Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, acesta fiind primul declin din ultimii trei ani.
Războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbă grav afacerile, transmit AP și Reuters, citate de Agerpres.
Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut în ritm anual cu 0,3% în primul trimestru din 2025, după un avans de 2,4% în ultimele trei luni din 2024. Economiștii mizau pe o creștere a PIB-ului între 0,3% și 0,8%.
Importurile sunt de vină. Importuri aduse de tarifele lui Trump
Economia a fost afectată de majorarea importurilor, companiile din Statele Unite încercând să aducă mărfuri din străinătate înainte ca administrația Trump să impună taxe vamale.
În primul trimestru din 2025, importurile au crescut cu 41%, cel mai rapid ritm din 1972, exceptând perturbările din 2020 provocate de pandemie, și au șters cinci puncte procentuale din creșterea economiei.
Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din economia americană, au crescut cu doar 1,8% în perioada ianuarie-martie 2025, de la un avans de 4% în ultimele trei luni din 2024.
Cheltuielile guvernamentale federale au înregistrat un declin de 5,1% în primele trei luni din acest an.
Pericol de recesiune
Mulți economiști avertizează că taxele vamale vor afecta evoluția PIB-ului SUA şi în semestrul doi din 2025, iar riscul recesiunii sporește.
Încrederea consumatorilor americani este la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, iar companiile sunt demoralizate.
Multe firme și-au retras previziunile financiare anuale, citând incertitudinile privind cheltuielile gospodăriilor, în contextul efectelor taxelor vamale.
Trump dă vina pe Biden pentru scăderea PIB
Preşedintele Donald Trump susţine evident că cifrele slabe în privinţa economiei SUA sunt o „moştenire” de la predecesorul său Joe Biden, negând că tarifele pe care le-a introdus ar avea ceva de-a face cu această stare de fapt.
Însă economia americană era încă în plină expansiune la sfârşitul anului 2024. De altfel, din 2022, când lumea nu îşi revenise încă din pandemie, nu s-a mai înregistrat un trimestru atât de slab în economia americană, notează CNN, preluat de News.ro.
„Ţara noastră va decola economic, dar mai întâi trebuie să scăpăm de relicvele lui Joe Biden”, a reacţionat preşedintele Donald Trump pe platforma sa Truth Social. „Va dura ceva timp, nu are nimic de-a face cu tarifele, doar că ne-a lăsat cu statistici proaste”, a adăugat şeful statului, îndemnându-şi concetăţenii să ”FIE RĂBDĂTORI!!!!”
Bursele pe roşu
Pieţele financiare au resimţit lovitura de la Washington. Bursele europene s-au scufundat pe roşu după publicarea datelor despre PIB-ul american. Şi Wall Street a deschis în scădere puternică.
Nu se mai fac angajări
Potrivit unui alt comunicat publicat miercuri dimineaţă, crearea de locuri de muncă în sectorul privat din SUA a încetinit brusc în aprilie, situându-se sub aşteptări.
Aceste date sunt publicate în timp ce Trump a sărbătorit, marţi, primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său.
„De obicei, cred că impactul preşedinţilor asupra performanţelor economice este supraestimat, în special în primele 100 de zile de mandat. Dar de data aceasta este diferit, deoarece saltul importurilor este rezultatul direct al unei strategii a cumpărătorilor de a evita tarifele preşedintelui”, a declarat pentru AFP Tara Sinclair, profesor de economie la Universitatea George Washington, înainte de publicarea cifrelor referitoare la PIB.
Bulgăre de zăpadă devastator
Începând cu luna aprilie, Executivul SUA a majorat considerabil taxele vamale pentru produsele străine şi a impus taxe mai mult decât duble pentru China. Beijingul a ripostat cu noi taxe vamale, punând frână exporturilor americane, care au fost, totodată, vizate şi de apeluri la boicot.
Un efect de bulgăre de zăpadă devastator nu poate fi exclus: consumatori care îşi revizuiesc priorităţile, distribuitori cu mai puţine lucruri de vândut, transportatori lipsiţi de bunuri de livrat, planuri de concediere etc. „Chiar şi guvernul recunoaşte că va fi dureros pe termen scurt, iar întrebarea pe care ne-o punem acum este: Va merita pentru cetăţenii americani?” - spune Tara Sinclair.
În opinia sa, politica vamală, care ar trebui să favorizeze industria naţională, este în prezent prea imprevizibilă pentru a încuraja companiile să dezvolte produse „fabricate în SUA”.
„Riscul este că nu vom produce mai mult în Statele Unite şi, în acelaşi timp, vom pierde capacitatea de a cumpăra ieftin din străinătate”, a punctat Sinclair.