Cetatea lui Vlad Țepeș a fost închisă din cauza unui urs, la doar două săptămâni de la redeschidere

Cetatea lui Vlad Țepeș a fost închisă din cauza unui urs, la doar două săptămâni de la redeschidere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cetatea Poienari, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Argeș, a fost închisă temporar marți, după ce un urs a reușit să pătrundă în zona de acces a turiștilor, rupând gardul electric de protecție instalat special pentru prevenirea unor astfel de incidente.

Decizia a fost luată de autoritățile județene, la doar două săptămâni după redeschiderea monumentului, care a fost supus unor ample lucrări de reabilitare în ultimii doi ani.

Consiliul Județean Argeș a anunțat închiderea printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, precizând că măsura este una temporară și a fost luată pentru siguranța vizitatorilor.

„Accesul la Cetatea Poienari va fi permis doar după ce zona va fi complet securizată. Am sesizat instituțiile abilitate, inclusiv Instituția Prefectului, pentru a gestiona situația apărută”, se arată în comunicat.

📢 ANUNȚ IMPORTANT 📢Dragi vizitatori,Din motive ce țin de siguranța și confortul vostru, Cetatea Poenari este temporar...

Publicată de Muzeul Judetean Arges pe Marţi, 29 aprilie 2025

Restaurată cu 4 milioane de euro

Cetatea, cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș, a fost restaurată între 2022 și 2024, după ce în 2021 a fost semnat un contract de reabilitare în valoare de peste 20 de milioane de lei.

Proiectul a inclus consolidarea zidurilor, refacerea celor 1.400 de trepte de acces, montarea balustradelor și instalarea unui sistem de garduri electrice pentru protecția împotriva urșilor, având în vedere frecvența acestora în zonă.

cetatea poienari 2 foto fb CJ Arges
Foto: Facebook/ CJ Argeș

Cetatea Poienari este clasificată drept monument istoric de importanță națională și internațională. A fost ridicată în secolul al XIV-lea și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș, fiind considerată reședința sa secundară și un punct strategic de apărare împotriva otomanilor.

Situată în apropiere de Barajul Vidraru, la 27 de kilometri de Curtea de Argeș, cetatea atrăgea anual, înainte de pandemie, peste 100.000 de turiști.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇