Pana de curent NU a fost atac cibernetic. Nici ”fenomen atmosferic rar”. Haos și pierderi de miliarde de euro: „Am dormit pe jos ca niște câini”

Pana de curent NU a fost atac cibernetic. Nici ”fenomen atmosferic rar”. Haos și pierderi de miliarde de euro: „Am dormit pe jos ca niște câini”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zeci de milioane de oameni din Spania și Portugalia au fost aruncați în întuneric, luni seară, în urma unei întreruperi masive a alimentării cu energie electrică.

Luminile s-au reaprins treptat în noaptea de luni spre marți, dar atmosfera haotică și trauma resimțită de localnici persistă.

În gara din Barcelona, oamenii au petrecut noaptea stând pe jos. Nu au avut acces la informații sau parte de asistență. „Am dormit pe jos, ca niște câini”, a povestit Ariani, o femeie aflată în gară alături de fiica sa de 10 ani, pentru BBC.

„Nu mai erau locuri în hoteluri, toate cele din apropiere erau pline. Nu am putut să iau legătura ca să rezerv nimic și nu am îndrăznit să plecăm, pentru că am crezut că traficul se va relua mai devreme”, spune Irene, aflată și ea în gară împreună cu copiii săi.

Britanica Alicia Hindhaugh a petrecut aproape 24 de ore într-un tren blocat în mijlocul câmpului. „Era un bebeluș de trei săptămâni, iar localnicii au luat familia la ei peste noapte. A fost cald, întuneric, înfricoșător”, a povestit englezoaica pentru aceeași sursă.

Sute de pasageri au fost adăpostiți în săli de sport. Iker Arroyo și Borja Gomez, din Malaga, au povestit: „Ne-au adus pături și apă, am dormit pe saltele în sala de sport.”

Tranzistoare, lumânări și adaptare civică

Marți, după reluarea activităților, madrilenii au reflectat asupra dependenței lor de electricitate. Mulți și-au exprimat intenția de a-și cumpăra tranzistoare, lumânări, baterii și aragazuri pe gaz.

În ciuda dificultăților, locuitorii au dat dovadă de calm și solidaritate, iar întâmplările de luni au fost deja transformate în subiecte de conversație obișnuită.

Pentru unii, întreruperea a fost chiar o „deconectare benefică” de la agitația digitală, o lecție despre vulnerabilitate, dar și despre capacitatea de adaptare în fața crizelor.

Pierderi economice uriașe

Pana masivă de curent ar putea avea un impact economic estimat, în cel mai rău scenariu, la până la 4,5 miliarde de euro - echivalentul PIB-ului zilnic al Spaniei, potrivit Oxford Economics citat de El Pais.

Deși estimările sunt încă preliminare, specialiștii spun că pierderile reale ar putea fi mult mai mici, între 1 și 2 miliarde de euro, în funcție de durata efectivă a întreruperilor și de capacitatea companiilor de a recupera activitatea.

Pana a blocat sistemele de transport, comunicații și producție industrială, afectând milioane de persoane. Asociația Muncitorilor Autonomi estimează pierderi de până la 1,3 miliarde de euro doar în Spania, afectând în special sectoarele de retail și ospitalitate.

Incidentul a afectat grav și desfășurarea turneului de tenis Madrid Open, unde jucători precum Mirra Andreeva și Coco Gauff au fost nevoiți să continue meciurile fără sistemele electronice obișnuite, iar unii sportivi au rămas blocați în lifturi.

Cauze necunoscute, teorii și dezinformare

Problemele de conectivitate și transport au continuat marți dimineață. Deși premierul spaniol Pedro Sánchez a asigurat că 99,95% din rețea a fost repusă în funcțiune, întrebările despre cauzele incidentului persistă.

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a vorbit despre o dispariţie inexplicabilă din reţea a unei cantităţi mari de curent. Potrivit autorităților spaniole, totul a început la ora 12:33 (ora locală), când 15 gigawați de energie electrică au dispărut brusc din rețeaua națională - echivalentul a 60% din consumul total al Spaniei la acel moment.

„Nu s-a mai întâmplat niciodată”, a declarat premierul Pedro Sánchez, într-o conferință de presă desfășurată luni seara.

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, va conduce marți o reuniune a Consiliului Național de Securitate. Starea de urgență din Spania rămâne în vigoare.

Nu a fost atac cibernetic și nici ”fenomen atmosferic rar”

Gestionarul reţelei electrice portugheze, REN, a dezmințit marţi că se află la originea unui comunicat care i-a fost atribuit pe reţele de socializare şi care evocă un ”fenomen atmosferic rar” în explicarea cauzelor penei uriaşe de curent: ”Noi nu am difuzat acest comunicat.”

Comunicatul respectiv este scris în portugheză și a circulat luni pe reţelele de socializare. Potrivit acestui text, pana de electricitate care a aruncat Peninsula Iberică în haos a fost provocată de ”o defecţiune a reţelei electrice spaniole, legată de un fenomen atmosferic rar”. Acest ”fenomen” este descris în comunicat ca fiind o ”vibraţie atmosferică indusă”.

”Niciun fenomen meteorologic sau atmosferic neobişnuit nu a fost detectat în Spania şi nici variaţii bruşte de temperatură”, anunţă marţi agenţia meteorologică spaniolă AEMET.

Tot luni au circulat zvonuri că ar fi fost vorba despre un atac cibernetic. Nici această variantă nu rămâne în picioare. Operatorul spaniol Red Electrica a respins această idee.

După ce a analizat întreruperea de curent care a avut loc luni în Peninsula Iberică și, conform concluziilor încă preliminare, Red Electrica a concluzionat că "efectiv nu a existat niciun tip de intruziune în sistemele de control care ar fi putut provoca incidentul".

Anchetă pentru posibil sabotaj informatic în Spania

Justiția spaniolă a deschis o investigație pentru a determina dacă ampla pană de curent a fost provocată printr-un sabotaj informatic.

Ancheta este condusă de judecătorul Jose Luis Calama de la Audiența Națională din Madrid, instanță responsabilă cu cele mai grave infracțiuni, inclusiv terorismul.

Autoritățile au promis măsuri pentru prevenirea unor incidente similare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇