Cum reușește un sat italian să revină la viață cu ajutorul urșilor

Cum reușește un sat italian să revină la viață cu ajutorul urșilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În inima regiunii montane Abruzzo din Italia, un sat medieval amenințat până de curând de dispariție înflorește cu ajutorul urșilor.

Cu case vechi, alei pietruite și fațade decolorate, Pettorano sul Gizio a fost odinioară o localitate plină de viață. În 1920, peste 5.000 de oameni locuiau aici. Astăzi, abia dacă mai sunt 390. Povestea sa este similară cu cea a multor sate din sud-centrul Italiei, afectate de depopulare și îmbătrânirea populației, scrie The Guardian.

Urșii au devenit un simbol

Însă până la un punct, pentru că Pettorano sul Gizio și-a găsit un aliat neașteptat în una dintre cele emblematice creaturi ale regiunii: ursul brun marsican, specie aflată în pericol critic de dispariție, devenind un exemplu despre cum poți trăi în armonie cu natura sălbatică și prospera în același timp.

Urșii au devenit un simbol al satului, fiind reprezentați prin statui și picturi.

O ursoaică numită Barbara poate fi văzută adesea plimbându-se printre case, uneori însoțită de puii ei.

Locuitorii au învățat cum să-și protejeze animalele și grădinile, fără a intra în conflict cu sălbăticia care îi înconjoară.

Transformarea a început în 2015, când Pettorano sul Gizio a devenit prima „comunitate prietenoasă cu urșii” din Italia.

Cu sprijinul organizațiilor de conservare și al finanțărilor europene, au fost instalate garduri electrice, containere antiurs și s-au distribuit ghiduri de bune practici.

Locuitorii au fost sfătuiți să nu lase mâncare afară; fructele coapte au început să fie adunate de pe jos, iar resturile alimentare să fie păstrate în casă până la colectare.

În doar câțiva ani, pagubele provocate de urși au scăzut cu 99%.

Urşii au salvat satul şi satul a salvat urşii

S-a dovedit a fi un parteneriat benefic pentru ambele părți, ducând la salvarea unei specii și la revitalizarea unei comunități.

Populația de urși bruni marsicani numără acum aproximativ 60 de indivizi și este în creștere. Tineri ecologiști și antreprenori atrași de frumusețea locului s-au mutat în sat.

Restaurantele locale, precum Il Torchio, își adaptează meniul pentru a atrage vizitatori ecologiști, iar magazinele pun în vitrină produse artizanale și bere tematică... cu urși.

Numărul turiștilor a crescut de la 250 în 2020 la peste 2.400 anul trecut, iar tendința este de creștere. Mulți dintre ei au decis să cumpere o casă aici.

„Locul ăsta m-a făcut să strălucesc din nou. Eram puțin copleșită de situația ecologică globală. Dar astfel de locuri îmi dau speranță – arată că există soluții reale”, spune Valeria Barbi, jurnalistă de mediu și naturalistă, care a vizitat comunitatea și i-a plăcut atât de mult încât a decis să se mute acolo.

Alte țări europene urmează exemplul Pettorano sul Gizio despre cum conservarea mediului și renașterea rurală pot merge mână în mână. În prezent, există 18 comunități prietenoase cu urșii în Europa, finanțate de programul Life al UE pentru mediu.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇