Document secret al Pentagonului: China - principalul adversar al SUA. Pe ce poate să mizeze Europa

Document secret al Pentagonului: China - principalul adversar al SUA. Pe ce poate să mizeze Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a trimis Pentagonului un document secret în care scrie că armata SUA trebuie să se concentreze pe descurajarea Chinei să anexeze Taiwan și susținerea apărării naționale „asumându-și riscuri” în Europa și în alte părți ale lumii, idei foarte asemănătoare cu cele exprimate de organizația conservatoare Heritage, unele pasaje fiind aproape identice cu cele din raportul publicat anul trecut.

Documentul, cunoscut sub numele de Ghidul Strategic al Apărării Naționale și marcat „secret/fără cetățeni străini”, a fost distribuit în întreg Departamentul Apărării la mijlocul lunii martie și este semnat de Hegseth, relatează Washington Post.

Acesta prezintă, în detaliu și uneori partizan, viziunea președintelui Donald Trump pentru pregătirea unui potențial război împotriva Beijingului și apărarea Statelor Unite față de amenințările din „străinătatea apropiată”, inclusiv Groenlanda și Canalul Panama.

Documentul - care stabilește un cadru de prioritizare pentru oficialii înalți ai apărării și o planificare pentru a executa această acțiune - instruiește, de asemenea, armata să își asume un rol cât mai direct în combaterea migrației ilegale și a traficului de droguri.

China, cea mai mare amenințare pentru SUA

Prima administrație Trump și administrația Biden au caracterizat China drept cea mai mare amenințare pentru SUA și au cerut forțelor armate să se pregătească pentru descuraja izbucnirea unor conflicte în regiunea Pacificului. Dar îndrumarul lui Hegseth este extraordinar prin descrierea potențialei invazii a Taiwanului ca scenariu care trebuie să fie prioritar față de alte pericole potențiale – reorientând vasta arhitectură militară a SUA către regiunea Indo-Pacific.

Pentagonul își va „asuma riscuri în alte teatre de operațiuni”, având în vedere constrângerile de personal și resurse, și va pune presiune pe aliații din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est să cheltuiască mai mult pentru apărare, pentru a-și asuma cea mai mare parte a rolului de descurajare împotriva amenințărilor venite din Rusia, Coreea de Nord și Iran, potrivit ghidului.

Armata SUA se va concentra asupra misiunilor de combatere a terorismului și împotriva grupărilor cu capacitatea și intenția de a lovi SUA, se arată în ghid, semnalând că va trece în plan secund încercările militanților din Orientul Mijlociu și Africa de destabilizare la nivel regional, dar care nu au capacitatea să lanseze atacuri internaționale.

„China este singura amenințare a Departamentului, iar descurajarea unei invazii chineze în Taiwan – în același timp cu apărarea granițelor SUA, este singurul scenariu avut în vedere de Pentagon”, a scris Hegseth.

Planul său de pregătire a forțelor armate - un proiect despre modul în care Pentagonul va concepe și va dota forțele armate pentru înlăturarea amenințărilor potențiale - va lua în considerare doar conflictul cu Beijingul atunci când analizează situații neprevăzute pentru un război major geostrategic, lăsând ca amenințarea exercitată de Moscova să fie anihilată de aliații europeni.

O mai slabă implicare a SUA în Europa

Față de Strategia Națională de Apărare din 2022 a administrației Biden care sublinia importanța alianțelor pentru contracararea agresiunilor Rusiei, numind „alianțe reciproc avantajoase… cel mai mare avantaj strategic al nostru”, ghidul distribuit de Hegseth spune că NATO trebuie să-și asume o împărțire „mult mai mare” a sarcinilor, deoarece SUA își va concentra prioritățile în altă parte.

Departamentul Apărării nu a răspuns cererii de comentarii, adaugă Washington Post. Ghidul a fost de asemenea distribuit comitetelor de securitate națională din Congres, fiind descris atât de republicani cât și democrați drept confuz, potrivit unui congresmen care a studiat documentul.

Documentul prevede restrângerea prezenței din cea mai mare parte a lumii, inclusiv din Orientul Mijlociu, cu excepția eforturilor de contracarare a rebelilor Houtis din Yemen și a presiunilor exercitate asupra Iranului, a menționat sursa citată.

„Există o contradicție între „vrem putere americană și dominație militară în lume și vrem să fim peste tot, dar și nicăieri’”, a spus sursa, sub condiția anonimatului pentru a putea comenta despre documente sensibile. „Și acest lucru este inconsecvent și va fi dificil pentru ei să conceapă o strategie.”

Proiectul de ghid are nouă pagini. Mai multe pasaje sunt similare cu un raport mai exhaustiv din 2024 al Fundației Heritage, dintre care unele sunt aproape identice, conform analizei The Washington Post a ambelor documente. Unul dintre coautorii raportului Heritage, Alexander Velez-Green, se într-un post interimar de cel mai înalt oficial politic al Pentagonului.

Raportul Heritage, publicat în august, recomandă ca Pentagonul să acorde prioritate pentru trei probleme principale: descurajarea invaziei din Taiwan, apărarea țării și o împărțire mai mare a sarcinilor între aliați și parteneri – ceea ce se observă și în ghidul Hegseth. Congresmenul a spus că pentru parlamentari a fost clar că documentul este influențat de grupul de reflecție conservator.

Fundația Heritage nu a răspuns de asemenea cererii de comentarii.

O schimbare de strategie

În calitate de candidat la președinție, Donald Trump a negat că planul Project 2025 elaborat de Heritage, care stabilea o agendă de tranziție spre extrema-dreaptă în întregul guvern federal, era un proiect pentru cel de-al doilea mandat al său. Dar politicile și numirile sale – inclusiv orientările Pentagonului – au arătat că strategia elaborată de Heritage a avut o influență profundă în primele luni ale administrației sale.

Oficiali militari americani de rang înalt au legat direct viziunea Heritage de orientările lui Hegseth.

Generalul-maior Garrick Harmon, șeful strategiei și al planurilor din cadrul Comandamentului pentru Africa, a recomandat subordonaților săi să citească raportul Heritage ca parte a unei discuții privind modul de aliniere a priorităților lor cu noile orientări ale Pentagonului, potrivit unui membru al personalului comandamentului care a vorbit sub rezerva anonimatului. Un alt oficial din cadrul comandamentului a distribuit o copie a raportului Heritage, a declarat membrul personalului.

Recomandarea nu pare a fi de natură partizană, a declarat acesta, adăugând că asemănările sugerează că documentul Pentagonului a fost parțial inspirat de raportul Heritage și că informațiile ar putea fi complementare pentru înțelegerea orientărilor lui Hegseth.

Comandamentul Africa a refuzat să comenteze discuțiile interne, dar a declarat că personalul se întâlnește cu experți în Africa pentru analiza planificărilor, a declarat Kelly Cahalan, un purtător de cuvânt al comandamentului. „De asemenea, personalul citește și împărtășește în mod regulat cercetări și rapoarte disponibile publicului”, a spus ea. „Ca în cazul oricărei planificări militare prudente, valorificăm în permanență cele mai recente cercetări pentru a evalua și dezvolta strategia noastră”.

Hegseth a vizitat recent regiunea Pacificului pentru a sublinia prioritățile sale împotriva Chinei, spunându-le membrilor serviciilor din Guam că sunt „vârful de lance” pentru operațiunile militare americane.

Citește integral articolul „Document secret al Pentagonului: China – principalul adversar al SUA – În Europa, NATO va conta doar pe forțele americane care nu sunt necesare în Indo-Pacific” pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇