Comparativ chiar și cu cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate, rănile umane se vindecă mai lent – însă care să fie cauza?
Rănile noastre se vindecă de aproximativ trei ori mai lent decât cele ale primatelor, posibil ca rezultat al evoluției noastre, în care am schimbat blana pe glande sudoripare, cred oamenii de știință.
Cercetarea, coordonată de Akiko Matsumoto-Oda, profesor la Universitatea Ryukyus din Japonia, a demarat după ce omul de știință a observat babuini kenyeni luptându-se între ei și rănindu-se.
A remarcat că, deși rănile erau uneori serioase, acești babuini se recuperau mult mai repede decât un om, scrie IFLScience.
Pentru a testa această observație, echipa a comparat viteza de vindecare la oameni cu cea a altor mamifere, inclusiv șoareci și patru specii de primate: cimpanzei, babuini, maimuțe vervet și maimuțe Sykes.
Rănile sunt parte a vieții pentru orice organism, dar capacitatea de vindecare influențează direct șansele de supraviețuire. Infecțiile secundare pot fi letale, iar rănile la gură sau membre pot împiedica hrănirea sau fuga de prădători.
Studiul a comparat rănile a 24 de pacienți umani cu cele ale animalelor. Oamenii de știință au observat că rănile umane se vindecau cu o rată de 0,25 mm pe zi, în timp ce la animale rata era de 0,61 mm pe zi. Nu au existat diferențe notabile între speciile de primate sau șoareci.
Rezultatul sugerează că oamenii au evoluat cu o capacitate mai lentă de vindecare, fapt ce nu se regăsește la primate.
Autorii studiului cred că pierderea blănii și apariția glandelor sudoripare ar fi dus la o piele mai groasă, care oferă protecție dar se vindecă mai lent. Însă sprijinul social (îngrijirea celor în vârstă sau bolnavi, utilizarea plantelor medicinale) ar fi compensat acest dezavantaj biologic.
Există destule dovezi în acest sens: de exemplu, un craniu vechi de 1,8 milioane de ani aparținând unui Homo erectus bătrân, fără dinți, indică sprijin din partea grupului. La fel, un bărbat neanderthalian a supraviețuit mult timp după ce și-a pierdut un braț și a suferit traume craniene.