Avem soluția pentru apă caldă gratis, în tot Bucureștiul? Un proiect inovator început într-un bloc vechi din oraș ne poate da răspunsul

Avem soluția pentru apă caldă gratis, în tot Bucureștiul? Un proiect inovator început într-un bloc vechi din oraș ne poate da răspunsul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Proprietarii unul bloc turn de pe Calea Griviței din București încearcă să-și monteze panouri fotovoltaice și pompă de căldură care să funcționeze, la nevoie, chiar și în același timp cu sistemul de termoficare centralizată gestionat de Termoenergetica SA. 

Este șantierul pilot al programului „Termoficare de Soare”, inițiat de fostul primarul al Sectorului 1, Clotilde Armand (USR). 

Dacă tehnologia va funcționa bine, administrația primarului George Tuță (PNL) ia în calcul să continue proiectul.   

Echipamentele nu sunt ieftine. 

Dar – dacă sistemul va funcționa pe placul proprietarilor – s-ar putea dovedi o soluție prietenoasă cu mediul pentru multe dintre blocurile din București. Le-ar asigura oamenilor apă caldă și căldură, cu costuri foarte mici sau chiar gratis.  

Cum poate funcționa acest proiect, au explicat pentru Spotmedia.ro directorul firmei care se ocupă de implementare și președintele asociației de proprietari din blocul în care se lucrează. 

Un plan. Și apoi acte peste acte 

Blocul în care urmează să fie testat sistemul de panouri fotovoltaice și pompă de căldură a fost construit în 1962. 

Are 48 de apartamente și este încadrat în clasa a II-a de risc seismic. Se numește Blocul O și este situat pe Calea Griviței 399, în apropierea stației de metrou 1 Mai. 

Şefa asociației de proprietari, Viorica Covaci, a povestit pentru Spotmedia.ro că a găsit fotografii cu blocul din primii lui ani de existență. 

Și a cerut sprijinul Primăriei Sectorului 1 pentru a-l termoizola și a-i reda aspectul inițial.

În urma discuției cu Clotilde Armand (la acea vreme primar al Sectorului 1), s-a conturat posibilitatea unei eficientizări energetice mult mai ample a blocului, cu finanțare de la bugetul local.

Pe 8 ianuarie 2024, toți cei 48 de proprietari de apartamente din Blocul O au fost de acord cu eficientizarea.   

Pe 23 ianuarie 2024, Primăria Sectorului 1 a încheiat un protocol de colaborare cu asociația de proprietari a Blocului O. 

Dar protocolul nu era suficient pentru ca primăria să poată finanța eficientizarea energetică a blocului.  

blocul o de pe Calea Griviței
Foto: Gabriel Kolbay

Pe 12 februarie 2024, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre prin care a cerut Consiliului General permisiunea să se asocieze și să finanțeze eficientizarea energetică a Blocului O. 

Iar Consiliul General și-a dat acordul în aprilie, prin Hotărârea 136/29.04.2024.  

În cele din urmă, pe 13 mai 2024, Primăria Sectorului 1 semnat cu asociația de proprietari a Blocului O un protocol în temeiul căruia să-i finanțeze eficientizare energetică. 

3,25 milioane de lei pentru proiectul pilot 

Suma totală pe care Primăria Sectorului 1 era dispusă să o plătească pentru eficientizarea energetică a blocului: 3.252.677 lei.

Lucrări pe care voia instituția condusă de Clotilde Armand să le achite: 

  • proiectarea și aplicarea termoizolației exterioare
  • montarea de panouri pe fotovoltaice pe acoperișul blocului și alt tip panouri fotovoltaice pe fațada blocului
  • înlocuirea de lifturi 
  • montarea unei pompe de căldură și realizarea instalațiilor pentru utilizarea ei.  

Şefa asociației Blocului O, Viorica Covaci, ne-a spus că fostul city manager Tudor Roșca i-a oferit consiliere. Dar asociația de proprietari și-a ales singură firmele cu care să lucreze. 

Spre exemplu, pentru proiectarea termoizolației exterioare, consolidare şi zugrăvit a contractat un terț cu suma de 40.319 lei. 

Pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, asociația de proprietari a Blocului O a selectat firma RCA Rețele de Comunicații Avansate SRL. 

Cum ajunge factura la zero

Directorul RCA Rețele de Comunicații Avansate SRL, Costel Mocanu, ne-a explicat cum e gândit sistemul. 

„Noi am mai făcut sisteme similare în Norvegia, unde am lucrat, inițial, pe proiecte guvernamentale, la rețele de telecomunicații. Apoi, la sisteme de panouri cu stocare. Dar în România ar fi o premieră.

Mai întâi, sunt panourile fotovoltaice pe care am început să le montăm pe bloc. Pe acea ciupercă de pe acoperiș. Ele pot fi puse în funcțiune și pot asigura – chiar și parțial – nevoile de consum ale locatarilor. Iluminatul pe scara blocului, cele 2 lifturi …

panouri fotovoltaice 1
Foto: Gabriel Kolbay

Și mai sunt panourile pe care ar urma să le montăm pe fațadele blocului. Și-au dorit aceste panouri (primăria și proprietarii - n.red.) care au un sistem special de prindere. Există sisteme de prindere mecanică și un liant care rezistă la temperaturi extreme, de la – 50 de grade Celsius până la + 180 – 190 grade Celsius.

Dar aplicarea trebuie să se facă la 5 grade Celsius. Am zis să nu riscăm prea devreme … 

Sistemul de producție este gândit în așa fel încât să asigure tot necesarul de consum al proprietarilor. Atât pentru zonele comune, cât și pentru pompe de căldură. Ba chiar, cu siguranță, va produce și peste necesar.

Ar fi ideal să existe și acumulatori pentru stocarea energiei. Dar sunt scumpi și ar crește considerabil valoarea proiectului. 

Așa că asociația de proprietari va deveni prosumator (adică și producător și consumator, statul reglementat de legile din România - n.red.).

Surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice îl va injecta în rețeaua de distribuție a energiei electrice. Și la schimb - adică de banii pe care i-ar avea de încasat pentru curentul livrat -  va primi tot energie electrică. Dar ieftină, la preț fără tarife și taxe. La preț de energie activă, pe care îl vedeți pe factură.  

În acest fel, energia suplimentară produsă vara - când panourile fotovoltaice generează mai mult - va putea fi recuperată, la preț accesibil - iarna, când nevoia consumatorilor e mai mare, dar panourile produc mai puțin”, a explicat Costel Mocanu pentru Spotmedia.ro. 

Directorul firmei care a montat sisteme de telecomunicații și panouri fotovoltaice și în Norgevia spune că, pentru început, ar urma să monteze în acest bloc o singură pompă de căldură care să deservească doar 10 apartamente din totalul celor 48.

De ce doar un sfert dintre apartamente? Nici antreprenorul nu are un răspuns clar. Cert este că în studiul de fezabilitate realizat la cererea Primăriei Sectorului 1 pentru proiectul „Termoficare de la Soare” este menționată această proporție: o pompă de căldură la 10 apartamente. Și probabil aceasta e proporția pe care și-a propus să o testeze Primăria Sectorului 1, la Blocul O de pe Calea Griviței 399.

Interesant este, însă, că acele apartamente deservite nu vor fi debranșate de la rețeaua Termoenergetica SA. 

„Nu știu de ce au ales în acest fel (alimentarea a doar 10 apartamente din 48). Sunt cele pe care dumnealor le-au considerat vulnerabile, probabil. Nu era chiar mare lucru să punem încă două pompe de căldură și să alimentăm pe toată lumea. Cheltuielile nu creșteau exponențial. Dar dacă asta e dorința beneficiarului, noi putem realiza sistemul așa, fără probleme. Și el va funcționa foarte bine.

Nu vom interveni cu nimic în apartamentele proprietarilor, spre exemplu. 

Noi vom instala pompa de căldură tip aer - apă (care extrage căldura din aer și o folosește ca să încălzească apă - n.red.). Și vom monta o vană cu 3 căi.

Această vană va capta - pe una dintre căi -  ce vine din rețeaua centralizată de termoficare. Pe altă cale va capta ce vine de la pompa de căldură alimentată de panourile fotovoltaice și/sau rețea. Și o a treia cale va asigura livrarea către consumatori. 

Această vană va fi acționată printr-un soft. Și va putea furniza necesarul consumatorului din oricare dintre cele 2 surse. Sau din ambele surse (de la pompa de căldură și de la Termoenergetica - n.red.), în cazul în care așa decide consumatorul. Chiar dacă își menține furnizarea de la Termoenergetica, în cazul în care cantitatea preluată din respectiva sursă e mai mică, și facturile oamenilor vor fi mai mici”, a mai precizat Costel Mocanu. 

Primăria nu a plătit

Acesta susține că sistemul va fi pe deplin funcțional, dacă Primăria Sectorului 1 continuă finanțarea. 

„Clientul meu este asociația de proprietari. Dar finanțatorul e primăria. Noi ne-am îndeplinit obligațiile, până acum. Am livrat echipamente. Am și început să montăm panourile pe bloc. Am emis factură. Am plătit TVA-ul la stat. Și, credeți-mă, nu a fost o sumă mică. Doar că - din decembrie până acum - nu ne-am încasat banii facturați.  

În cazul în care finanțarea se asigură, bineînțeles că putem realiza proiectul. Și el poate fi extins la nivel întregului bloc. Și replicat în alte blocuri. Văd că apar deja și programe guvernamentale pe care asociațiile de proprietari să le poată accesa.  

Cel puțin la echipamentele cu care lucrăm noi, 10 ani nu ți se poate întâmpla nimic. Atât sunt garantate pompele. Iar panourile sunt garantate 25 de ani. Pe termen lung, sunt sisteme avantajoase”, a mai precizat directorul firmei RCA Rețele de Comunicații Avansate SRL.

Ce spune Primăria Sectorului 1 

Până acum, Primăria Sectorului 1 a decontat doar parte dintre echipamentele livrate și lucrările executate de la Blocul O.

Spre exemplu, un lift nou din imaginea de mai jos, potrivit informațiilor furnizare de președintele asociației de proprietari pentru Spotmedia.ro.

lift nou blocul O
Foto: Gabriel Kolbay

Nu e clar, încă, în ce măsură va continua instituția condusă de George Tuță (PNL) să finanțeze proiectul început de Clotilde Armand (USR).

Programul „Termoficare de la Soare” - pe care Spotmedia.ro l-a urmărit constant și în detaliu, încă de la momentul în care a fost anunțat - a fost puternic afectat, în mandatul trecut, în principal din 2 motive:

  • scandalurile politice permanente dintre fostul primar Clotilde Armand (USR) și majoritatea PSD-PNL de la acea vreme din Consiliul Local. Armand voia din start un program la nivel de sector. Opoziția a refuzat să i-l finanțeze și i-a impus să testeze proiectul pe doar două blocuri
  • comunicarea publică defectuoasă a Primăriei Sectorului 1, realizată - ani la rând - mai degrabă în cheie politică decât pentru informarea cetățeanului cu privire la aspectele tehnice ale proiectului.

Cu toate acestea - deși nu s-a bucurat de o mediatizare corectă și eficientă - proiectul „Termoficare de la Soare” ar putea funcționa. Cel puțin asta spun specialiștii care-l implementează.

Iar Primăria Sectorului 1 - condusă acum de liberalul George Tuță - nu exclude din start continuarea lui.

„După evaluarea impactului proiectului pilot de la Blocul O de pe Calea Griviței, precum și după analiza tuturor aspectelor juridice, financiare și tehnice care derivă din această finanțare directă a Asociației de Proprietari, Primăria Sectorului 1 va decide dacă va continua acest proiect și la alte imobile de locuit”, a transmis instituția condusă de George Tuță, la solicitarea Spotmedia.ro.

E soluția de la Blocul O începutul schimbării?

Dacă acest proiect pilot - sau altul similar - se vor finaliza, iar tehnologia își va dovedi eficiența, atunci termenii în care discutăm despre termoficarea din Capitală s-ar putea schimba.

Până acum - cel puțin la nivelul opiniei publice - oscilam între două soluții: sistem centralizat ineficient sau centrale cu gaze (de apartament, de bloc sau de cvartal).

În cazul în care acest sistem complementar cu pompe de căldură va funcționa, înseamnă că avem o nouă soluție pe masă.

E adevărat că e una destul scumpă. Dar pentru o autoritate locală, una e să n-aibă soluții pe termen scurt și să fie nevoită să stea cu mâinile-n sân (cazul primăriilor de sector care rar intervin asupra rețelei de termoficare) și cu totul alta e să aibă soluții la îndemână, pentru care ar trebui doar să caute bani.

Momentan, stăm toți cu ochii pe proiectul de la Blocul O din Sectorul 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇