Fostul hotel Dunărea de pe Calea Griviței 138 C va rămâne o ruină mizerabilă pe termen nelimitat. Proprietarul a încercat să vândă clădirea, potrivit presei. N-a reușit. Așa că a încercat să o reabiliteze. Tot fără succes.
În ultimii 5 ani, au încercat să rezolve problema clădirii atât Primăria Municipiului București (PMB), cât și Primăria Sectorului 1. Ambele au eșuat. Și au renunțat.
Cum a ajuns hotelul o ruină
Fostul Hotel Dunărea a fost o clădire importantă în București.
Proiectul de arhitectură pentru obținerea autorizației de construire se află încă în arhivele PMB. A fost realizat de arhitectul Constantin Cănănău și datează din 1932, potrivit unui articol semnat de mai mulți arhitecți pe care îl puteți citi aici.
Cel mai probabil, clădirea a fost construită în perioada 1934 – 1937, susțin arhitecții citați. E în stil Art Deco, gândită să se potrivească cu complexul de clădiri al Gării de Nord.

Hotelul i-a aparținut inițial lui Dumitru Dinu, potrivit articolului citat. După 1948, a fost naționalizat și a continuat să funcționeze ca hotel, cu 10 camere pe nivel. Iar la parter a fost magazinul Societății Române de Aprovizionare (SORA).
Clădirea a fost puternic afectată de cutremurul din 1940 (la care i s-a prăbușit turnul cu ceas) și de cel din 1977. Neinclus în programe de reabilitare, fostul hotel a intrat în declin.
După 1990, clădirea hotelului a fost retrocedată. Din păcate, nici proprietarii n-au reușit să facă ceva din ea. Potrivit informațiilor prezentate de Economica.net aici, cel mai recent proprietar cunoscut era Avi Zamir, un om de afaceri israelian care locuiește în Hong Kong.


Zamir a contractat firma Real Sol ca să reabiliteze hotelul. Pe site-ul firmei, proiectul figurează, încă, în portofoliu, ca fiind în derulare. Îl puteți găsi aici. Dar în realitate la clădire nu lucrează nimeni.

Am întrebat PMB:
- dacă proprietarul clădirii a cerut acte de la PMB referitoare la imobil. Și dacă da, ce a acte a cerut
- ce acte i-a eliberat PMB
- în cazul în care PMB nu a eliberat acte la cererea proprietarului sau i le-a eliberat cu întârziere, care au fost motivele.
Instituția nu ne-a răspuns la aceste întrebări.
Un lucru e cert: clădirea arată tot mai rău, de la an la an. Nu figurează pe lista celor cu risc seismic de pe site-ul Administrației Consolidării Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), dar se poate vedea cu ochiul liber că e șubredă.
Bucăți din fațadă stau să cadă. Prin unele uși se văd, în semiîntuneric, porțiuni de zid și de plafon roase până la armătură.

În plus, clădirea adună - ca orice loc abandonat - o mulțime de mizerii cu miros pestilențial.
Așa ceva n-ar trebui să existe într-o zonă intens circulară din București. Cu toate astea, acolo este. Și continuă să se degradeze.
Ce-au făcut Firea și Nicușor Dan
Primăria Municipiului București (PMB) a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro că fostul Hotel Dunărea nu e monument istoric. Și nici nu e în zonă protejată.
Așa că Poliția Locală a Municipiului București (PLMB) nu-l poate sancționa pe proprietar pentru că nu-și îngrijește clădirea.
PMB susține, însă, că a notificat Primăria Sectorului 1 cu privire la această situație. Și că era de competența acesteia să ia măsuri.
Nu știm dacă Poliția Locală a Sectorului 1 a luat sau nu măsuri. Ce știm este că rezultatele nu se văd. Clădirea tot în ruină este. Iar perspectivele lipsesc.
În 2019 – la propunerea Gabrielei Firea – Consiliul General a adoptat hotărârea nr. 280/30.05.2019, care prevedea exproprierea clădirii contra sumei de 7.889.751 lei.
Hotărârea prevedea că suma urma să fie depusă în termen de maxim 210 zile „într-un cont bancar cu afectațiune specială, deschis pe numele expropriatorului și aflat la dispoziţia expropriaților, în vederea acordării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii”.
N-a fost o prioritate. Iată ce spune PMB că s-a întâmplat.
„În mai multe rânduri, Direcția Patrimoniu prin Biroul Exproprieri, compartiment care asigură suportul tehnic necesar derulării procedurii de expropriere, s-a adresat structurilor de specialitate care au inițiat proiectul de investiție de utilitate publică pentru a cărui realizare se impunea exproprierea, structuri care trebuiau să prevadă și să aloce bugetul necesar realizării investiției de utilitate publică, în care era inclusă și suma aferentă despăgubirilor.
Acestea au arătat că, din cauza dificultăților de ordin financiar întâmpinate pe parcursul exercițiilor bugetare aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, nu a fost posibilă alocarea în buget a fondurilor necesare pentru realizarea investiției și asigurarea sumelor datorate cu titlu de despăgubire pentru exproprierea imobilului.
Pe cale de consecință nu a fost posibilă finalizarea procedurilor de expropriere, în condițiile prevăzute de dispozițiile Legii nr. 225/2010 (…).
Practic (…) Hotărârea C.G.M.B. nr. 280/30.05.2019 a devenit inaplicabilă”, a transmis PMB la solicitarea Spotmedia.ro.
PMB voia să facă un centru cultural în fostul Hotel Dunărea. Dar n-a pus bani la timp pentru asta.
În plus, la solicitarea lui Nicușor Dan, Consiliul General a abrogat hotărârea nr. 280/30.05.2019, în 2002, prin adoptarea Hotărârii 348/2022.
Avem aici o particularitate administrativă.
Nici primarul nu propune și Consiliul General nu aprobă abrogarea tuturor hotărârilor care nu se mai pot aplica sau pe care administrația nu vrea să le aplice.
Efortul de a abroga hotărârea de expropriere e mai degrabă un semn că Nicușor Dan și majoritatea de la acea vreme PNL – USR din Consiliul General au vrut să încheie acest capitol. Aveau și de ce: voia Primăria Sectorului 1 să plătească exproprierea fostului Hotel Dunărea.
Intervenția lui Clotide Armand. Ce măsură a luat George Tuță
În 2022, firma Tecto Arhitectura SRL a predat – la cererea Primăriei Sectorului 1 – un studiu de identificare a soluțiilor de regenerare urbană în zona Gara de Nord, intersecția Calea Griviței – Bulevardul Gheorghe Duca.
Din studiu a reieșit că fostul Hotel Dunărea este o clădire vulnerabilă.
„Dată fiind starea construcției investigate, expertul tehnic a recomandat luarea de măsuri de punere în siguranță a structurii de rezistență și a imobilului ca ansamblu”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.
Era, deci, o situație urgentă.
Așa că Primăria Sectorului 1 a început să lucreze pe 2 fronturi.
Pe de o parte, a dat startul procedurilor premergătoare exproprierii. Pe de altă parte, a început să facă documentele pentru intervenție asupra clădirii.
Problema este că nu le-a făcut în ordinea corectă.
Mai exact, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat hotărârea nr. 4, prin care a cerut să se asocieze cu Consiliul General și cu PMB pentru a expropria împreună fostul Hotel Dunărea.
PMB susține că a transmis, în repetate rânduri, Primăriei Sectorului 1 că pentru asocierea respectivă, trebuie să facă 3 lucruri:
- să prevadă în bugetul local bani de expropriere
- să prezinte un proiect tehnic pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea
- să facă dovada că s-au adoptat, în Consiliul Local al Sectorului 1, indicatori tehnico-economici pentru proiect.
PMB susține că Primăria Sectorului 1 n-a făcut niciunul dintre aceste lucruri. Pe cale de consecință, asocierea dintre primăriile conduse de Nicușor Dan și Clotilde Armand n-a mai avut loc.
La finalul lunii noiembrie 2023, fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, și-a anunțat, pe Facebook, intenția de a expropria fostul Hotel Dunărea și de a-l transforma într-un centru cultural. Adică exact ce ar fi vrut și PMB să facă.
Primăria Sectorului 1 n-a dus, însă, exproprierea la bun sfârșit.
În schimb – fără să fie proprietar al clădirii - a încheiat cu firma IM Design Studio SRL contractul cu nr. J-AC 411/29.12.2023 pentru „Servicii de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI)” la clădirea fostului Hotel Dunărea.
DALI este un fel de studiu de fezabilitate (SF) pentru lucrări de reparații.
A venit apoi Curtea de Conturi în control. Și a constatat că acel contract pentru realizarea DALI trebuie anulat.
E ușor de înțeles de ce: primăria planifica și plătea pentru documentarea unor intervenții la o clădirea care nu-i aparține.
„Având în vedere Raportul de conformitate AD HOC al Curții de Conturi a României – Camera de Conturi București în care se recomandă efectuarea demersurilor pentru anularea contractului cu nr. J-AC 411/29.12.2023, încheiat între Sectorul 1 al Municipiului București și prestatorul IM Design Studio SRL, acest contract este sistat în prezent”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.
Ce urmează
Primăria Sectorului 1 ne-a transmis că, „în condițiile în care Consiliul General al Municipiului București este titular al patrimoniului din Capitală, este nevoie de acordul acestuia pentru orice demers de expropriere al unui imobil.
În cazul fostului Hotel Dunărea nu numai că nu există acordul Consiliului General al Municipiului București, dar acesta a stopat un demers al fostului primar general al Capitalei de expropriere a acestei clădiri”.
La solicitarea Spotmedia.ro, PMB nu a menționat că ar avea vreo intenție să se mai ocupe în vreun fel de această clădire. Concluzia: ea rămâne la proprietar, pe termen nedefinit.
Ceea ce a făcut Primăria Sectorului 1 a fost să-i majoreze acestuia impozitul, din cauză că nu-și îngrijește clădirea.
„Prin Hotărârea nr. 262/20.12.2024, consilierii locali ai Sectorului 1 au decis majorarea impozitelor cu procente cuprinse între 100 și 500% pentru 13 clădiri aflate într-o stare avansată de degradare și care pot pune viața oamenilor în pericol.
Pentru imobilul din Calea Griviței nr. 138 C a fost majorat impozitul cu 500%. Astfel, dacă pentru anul 2024 impozitul a fost de 6.340 lei, în acest an proprietarul construcției va plăti 38.040 lei, adică de 6 ori mai mult ca anul trecut”, a mai transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.
Deși acest impozit majorat nu e mic (înseamnă peste 7.600 euro pe care, practic, proprietarul ar trebui să-i plătească fără niciun beneficiu pentru sine - n.red.), e totuși greu de crezut că suma de achitat la bugetul local îl va determina pe proprietar să ia măsuri urgente cu privire la clădire.
Așa că rămânem cu ea în paragină, cel puțin momentan. Raportat la prețul de expropriere avansat anterior, bugetele ambelor primării sunt uriașe. Oricare dintre ele ar putea găsi banii. Dacă ar vrea să colaboreze și să găsească o soluție.
Altfel nu se poate. N-are cine să vină și să rezolve. Până când aleșii și funcționarii celor 2 primării nu se așază la masă și nu discută, cu singurul interes de a găsi o soluție pentru clădire, așa vor rămâne lucrurile. Dacă nu cumva vreo bucată din fostul hotel o să cadă, într-o zi.
Cel puțin din tonul răspunsurilor pe care le-am primit de la cele 2 primării, o astfel de întâlnire de lucru și colaborare pentru găsirea unei soluții rapide pentru Hotelul Dunărea nu este nici măcar în plan, deocamdată.