Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Brown sugerează că nanoparticulele de aur — fragmente microscopice de aur de mii de ori mai subțiri decât un fir de păr uman — ar putea fi folosite pentru a ajuta la redarea vederii în cazul persoanelor cu degenerescență maculară și alte afecțiuni retiniene.
Acestea, injectate direct în retină, au fost deja testate cu succes pe șoareci, scrie Science Alert.
Degenerescența maculară afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Deși există tratamente care pot încetini evoluția bolii, acestea nu pot inversa daunele deja produse. Iar acestă terapie ar însemna speranță pentru milioane de oameni.
”Este un nou tip de proteză retiniană, cu potențialul de a restabili vederea pierdută din cauza degenerării retinei, fără să necesite intervenții chirurgicale complicate sau modificări genetice. Credem că această tehnică ar putea schimba complet modul în care sunt tratate afecțiunile degenerative ale retinei”, a explicat Jiarui Nie, de la Universitatea Brown (SUA).
Concret, primul pas în terapie constă în acoperirea nanoparticulelor cu anticorpi pentru a ținti anumite celule oculare. Acestea sunt injectate în corpul vitros, adică gelul care umple spațiul dintre retină și cristalin.
Apoi, un mic dispozitiv cu laser infraroșu este folosit pentru a activa aceste nanoparticule, stimulând celulele țintite în același mod în care o fac fotoreceptorii naturali. Dacă tratamentul va fi adaptat pentru oameni, acel laser ar putea fi integrat într-o pereche de ochelari.
În testele efectuate pe șoareci cu tulburări retiniene, injecțiile cu aur au reușit să le redea parțial vederea. S-a demonstrat că nanoparticulele pot prelua funcția fotoreceptorilor deteriorați. ”Am arătat că nanoparticulele pot rămâne în retină timp de luni de zile, fără toxicitate semnificativă. Și am arătat că pot stimula cu succes sistemul vizual – ceea ce este extrem de promițător pentru aplicațiile viitoare”, a mai spus omul de știință.
Abordarea este similară cu alte tratamente deja existente pentru AMD și boli precum retinita pigmentară, însă cu un mare avantaj: este mult mai puțin invazivă, nu necesită operații și nici implanturi mari în interiorul ochiului.