Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat despre incidentul grav de la Predeal, în care șeful Salvamont a fost atacat de o ursoaică, că urșii agresivi trebuie împușcați. Premierul Marcel Ciolacu a cerut montarea de garduri electrice în zonele de risc și s-a arătat dispus să-și asume „orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanţate de Soros şi de la toţi reprezentanţii progresismului anarhic, din ţară sau din Europa”.
Primul care a vorbit despre pericolul urșilor după tragedia de la Predeal a fost ministrul Mediului.
"Eu n-am să mă feresc să spun lucrurilor pe nume. Urșii, dincolo de toți acești termeni eliminați, recoltați, urșii agresivi trebuie împușcați, nici mai mult, nici mai puțin", a declarat Fechet la TVR Info.
Fechet a subliniat diferența semnificativă dintre incidentul de la Predeal și tragedia din Bucegi, din iulie 2024, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs într-o zonă forestieră. "Șeful Salvamontului de la Predeal a fost victima unui atac în intravilanul localității, spre deosebire de cealaltă tragedie de la Bucegi, când incidentul a avut loc într-o zonă montană, în pădure", a spus el.
Ministrul Mediului a reamintit că, imediat după tragedia din Bucegi, Parlamentul României a adoptat legea 242, care permite extragerea a 426 de urși anual. "Anul trecut au fost împușcați 381 de urși, aproape toți. Dar trebuie să clarificăm mai bine care sunt urșii cu care trebuie să începem", a adăugat el.
Care sunt urșii care trebuie eliminați
Fechet a spus că, potrivit acestei legi, autoritățile trebuie să se concentreze pe exemplarele care prezintă cel mai mare risc pentru oameni: "Cred că trebuie să începem cu urșii agresivi, cu urșii gunoieri, cu urșii cerșetori, respectiv toți acei urși care au cele mai mari șanse de a se întâlni cu omul și de a provoca o nouă tragedie."
"Când vine vorba de viața omului, nu trebuie să facem nici o concesie", a adăugat el.
Ministrul a criticat gestionarea fondurilor cinegetice, menționând că autoritățile nu au început cu urșii periculoși, deși aceste măsuri ar fi mai eficiente decât relocările. "E greu să organizezi o partidă de vânătoare lângă tomberoane… e mai frumos să o organizezi în pădure. Dar atunci când vine vorba de viața omului, nu trebuie să facem nici o concesie", a subliniat el.
Fechet consideră că primarii trebuie să primească autoritatea de a interveni rapid în cazul unui urs intrat în localitate. "Cred că toți urșii care ajung în intravilan, în localitate sau în imediata vecinătate a localității, trebuie împușcați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în completarea legii adoptate anul trecut de către Parlament", a declarat el.
Ministrul consideră că ursul trebuie scos de pe lista speciilor strict protejate, așa cum s-a întâmplat deja cu lupul. "A fost un efort semnificativ să convingem Comunitatea Europeană că lupul, acolo unde se află într-o stare bună de conservare, poate fi împușcat atunci când creează probleme. La fel trebuie să procedăm și cu ursul. Trebuie să acționăm în toate aceste planuri: să dăm posibilitatea primarilor să acționeze rapid, să începem cu urșii periculoși și să scoatem ursul de pe lista speciilor strict protejate", a explicat el.
Ciolacu e pregătit pentru criticile "ONG-urilor soroșiste"
Pe subiect s-a pronunțat și premierul Ciolacu, acesta tuturor autorităţilor centrale şi locale să actualizeze de urgenţă toate măsurile administrative, pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când şeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate.
”Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecţia animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluţii precum relocarea urşilor se dovedesc ineficiente. Dacă urşi flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraş, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situaţii de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent”, a scris el pe Facebook.
Ciolacu mai spune că "trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viaţa oamenilor".
"Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanţate de Soros şi de la toţi reprezentanţii progresismului anarhic, din ţară sau din Europa. Viaţa românilor este mai importantă decât orice!", subliniază Ciolacu.
Şeful Salvamont cere măsuri
Și președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, cere soluții pentru ca astfel de incidente să fie prevenite.
“Avem pretenția să avem stațiuni turistice, dar uite că nu putem gestiona situațiile. Putea fi oricine, nu șeful salvamont. Trebuie găsită o soluție pentru ca asta să nu se mai întâmple. Animalele au prins curaj, atacurile sunt violente și credem noi că trebuie tras un semnal de alarmă și făcut odată ceva.
Nu știu dacă au fost reluate căutările pentru găsirea ursului, animalele stau ascunse foarte bine și asta le face periculoase. Suntem supuși tot timpul acestui risc“, a declarat Cornoiu, la Antena3.
Ursul care a atacat în Predeal nu a fost găsit
Amintim că șeful Salvamont Predeal e în stare critică după ce a fost atacat de o ursoaică, în Predeal. Bărbatul are răni grave la cap și la față, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire. Autorităţile caută în continuare ursoaica.
Şi în staţiunea prahoveană Buşteni localnicii şi turiştii sunt terorizaţi, seară de seară, de urşii care ies din pădure în căutare de hrană, la tomberoanele din mai multe cartiere ale oraşului, potrivit News.ro.
Deşi situaţia durează de ani de zile, până acum autorităţile nu au luat măsuri concrete pentru stoparea sau reducerea acestui fenomen nici măcar după tragedia petrecută în Bucegi vara trecută, când o fată de 19 ani a fost atacată şi sfâşiată de un urs pe un traseu turistic foarte frecventat de turişti.
Pe 15 iulie 2024, Parlamentul a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Fostul președinte Iohannis a promulgat legea pe 23 iulie.
S-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.