Un pact cu greutate simbolică: ce spune acordul SUA-Ucraina despre noul echilibru de putere

Un pact cu greutate simbolică: ce spune acordul SUA-Ucraina despre noul echilibru de putere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acordul economic semnat marți între Statele Unite și Ucraina, care vizează în special sectorul mineralelor, are o miză mai degrabă simbolică decât practică.

Documentul – rezultat al unor negocieri tensionate întinse pe luni de zile – este prezentat drept un semnal de continuitate în relația bilaterală, dar în realitate reflectă mai mult constrângerile geopolitice actuale decât beneficii concrete pe termen scurt.

Într-un moment în care președintele Donald Trump caută echilibrul între presiunile interne și relațiile tensionate cu Rusia, iar Ucraina încearcă să păstreze sprijinul american, acordul pare menit să salveze aparențele și să creeze impresia unui parteneriat solid.

CNN notează însă, într-o analiză semnată de Nick Paton Walsh, că impactul său real este incert, iar viitorul implementării acestui pact rămâne ambiguu.

Acord simbolic

Acordul privind mineralele încheiat de Ucraina cu Statele Unite este rezultatul a luni de zile de negocieri dificile şi îşi are originea într-o idee ucraineană prezentată pentru prima dată în timpul administraţiei Biden, când exista o atmosferă amiabilă faţă de Ucraina. De atunci, însă, a devenit un ghimpe persistent în relaţia febrilă dintre Kiev şi Washington.

Preşedintele Volodimir Zelenski nu a avut de ales decât să semneze ceva sau să rişte o nouă ruptură seismică în relaţia sa cu preşedintele Donald Trump.

Cu toate acestea, documentul văzut de CNN pregăteşte terenul pentru o relaţie pe termen lung între SUA şi Ucraina, dar nu oferă o garanţie de fier a profiturilor americane în următorii ani ai administraţiei Trump.

Simbolismul a fost, totuşi, în mare parte, la baza semnării acestui acord.

Trump trebuia să simtă că America primeşte ceva înapoi de la Kiev. Ucraina trebuia să arate că relaţia sa cu această Casă Albă este funcţională şi se îmbunătăţeşte. Aliaţii Ucrainei aveau nevoie ca acest lucru să fie rezolvat, pentru a îndepărta atenţia de la discuţiile complexe privind ajutorul militar şi pacea reală, care trebuie să devină acum obiectivul lor.

Textul acordului conţine, de asemenea, două fraze care vor fi deosebit de plăcute Kievului. În primul rând, se face referire la „distrugerile masive provocate de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia” - o declaraţie fără echivoc a vinovăţiei ruse care vine din partea unei Case Albe, deşi aceasta a preferat adesea să dea cu pumnii.

Apoi se explică modul în care Ucraina ar putea cumpăra arme din SUA - vital, având în vedere intensificarea atacului rusesc pe linia frontului.

Se precizează că, în cazul în care SUA acordă Ucrainei o nouă asistenţă militară, „contribuţia de capital a partenerului american (la fond) va fi considerată ca fiind majorată cu valoarea evaluată a acestei asistenţe militare”.

Pe scurt, Ucraina va utiliza acest fond pentru a plăti pentru arme. Până acum, a fost neclar dacă administraţia Trump va furniza arme - în special interceptoare de rachete Patriot, necesare cu disperare. Aici, se explică modul în care Ucraina va plăti pentru ele.

Perspective pe termen lung

Acordul va adăuga un mesaj central acestui proces dificil: oscilaţiile poziţiei lui Trump în timp ce încearca să intermedieze această pace - între o înţelegere mai largă cu Moscova şi menţinerea relaţiilor SUA cu Europa în ansamblu - s-au întors în favoarea Ucrainei.

În mod palpabil, Trump vede mai puţine progrese cu Moscova, care continuă să respingă propunerea americano-ucraineană de încetare necondiţionată a focului pentru 30 de zile, care a împlinit deja aproape 50 de zile.

Termenii specifici din acord privind modul în care Ucraina ar putea plăti pentru viitoarele achiziţii de arme vor răsuna puternic în interiorul zidurilor Kremlinului.

Natura simbolică a documentului se datorează parţial şi perspectivelor sale pe termen lung şi multelor schimbări politice vor avea loc probabil în deceniile de care are nevoie pentru a începe să aducă cu adevărat bani în seifurile SUA.

Nici Kievul, nici Washingtonul nu vor mai avea aceleaşi administraţii pentru mai mult de trei ani, chiar dacă războiul s-ar încheia mâine.

Noii preşedinţi vor alege să onoreze sau să revizuiască acordul. Şi oricine a lucrat sau a făcut afaceri în Ucraina ştie că ucrainenii sunt maeştri în „interpretarea” documentelor şi afacerilor în favoarea lor. Lumea resurselor naturale este deja opacă acolo şi este puţin probabil ca acest acord de mare vizibilitate să instaureze brusc o transparenţă totală a afacerilor.

Probabil că va fi un haos odată ce constrângerile imediate ale războiului se vor încheia, asta este clar.

Prin urmare, acordul pare a fi de mare anvergură, uriaş şi de natură să schimbe jocul, dar, în acelaşi timp, impactul său nu este imediat, este în mare măsură simbolic - un plasture urgent. Contradictoriu şi complex, dar probabil suficient de puternic şi clar pentru Trump, conchide analiza CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇