Profesoara Majorie van Duursen, expert în sănătatea mediului și toxicolog neerlandez, și-a propus să contribuie la îmbunătățirea sănătății femeilor. Ținta ei principală? Substanțele cunoscute ca perturbatori endocrini (EDC), pe care le regăsim peste tot în jurul nostru, de la aerul pe care îl respirăm și hainele pe care le purtăm până la produsele pe care le aplicăm pe piele.
Van Duursen, șefa departamentului de Sănătate a Mediului și Toxicologie de la Institutul pentru Viață și Mediu din Amsterdam (Țările de Jos), face parte dintr-un grup tot mai mare de oameni de știință europeni care cred că trebuie să analizăm mai atent EDC-urile și impactul lor asupra sănătății noastre.
„Avem nevoie de o înțelegere mai profundă a modului în care aceste substanțe chimice dăunează sistemului reproducător feminin și de teste îmbunătățite pentru a le identifica înainte de a ajunge în produsele pe care le folosim”, spune Van Duursen, care s-a specializat în toxicologie endocrină.
Evaluarea riscurilor
EDC-urile se găsesc practic peste tot: în parfumuri de uz casnic, produse de curățare, recipiente și ambalaje alimentare din plastic (bisfenol A), cosmetice (parabeni), șampoane și folii de plastic (ftalați). Sunt prezente și în vasele de gătit antiaderente, în unele pesticide, precum și în electronice, mobilier și textile.
Un grup numeros de oameni de știință care studiază EDC-urile colaborează în cadrul unui parteneriat internațional denumit EURION. Acesta reunește opt inițiative de cercetare separate, toate abordând pericolele ascunse ale acestor substanțe chimice.
Scopul este de a înțelege mai bine riscurile prezentate de aceste substanțe chimice extrem de răspândite și de a dezvolta noi metode de testare pentru a le identifica prezența și a le evalua siguranța.
O ramură a EURION a fost o inițiativă de cercetare cu durata de cinci ani denumită FREIA, care a explorat riscurile specifice ale EDC-urilor pentru sănătatea femeilor.
Deși mecanismele exacte prin care EDC-urile afectează sănătatea nu sunt încă pe deplin înțelese, acestea au fost asociate cu probleme grave de sănătate, cum ar fi tulburările de reproducere, problemele de dezvoltare și anumite tipuri de cancer.
Accent pe sănătatea și fertilitatea femeilor
Riscurile sunt deosebit de mari pentru femeile care doresc să aibă copii, avertizează van Duursen, care a coordonat inițiativa FREIA.
Echipa de cercetare a reunit experți de prim rang din Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Țările de Jos, Suedia, Regatul Unit și SUA. Un obiectiv major al echipei a fost explorarea modurilor în care EDC-urile afectează sănătatea reproductivă feminină în diferite etape ale vieții.
„Știm de ceva vreme că efectul expunerii este diferit la fetușii de sex feminin, la adolescente și la femeile adulte, dar nu știam prea multe despre ce se întâmplă în ovare în aceste momente diferite”, spune van Duursen.
Cercetătorii au dezvoltat acum modele de țesuturi umane reprezentând întregul ciclu de viață – de la țesuturile ovariene și suprarenale fetale până la foliculii ovarieni maturi – pentru a identifica biomarkeri ai expunerii la EDC.
Prin studierea țesutului ovarian în laborator, cercetătorii au făcut descoperiri importante. De exemplu, au constatat că pubertatea începe mai devreme în cazul ovarelor expuse la EDC-uri. De asemenea, ovarele expuse la EDC au mai puține celule germinale, care se divid și creează ovule și joacă astfel un rol direct în reproducere.
Cercetătorii au mai descoperit că fertilizarea in vitro are mai puțin succes la femei atunci când sunt identificate mai multe EDC-uri în lichidul folicular care înconjoară ovulele.
„Toate acestea înseamnă că, teoretic, expunerea la astfel de substanțe chimice, chiar și în stadiile incipiente ale dezvoltării, poate duce la mai puține ovule și, posibil, la menopauză precoce și probleme de fertilitate”, spune van Duursen.
Deși inițiativa de cercetare FREIA s-a încheiat în 2024, activitatea echipei continuă. Următorul pas major va fi studierea funcției ovulelor la femeile adulte.
Expunerea la substanțe chimice
Oamenii pot fi expuși la EDC-uri prin alimentele pe care le consumă, în special atunci când sunt încălzite în ambalaje din plastic, prin produsele pe care le pun pe piele și prin toxinele eliberate în aer de mobilierul și textilele tratate chimic.
Unele dintre aceste substanțe chimice interferează cu sistemul hormonal al organismului, imitând hormonii precum estrogenul și legându-se de receptorii hormonali, blocând astfel efectiv funcționarea corectă a hormonilor noștri naturali.
„Efectele asupra sănătății reproductive, în special la femei, pot fi foarte complexe și pot dura o viață întreagă – chiar și după expunerea prenatală”, spune Alexandra Scranton, directoarea departamentului de știință și cercetare în cadrul grupului de advocacy Women’s Voices for the Earth. Obiectivul grupului este eliminarea substanțelor chimice toxice care dăunează sănătății femeilor și comunităților.
Scranton subliniază că femeile nu sunt neapărat mai expuse riscului de efecte dăunătoare ale EDC-urilor comparativ cu bărbații, dar pot fi afectate în mod disproporționat de aceste substanțe chimice ca urmare a înclinațiilor profesionale de gen.
„Lucrând într-un salon de coafură sau ca femeie de serviciu – ocupații adesea «invizibile», care sunt în mare parte feminine – ești în contact constant cu produse de curățare, șampoane, vopsele de păr, produse de relaxare, plăci de îndreptat părul, produse de styling, toate putând conține EDC-uri”, spune aceasta.
Scranton consideră că este nevoie să se recunoască faptul că orice utilizare a EDC-urilor este problematică și salută inițiative precum FREIA, care se concentrează în mod specific pe sănătatea femeilor.
Deși EDC-urile intră sub incidența REACH, un regulament cuprinzător al UE care vizează protejarea oamenilor și a mediului de efectele substanțelor chimice, UE a recunoscut importanța unei reglementări mai stricte a acestor substanțe chimice.
Activitățile de cercetare care îmbunătățesc capacitatea de identificare și testare a EDC-urilor nu pot decât să ajute în acest sens.
Până în prezent, cele opt proiecte din cadrul clusterului EURION au compilat o listă cu 100 de metode de testare pentru îmbunătățirea identificării EDC-urilor. Mai multe dintre aceste teste sunt acum în curs de validare de către laboratoare independente. Cu timpul, se așteaptă ca unele dintre acestea să contribuie la o restricționare mai largă a utilizării EDC-urilor.
Informația înseamnă putere
Din fericire, există deja măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a se proteja, iar echipa de cercetare FREIA și-a propus să ajute consumatorii să evite EDC-urile ori de câte ori este posibil.
În acest sens, a publicat recomandări pentru a reduce la minimum contactul cu aceste substanțe chimice periculoase.
Acestea includ sfaturi simple, cum ar fi spălarea hainelor noi înainte de a le purta, evitarea încălzirii alimentelor în cuptorul cu microunde în recipiente din plastic și aspirarea regulată a locuinței pentru a îndepărta praful contaminat cu EDC.
„Femeile merită să înțeleagă realitatea în care trăiesc, iar noi avem responsabilitatea de a le informa”, spune van Duursen.
„Suntem înconjurați de substanțe chimice, dar unele care sunt potențial dăunătoare pot fi evitate destul de ușor și necostisitor.”
Articol scris de Vittoria D’Alessio
Cercetările menționate în acest articol au fost finanțate prin programul Orizont al UE. Opiniile persoanelor intervievate nu reflectă neapărat opiniile Comisiei Europene.
Mai multe informații
- FREIA
- Site-ul proiectului FREIA
- Site-ul proiectului EURION
- Noi norme ale UE pentru identificarea EDC-urilor
- Cadrul UE privind perturbatorii endocrini
- Regulamentul REACH
- Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice
Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.