Recunoașterea oficială a anexării Crimeii de către Rusia ar submina grav ordinea internațională și ar ridica serioase probleme juridice, avertizează experții, în contextul în care Kremlinul a catalogat această concesie drept „imperativă” pentru rezolvarea conflictului cu Ucraina.
Declarațiile vin după ce președintele american Donald Trump a afirmat că îl vede pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski posibil dispus să cedeze peninsula Crimeea în cadrul unui acord de pace – o sugestie respinsă în mod repetat de Zelenski.
Potrivit analiștilor citați de Kiev Post, o astfel de înțelegere ar reprezenta o abatere radicală de la principiile ordinii internaționale stabilite după Al Doilea Război Mondial, bazate pe interzicerea folosirii forței pentru modificarea granițelor.
„Mesajul transmis este că, cel puțin pentru marile puteri, încălcarea interdicției privind folosirea forței poate aduce beneficii,” a explicat Lauri Malksoo, profesor de drept internațional la Universitatea din Tartu, Estonia.
Un precedent periculos
De la 1945, nicio țară nu și-a extins teritoriul prin forță militară, susține Phillips O’Brien, expert în studii strategice la Universitatea St Andrews.
Totuși, Rusia insistă ca orice acord să includă recunoașterea anexării Crimeii - ocupată în 2014 - și a altor patru regiuni revendicate după invazia din 2022, dar pe care nu le controlează în totalitate.
Autoritățile de la Kiev consideră aceste anexări o încălcare flagrantă a dreptului internațional și exclud orice posibilitate de recunoaștere, în timp ce experții avertizează că acceptarea cererilor Moscovei ar putea încuraja agresiuni similare în viitor.
„Ar însemna o revenire la dreptul cuceririi,” a declarat Elie Tenenbaum de la Institutul Francez pentru Relații Internaționale (IFRI).
Consecințele unei astfel de recunoașteri ar putea fi „extrem de destabilizatoare, chiar catastrofale pentru pacea mondială,” potrivit lui Michel Erpelding, de la Institutul Max Planck din Germania.
Un acord sub presiune?
Statele Unite ar putea fi dispuse să accepte anexarea Crimeii, dar rămâne incert dacă un astfel de acord ar fi valabil din punct de vedere legal, mai ales dacă Ucraina l-ar semna sub constrângere.
„În principiu, tratatele obținute prin coerciție sunt nule,” a subliniat Malksoo. Kievul ar putea invoca acest argument pentru a contesta validitatea oricărui acord semnat sub presiune.
Washingtonul nu a publicat detaliile planului de pace, însă a sugerat posibilitatea „înghețării” liniei frontului, ceea ce ar echivala cu cedarea regiunilor ocupate de Rusia.
Conform lui O’Brien, cedarea Crimeii ar putea deschide calea spre alte pierderi teritoriale: „Este doar începutul planului Rusiei de a distruge Ucraina.”