Indicele ROBOR, care stă la baza costului creditelor de consum şi ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a crescut și miercuri semnificativ.
Astfel, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,47% pe an, de la 6,08% pe an în ședința precedentă, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
- Ministrul Tanczos Barna avertizează că e posibilă o aterizare hard a economiei. „Depinde de pilot, depinde de cine conduce avionul”. Finanțele impun plata cu prioritate de pensii și salarii
- Economiștii avertizează: Ne poate aștepta un dezastru de proporții catastrofale. Nicio țară de pe lumea asta n-a avut ce promite Simion. Colaps total
- (Primele) 8 efecte economice ale crizei guvernamentale – de la debandadă în deficit, la costul datoriei și pe piețele financiare
Majorarea zilnică de 0,39 puncte procentuale pentru ROBOR la trei luni reprezintă cea mai mare creştere înregistrată de la începutul anului 2022.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,53%, de la 6,16%, iar ROBOR la 12 luni la 6,58%, de la 6,23%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,66%, potrivit Agerpres.
- Cea mai mare bancă americană vede două scenarii pentru România lui Simion. Unul e cu euro la 6 lei
- Ce înseamnă Simion președinte? Expert financiar: Se poate ajunge la tăierea fondurilor europene Interviu video
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat marți pentru News.ro că este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă” şi, în consecinţă, „dobânzile au crescut la ROBOR”.
„Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă şi, în consecinţă, dacă vă uitaţi şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Şi încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”, a explicat Dan Suciu.