Un avion de luptă F/A-18 Super Hornet a fost pierdut în mare după ce a căzut de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat US Navy, într-un comunicat.
Incidentul s-a petrecut în Marea Roșie, iar rapoartele inițiale de la fața locului au indicat că portavionul a efectuat un viraj puternic pentru a evita focul rebelilor houthi, ceea ce a contribuit la căderea avionului de luptă peste bord, a spus un oficial american citat de CNN.
Militanții din Yemen au susținut luni că au lansat un atac cu drone și rachete asupra portavionului care se află în Marea Roșie, în cadrul operațiunii majore pe care armata americană o desfășoară împotriva grupării armate susținute de Iran.
Întreg personalul de la bord este verificat, iar un marinar a suferit o rănire ușoară, a transmis US Navy.
"F/A-18E era în mod activ remorcat în hangar când echipajul de mutare a pierdut controlul aeronavei. Aeronava și tractorul de remorcare au fost pierdute peste bord. Marinarii care remorcau aeronava au luat măsuri imediate pentru a se îndepărta de aeronavă înainte ca aceasta să cadă. O investigație este în curs de desfășurare", se arată în comunicatul US Navy.
Un al doilea oficial american a confirmat pentru CNN că aeronava s-a scufundat.
Un avion de luptă F/A-18 individual costă peste 60 de milioane de dolari, potrivit US Navy.
Portavioanele marinei americane – cele mai mari nave de război din lume și unele dintre cele mai complexe arme ale Statelor Unite, cu o lungime de aproape 305 metri și cu un deplasament de aproape 100.000 de tone – sunt surprinzător de manevrabile pentru dimensiunea lor.
Cum s-a "ferit" portavionul de atacul rebelilor?
Portavioanele din clasa Nimitz, precum Truman, sunt alimentate de două reactoare nucleare care antrenează patru arbori de elice și pot atinge viteze de peste 54 km/h.
Detaliile exacte despre virajul pe care Truman l-a făcut pentru a evita focul rebelilor houthi nu au fost făcute publice, dar fotografiile și videoclipurile cu nava și cu alte portavioane din clasa Nimitz de pe site-ul Pentagonului arată că navele masive pot face manevre complicate în caz de urgență.
Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei SUA, a declarat pentru CNN că portavioanele care încearcă să evite un atac cu rachete folosesc o tactică de tip "zig-zag".
"De obicei faci o serie de viraje alternative de 30 până la 40 de grade. Fiecare durează aproximativ 30 de secunde în fiecare sens, dar virajul începe brusc. E ca și cum ai merge cu o mașină în zig-zag", a spus el.
"Nava se înclină cu aproximativ 10 până la 15 grade în viraj, dar se deplasează la aproximativ 100 până la 200 de metri de orice punct probabil în care poate fi vizată dacă se mișcă la viteză maximă", a detaliat Schuster.
Grupul de atac constituit de portavionul Truman rămâne desfășurat în Orientul Mijlociu. US Navy a subliniat luni că grupul de atac și aripa sa aeriană "rămân pe deplin capabile de misiune".
Un portavion luat la țintă de inamic și urmărit de ghinion
USS Harry S. Truman a fost vizat în mod repetat de atacurile rebelilor. Iar în februarie s-a ciocnit de o navă comercială în apropierea Egiptului, fără a se înregistra victime.
Un alt avion F/A-18 de pe acest portavion a fost, de asemenea, implicat într-un incident în Marea Roșie, în decembrie, când crucișătorul USS Gettysburg în Marea Roșie a tras din greșeală asupra sa. Avionul a fost doborât, dar ambii piloți s-au ejectat în siguranță.
Alte nave din regiune ale Marinei SUA s-au aflat, de asemenea, sub focul militanții houthi. La începutul anului 2024, un distrugător american din Marea Roșie a trebuit să folosească sistemul său Phalanx Close-In Weapon System, ultima linie de apărare împotriva atacurilor cu rachete, când o rachetă de croazieră lansată de rebeli s-a apropiat la o milă (1,6 km) distanță – și implicit la câteva secunde de impact.
Atacurile asupra navelor de război americane în regiune au început după ce US Navy a intervenit pentru a împiedica gruparea rebelă să lovească nave comerciale care se îndreptau spre Israel, în semn de protest față de invazia sa din Gaza în octombrie 2023.
În ultimele săptămâni, administrația Trump a intensificat atacurile aeriene asupra țintelor houthi din Yemen, stârnind amenințări cu represalii împotriva navelor de război americane din partea grupului rebel.
"Yemenul nu va renunța să-și continue operațiunile de sprijin pentru poporul palestinian până când agresiunea israeliană asupra Gaza nu va înceta și nu va fi oprit asediul”, au anunțat forțele armate controlate de militanții din Yemen, într-o declarație emisă la începutul acestei luni, după ce atacurile aeriene americane asupra unui port petrolier din vestul Yemenului au ucis zeci de oameni.
Gruparea a susținut luni că un atac aerian american a lovit o închisoare în care se aflau migranți africani, ucigând zeci de oameni. Armata SUA nu a făcut niciun comentariu imediat.
T.D.