Ziua 1172 de război este marcată de summit-ul de la Kiev al liderilor din așa-numita „Coaliție a voluntarilor” (Coalition of the Willing), formată din state dispuse să ofere garanții de securitate Ucrainei în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia.
Într-o demonstrație puternică de sprijin pentru Ucraina, liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei au ajuns sâmbătă la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.
Împreună, cei cinci lideri au inițiat un apel telefonic comun cu președintele american Donald Trump pentru a discuta perspectivele unui acord de pace - propunerea este un armistiţiu exhaustiv timp de 30 de zile, începând de luni, 12 mai.
Practic, Putin s-a trezit cu un ultimatum - Până când Rusia nu va accepta o încetare a focului durabilă, sancţiunile Occidentului se intensifică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că Vladimir Putin respinge ideea, cu excepția cazului în care Occidentul oprește livrările de arme către Ucraina.
Iar guvernul german nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunțat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz.
Între timp, deși „armistițiul lui Putin” de trei zile este încă în vigoare, rușii continuă atacurile în Ucraina și au ucis un bărbat în districtul Dniprovski din Herson cu o dronă.
De asemenea, rușii au avansat noaptea trecută pe frontul Pokrovsk din regiunea Donețk.
Iar Iranul intenționează să trimită în curând către Rusia lansatoare pentru rachetele sale balistice Fath-360 cu rază scurtă de acțiune, pe care Moscova le-ar putea folosi în războiul împotriva Ucrainei.
Situația pe front
- Rușii avansează pe frontul Pokrovsk - DeepState, un grup ucrainean de analiști militari, a raportat noaptea trecută că rușii au avansat pe frontul Pokrovsk din regiunea Donețk. DeepState a declarat că forțele rusești au înregistrat progrese localizate în apropierea localităților Romanivka, Oleksandropil și Nova Poltavka, pe frontul Pokrovsk. Acest front rămâne una dintre cele mai tensionate zone de pe linia de contact.
- „Armistițiul lui Putin”: Bărbat ucis în Herson - Soldații ruși au ucis un bărbat în districtul Dniprovski din Herson folosind o dronă, sâmbătă, în jurul orei 07:00, când așa-numitul „armistițiu al lui Putin” trebuia să fie în vigoare. Administrația Militară a regiunii Herson a raportat că bărbatul a suferit răni grave și a murit la fața locului. În plus, alte două persoane au fost rănite. Rușii au vizat zonele rezidențiale, avariand patru case. De asemenea, au distrus o mașină.
- Rusia pregătește lansarea unei rachete - Rusia pare că se pregătește pentru a lansa o rachetă de mare capacitate Oreșnik. Sâmbătă dimineață, Rusia a anunțat că își va închide spațiul aerian deasupra poligonului de testare a rachetelor Kapustin Yar timp de două zile, pe 12 și 13 mai, pentru a permite o posibilă lansare de rachete balistice, anunțat agenția de presă militară ucraineană Militarnyi, citând site-ul oficial NOTAMs, informează Ukrainska Pravda. Poligonul din regiunea Astrahan este locul de unde Rusia a lansat, în noiembrie anul trecut, o astfel de rachetă asupra Ucrainei. Vineri seara, Ambasada americană la Kiev a avertizat cu privire la “un potențial atac aerian semnificativ, care ar putea avea loc în zilele următoare”. Racheta balistică rusească cu rază medie de acțiune Oreshnik a fost dezvoltată pe baza rachetei balistice intercontinentale RS-26 Rubezh. Racheta este echipată cu șase focoase, fiecare conținând șase submuniții. Viteza sa în faza finală a traiectoriei este de peste 3,7 km pe secundă.
Summit-ul Coaliției voluntarilor de la Kiev
- Liderii Europei la Kiev - Liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Poloniei au ajuns sâmbătă dimineață la Kiev, la un summit al liderilor din așa-numita „Coaliție a voluntarilor” (Coalition of the Willing), formată din state dispuse să ofere garanții de securitate Ucrainei în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia. Detalii AICI.
- Kremlinul respinge armistițiul de 30 de zile - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin respinge posibilitatea unui armistițiu de 30 de zile, cu excepția cazului în care Occidentul oprește livrările de arme către Ucraina. „Va fi un avantaj pentru Ucraina. Ucraina își va continua mobilizarea totală, aducând noi trupe pe linia frontului. Ucraina va folosi această perioadă pentru a instrui noi militari și pentru a le oferi odihnă celor existenți. Deci, de ce ar trebui să acordăm un astfel de avantaj Ucrainei?”, a declarat Peskov.
- Germania avertizează Rusia - Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat că Rusia va face obiectul unor sancțiuni mult mai dure dacă refuză încetarea focului cerută de Occident. Dacă președintele Vladimir Putin nu va accepta armistițiul, „vor fi impuse sancțiuni mult mai dure, iar ajutorul masiv acordat Ucrainei va continua – desigur, pe plan politic, dar și financiar și militar”, a declarat Merz, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Bild.
- Omagiu pentru soldații ucraineni - Președintele francez Emmanuel Macron, noul cancelar german Friedrich Merz, prim-ministrul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk au participat la o ceremonie, la un monument din centrul Kievului, pentru a onora soldaţii ucraineni ucişi în război. La eveniment a fost prezent și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
- Mesajul lui Bolojan - Preşedintele interimar Ilie Bolojan a participat online la summit-ul de la Kiev, afirmând că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina. El a precizat că toţi liderii au susţinut instituirea unui armistiţiu total şi necondiţionat, pentru 30 de zile, în Ucraina. ”Astăzi, la Summitul „Coaliţiei de Voinţă”, am subliniat că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina. Acest lucru presupune continuarea sprijinului şi garanţii solide de securitate pentru această ţară. Am convingerea că România va continua să contribuie activ la atingerea obiectivului nostru comun”, afirmă Bolojan, pe Facebook.
- Liderii europeni l-au sunat pe Trump - Volodimir Zelenski, împreună cu liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Poloniei au avut o convorbire telefonică comună cu Donald Trump pentru a discuta despre planurile pentru un acord de pace. „Toţi cei cinci lideri au avut o convorbire fructuoasă cu preşedintele Statelor Unite, axată pe eforturile de pace”, a scris ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiha pe X, publicând şi o fotografie a celor cinci europeni adunaţi în jurul unui telefon mobil pus pe modul difuzor. Detalii AICI
- Respectarea încetării focului pentru 30 de zile va fi controlată de Statele Unite cu o contribuție europeană, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.
- Prima reacţie a Rusiei e jignitoare - Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a scris pe X într-o manieră jignitoare: „Macron, Merz, Starmer şi Tusk trebuiau să discute despre pace la Kiev. În schimb, ei lansează ameninţări la adresa Rusiei. Fie un armistiţiu pentru răgazul hoardelor banderiste, fie noi sancţiuni. Credeţi că este inteligent, nu-i aşa? Băgaţi-vă aceste planuri de pace în fundul vostru de toate genurile”. Detalii AICI
- "Moscova nu se lasă intimidată" - Ulterior, a venit o reacţie şi de la Kremlin. "Moscova nu se lasă intimidată de noi sancţiuni: s-a adaptat şi ştie cum să reacţioneze", a declarat Dmitri Peskov. „Ne-am obişnuit deja cu sancţiunile. Ne gândim deja la ce vom face după anunţarea acestor sancţiuni, cum vom minimiza consecinţele lor şi aşa mai departe. Am învăţat asta. De aceea, a ne speria cu aceste sancţiuni este o pierdere de timp. Iar faptul că nu ştiu ce să facă cu ele este mai degrabă problema lor”, a declarat Peskov.
Alte informații relevante
- Iranul transferă lansatoare de rachete balistice către Rusia - Iranul intenționează să trimită în curând către Rusia lansatoare pentru rachetele sale balistice Fath-360 cu rază scurtă de acțiune, pe care Moscova le-ar putea folosi în războiul împotriva Ucrainei. Doi oficiali occidentali din domeniul securității și un oficial regional au declarat pentru Reuters că transferul lansatoarelor iraniene este „iminent”. Acestea sunt lansatoare pentru rachete Fath-360 cu o rază de acțiune de până la 120 km, ceea ce ar permite forțelor rusești să efectueze atacuri tactice asupra pozițiilor, instalațiilor militare și așezărilor ucrainene din apropierea liniei de contact.
- Merz alege tăcerea - Guvernul german nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunțat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev. Surse familiare cu această chestiune declaraseră pentru Reuters că informațiile publice despre livrările germane de arme pentru Ucraina ar urma să fie limitate pentru a se realiza ''ambiguitatea strategică'' și pentru a împiedica Rusia să obțină vreun avantaj strategic.