Un bărbat a fost atacat de un urs, duminică seara, în staţiunea Predeal. Victima a fost găsită inconştientă şi dusă la spital în stare foarte gravă.
Bărbatul atacat de urs este chiar șeful Salvamont Predeal.
Reacţia Salvamont: "Având în vedere informațiile apărute în cursul acestei seri în spațiul public, confirmăm faptul că persoana atacată de urs este un membru al echipei noastre, din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, formația Salvamont Predeal.
Evenimentul s-a produs în afara programului de lucru, în timp ce colegul nostru se deplasa spre domiciliu".
Victima ursului e în stare foarte gravă
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că un bărbat a fost atacat de un urs pe strada Tudor Vladimirescu, din stațiunea montană Predeal, judeţul Braşov.
La faţa locului au fost trimise de urgenţă două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă, pentru a acorda asistenţă medicală de specialitate.
Victima a fost transportată la spital în stare foarte gravă, inconștientă, de către echipajul SMURD.
Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Marius Leonte, bărbatul a fost adus cu multiple răni pe cap și pe torace.
"Bolnavul a fost adus aseară de la Predeal cu multiple traumatisme cranio-faciale, toracice, plăgi anfractuase la nivelul scalpului și feței, fracturi de mandibulă și multiple fracturi costale provocate de animal sălbatic (urs). Este internat în Terapie Intensivă, intubat, instabil hemodinamic. În acest moment, o comisie multidisciplinară hotărăște conduita terapeutică", a precizat reprezentatul SCJU Brașov, citat de Agerpres.
Şeful Salvamont cere măsuri împotriva urşilor
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, cere soluții pentru ca astfel de incidente să fie prevenite.
“Avem pretenția să avem stațiuni turistice, dar uite că nu putem gestiona situațiile. Putea fi oricine, nu șeful salvamont.
Trebuie găsită o soluție pentru ca asta să nu se mai întâmple. Animalele au prins curaj, atacurile sunt violente și credem noi că trebuie tras un semnal de alarmă și făcut odată ceva.
Nu știu dacă au fost reluate căutările pentru găsirea ursului, animalele stau ascunse foarte bine și asta le face periculoase. Suntem supuși tot timpul acestui risc“, a declarat Cornoiu, la Antena3.
Pe 15 iulie 2024, Parlamentul a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Iohannis a promulgat legea pe 23 iulie.
S-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.