jack Chirac. De atunci, Franța și-a reconsiderat întreaga strategie. De altfel, au readaptat și au rescris strategia de apărare.
Ce a spus astăzi George Simion la Paris și aseară în interviu și toate enormitățile pe care le debitează de când îl avem în spațiul public se cam aliniază cu ce își dorește criminalul Vladimir Putin.
Pentru mine, pare intenționat. Asta e intenția. Și cred asta pentru că îl susține în totalitate pe legionarul Călin Georgescu, care nu are doar simpatii pro-Rusia, eu îl cred omul Rusiei fără niciun fără niciun dubiu. Toți anii aceia în Austria, de pildă, Austria fiind infectată de ofițeri FSB și penetrată la toate nivelurile de rublele rusești.
Franța este acum, după ce Statele Unite practic s-au retras, susținătorul cel mai devotat al Ucrainei, în efortul Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii criminale, brutale și ilegale a Federației Ruse.
Deci aici avem foarte multe motive pentru Rusia ca prin toți interpușii să slăbească relația aceasta bilaterală dintre România și Franța, care este istorică.
Noi datorăm foarte mult francezilor, chiar existența statului nostru până la un punct. Să mergi tu, candidat cu șanse să ajungi președinte al României și să-ți bagi joc de relația aceasta de sute de ani este o nesimțire. Slavă Domnului că francezii probabil au înțeles foarte bine situația", explică acesta.
Candidatul PiS, pus în dificultate de asocierea cu Simion: simpatia pentru Rusia e în Polonia sinucidere politică
Vizita lui George Simion în Polonia pentru susținerea lui Karol Nawrocki, candidatul PiS-ului - de fapt, e independent, dar e cu totul PiS - pe acesta nu-l ajută deloc, pentru că aici și presa, și eu am vorbit foarte mult, și Donald Tusk, absolut toată lumea a scris despre simpatiile lui George Simion pentru Rusia și mai ales de susținerea totală a lui George Simion pentru Călin Georgescu, povestește Slavitescu:
„Iar în Polonia, discursul acesta, chiar și cele mai mici simpatii exprimate către Rusia imperialistă și criminală, echivalează cu o sinucidere politică. De altfel, mai mult ca sigur va pierde alegerile.
Am în birou la mine patru polonezi. Lor le este foarte frică, chiar trăiesc în frică. Absolut toată lumea cu care am vorbit deja s-a gândit, dacă rușii intră în Polonia, ce fac? Pun mâna pe arme, unde trimit familiile? S-au gândit la lucrurile astea, cei cu care am vorbit și-au pus o sumă de cash în casă.
Noi, în România, nu aveam această frică. Poate oamenii săraci de prin Tulcea, pe la mine pe acolo, care mai aud dronele iraniene și F16 care le urmăresc, poate ei sunt mai speriați. Cred că nu vorbim prea mult sau mai deloc despre educație. Eu, când am făcut școala generală, primară, liceul în România nu am învățat niciodată despre regimul criminal comunist. Or, vorbim de 50 și ceva de ani de istorie criminală, de brutalitate.
Acum câteva zile, săptămâna trecută, unul dintre cei 13 candidați la prezidențiale a făcut un comentariu la o televiziune, se lăsa de înțeles ceva simpatie pentru Rusia și a fost invitat afară din studio în secunda următoare".